x
 

Πολιτική

Ο Τατάρ… κατήγγειλε στον Γκουτέρες τη Λευκωσία – Ανήσυχη ηρεμία στην Πύλα

07 Νοεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το «πράσινο φως» από την ειρηνευτική δύναμη για επανέναρξη των εργασιών στην περιοχή της Πύλας περιμένουν οι δύο πλευρές, μετά την ένταση που προκλήθηκε χθες κατά τον διαχωρισμό οικοπέδων στην νεκρή ζώνη.

Η τ/κ πλευρά είχε διαμαρτυρηθεί ζητώντας τερματισμό των «παραβιάσεων» τ/κ γης στην νεκρή ζώνη, όπως ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι ανέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ στην τηλεφωνική τους επικοινωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΚΥΠΕ» από αρμόδια ε/κ πηγή, η ένταση αποκλιμακώθηκε χθες όταν τα μηχανήματα των αρμόδιων τμημάτων της ΚΔ αποσύρθηκαν από την περιοχή και οι εργασίες σταμάτησαν λίγο πριν το μεσημέρι. Είχαν όμως σταματήσει και οι εργασίες κατασκευής του δρόμου Αρσους – Πύλας που διεξάγει η τ/κ πλευρά.

Σήμερα καμία από τις πλευρές δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε εργασία στην περιοχή της Πύλας, εν αναμονή των οδηγιών της ειρηνευτικής δύναμης.

Πηγή των ΗΕ ανέφερε στο «ΚΥΠΕ» ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή από χθες. Όλα είναι ήρεμα. Δεν υπάρχουν κατασκευαστικές εργασίες ή κινητικότητα όσο τα ΗΕ βρίσκονται σε επαφή με την τ/κ πλευρά».

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο Τατάρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. «Είπα στον Γενικό Γραμματέα ότι έγινε προσπάθεια αυτές οι εργασίες να διαταραχθούν από την απόπειρα της ε/κ πλευράς να δημιουργήσει τετελεσμένα», ανέφερε ο κατοχικός ηγέτης. Του είπα, συνέχισε ο κ. Τατάρ, ότι δεν θέλουμε ένταση και αυτό που πρέπει να γίνει είναι η ε/κ ηγεσία να σταματήσει το συντομότερο δυνατό τις παραβιάσεις που θα επηρεάσουν την διαδρομή του δρόμου Αρσους – Πύλας.

«Μετέφερα στον κ. Γκουτέρες ότι, ως τουρκοκυπριακή πλευρά, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ρυθμίσεις που θα ωφελήσουν τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Ελληνοκύπριους, με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του δρόμου. Ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι κατανοεί τις ευαισθησίες μας και θα ασχοληθεί με το θέμα», ανέφερε στη γραπτή του δήλωση ο κ. Τατάρ.

Για άλλη μια φορά συνεχάρη τον κ. Γκουτέρες, είπε, που, στο θέμα του προσωπικού απεσταλμένου, έπεισε την ε/κ ηγεσία ξεπερνώντας τη δίχρονη επιμονή της.

«Επανέλαβα στον Γενικό Γραμματέα ότι, σύμφωνα με τη συμφωνία που καταλήξαμε, ο προσωπικός απεσταλμένος θα οριστεί για έξι μήνες και το μόνο του καθήκον θα είναι να μελετήσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών για να ξεκινήσει μια νέα, επίσημη διαδικασία. Εξέφρασα επίσης την ευαισθησία μας ότι ο προσωπικός απεσταλμένος δεν πρέπει να προέρχεται από την ΕΕ ούτε και από την Κοινοπολιτεία». Υπογράμμισα ότι θα αξιολογήσουμε σοβαρά τους υποψηφίους που προτείνει ο κ. Γκουτέρες, όπως πάντα, πρόσθεσε.

Ο κ. Τατάρ επεσήμανε στον κ. Γκουτέρες ότι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στο Κάιρο τον περασμένο Οκτώβριο, εμπιστεύεται την αμεροληψία του και αναμένει να συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον κ. Γκουτέρες το συντομότερο, σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα απείλησε την Κύπρο, ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ένοπλη οργάνωσή του, εάν ανοίξει τα αεροδρόμια και τις βάσεις της στο Ισραήλ σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ