x
 

Πολιτισμός

Ο Τανζανός μυθιστοριογράφος Αμπντουλραζάκ Γκούρνα τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας

07 Οκτωβρίου 2021

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. («ΑΡ»). Ο Τανζανός μυθιστοριογράφος Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (Abdulrazak Gurnah) τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021, ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία.

Ο Γκούρνα, που είναι ο συγγραφέας 10 μυθιστορημάτων, μεταξύ άλλων των μυθιστορημάτων «Paradise» (υποψήφιο για βραβείο Booker το 1994), «By the Sea» και «Desertion», γράφει στα Αγγλικά και ζει στη Βρετανία, τιμήθηκε για «την ασυμβίβαστη και με ενσυναίσθηση γραφή του για τα αποτελέσματα της αποικιοκρατίας και τη μοίρα προσφύγων που βρέθηκαν μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και ηπείρων».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (985.000 ευρώ ή $1,14 εκατ).

Η Σουηδική Ακαδημία δήλωσε ότι το βραβείο ήταν σε αναγνώριση της «ασυμβίβαστης και συμπονετικής διείσδυσής του στις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και της τύχης του πρόσφυγα στον κόλπο μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων».

Γεννημένος στη Ζανζιβάρη, στην Ανατολική Αφρική, το 1948, ο Γκούρνα μετακόμισε στη Βρετανία ως έφηβος πρόσφυγας μετά από εξέγερση στο νησί του Ινδικού Ωκεανού το 1968. Μητρική του γλώσσα είναι τα Σουαχίλι αλλά γράφει στα Αγγλικά και είναι ο έκτος συγγραφέας που γεννήθηκε στην Αφρική και βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο Αντερς Ολσον (Anders Olsson), πρόεδρος της Επιτροπής Νόμπελ Λογοτεχνίας, τον χαρακτήρισε «έναν από τους σημαντικότερους μετα-αποικιακούς συγγραφείς στον Κόσμο».

Είπε ότι οι χαρακτήρες του Γκούρνα «βρίσκονται στο χάσμα μεταξύ πολιτισμών… ανάμεσα στη ζωή που άφησαν πίσω και τη ζωή που έρχεται, αντιμετωπίζοντας τον ρατσισμό και τις προκαταλήψεις, αλλά επίσης υποχρεώνονται να φιμώσουν την αλήθεια ή να εφεύρουν εκ νέου μια βιογραφία για να αποφύγουν τη σύγκρουση με την πραγματικότητα».

Το περσινό βραβείο πήγε στην Αμερικανίδα ποιήτρια Louise Gluck γι’ αυτό που οι κριτές χαρακτήρισαν ως «την αδιαμφισβήτητη ποιητική φωνή της που με αυστηρή ομορφιά καθιστά την ατομική ύπαρξη καθολική».

Από τους 117 προηγούμενους βραβευθέντες με Νόμπελ Λογοτεχνίας αφότου ιδρύθηκαν τα βραβεία το 1901, 95, δηλαδή πάνω από το 80%, ήταν Ευρωπαίοι ή Βορειοαμερικανοί.

Συμπεριλαμβανομένου του φετινού νικητή, μέχρι τώρα έχουν βραβευθεί 102 άνδρες και 16 γυναίκες.

Με πληροφορίες από «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Ο εκδοτικός οίκος «Φερενίκη» του Χρήστου Ζαμπούνη παρουσίασε την Τετάρτη 03/04/2024, σε εκδήλωση στη Μεγάλη Βρετανία, το βιβλίο του ποινικολόγου Σάκη Κεχαγιόγλου « Η ΑΘΩΩΣΗ - ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ 2019 »,  που αναφέρεται στη διπλή αθώωση της Ειρήνης Μελισσαροπούλου στα Δικαστήρια της Κίνας και της Ελλάδος,  με την κατηγορία της διακίνησης 2,6 κιλών κοκαΐνης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ