x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο τενόρος Μπάμπης Βελισσάριος στον «Ε.Κ.» για το ντεμπούτο του στο Carnegie Hall

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πολυσχιδής τενόρος της Λυρικής Μπάμπης Βελισσάριος μιλάει στον Εθνικό Κήρυκα για την ασυνήθιστη πορεία του στο τραγούδι και το επικείμενο ντεμπούτο του στο Carnegie Hall.

EK: Ας ξεκινήσουμε από το τέλος. Πώς αισθάνεστε για το επικείμενο ντεμπούτο σας σε μια σκηνή το όνομα της οποίας προκαλεί ίσως δέος στους καλλιτέχνες, αν αναλογιστεί κανείς ποιοι άλλοι έχουν ανέβει σε αυτή;

Μπάμπης Βελισσάριος: Είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφω στη Νέα Υόρκη για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν τον Νοέμβριο του 2011 μετά από πρόσκληση του θείου μου Στυλιανού Μανή – Steven Manners). Αισθάνομαι τιμή και δέος που μου δίνεται η ευκαιρία να τραγουδήσω σε μια σπουδαία αίθουσα παγκοσμίου φήμης και αίγλης, με αγαπημένους συνάδελφους τραγουδιστές και μουσικούς για να τιμήσω τον Μίκη της Ελλάδας και του κόσμου.

EK: Ποια είναι η σχέση σας με το Μίκη Θεοδωράκη;

ΜΒ: Με το Μίκη Θεοδωράκη γνωριστήκαμε στις πρόβες που έγιναν πριν από τη μεγαλειώδη συναυλία, που διοργανώθηκε προς τιμήν του, στο Καλλιμάρμαρο στάδιο στην Αθήνα το 2017, με τον ίδιο να διευθύνει για τελευταία φορά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το βλέμμα αυτού του σπουδαίου ανθρώπου, καθώς διηύθυνε, ήταν σαν το παιδί που πήρε στα χέρια του ένα καινούριο παιχνίδι, είχε μια τεράστια λαχτάρα κι αγάπη και μέσα από την απλότητά του μοιράστηκε μαζί με 50.000 κόσμο κάτι μοναδικό. Εκ των υστέρων υπήρξαν φορές που μιλήσαμε στο τηλέφωνο, κρατώ σαν τον πιο σπάνιο θησαυρό τα λόγια που άκουσα, τον ευχαριστώ και πάντα θα τον τιμώ, όπου και όπως χρειαστεί.

EK: Ποια είναι η σχέση σας με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη; Ποια είναι κατά τη γνώμη σας, πέραν του να τιμηθεί η μνήμη του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη, η σημασία της για μας σήμερα;

Ο πολυσχιδής τενόρος της Λυρικής Μπάμπης Βελισσάριος. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Jerry Apostolatos)

ΜΒ: Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν και είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο Ειρήνης και Πολιτισμού, πολιτισμού με τη βαθύτερη έννοια της λέξης “κουλτούρα” που σημαίνει καλλιέργεια. Έχει μεγάλη σημασία και πρέπει να συνεχιστεί η αναπαραγωγή του έργου του, να φτάσουν οι στίχοι των ποιητών που μελοποίησε στις επόμενες γενιές, να επαναφέρουμε τις ανθρώπινες αξίες.

EK: Πείτε μας λίγα λόγια για τους άλλους συντελεστές και τις μουσικές επιλογές της συναυλίας.

ΜΒ: Είναι πολλοί και φοβάμαι μην ξεχάσω κανέναν (!). Σίγουρα είναι πολύ όμορφο που θα τραγουδήσω ακόμα μία φορά δίπλα στον παιδικό μου ήρωα και πλέον φίλο μου Κώστα Μακεδόνα, ανυπομονώ να τραγουδήσω για πρώτη φορά με την Ηρώ, με τη Σαββέρια (Μαργιολά) είναι πάντα η ίδια χαρά με την πρώτη φορά μιας και πρόκειται για ένα πολύ ταλαντούχο πλάσμα και μια εξαιρετική συνάδελφο σε όλα τα επίπεδα. Οι μουσικοί της Λαϊκής ορχήστρας Μίκη Θεοδωράκη είναι όλοι τους εξαιρετικοί, με κάποιους από αυτούς γνωριζόμαστε και συνεργαζόμαστε αρκετά χρόνια. Υπάρχει βεβαίως και η ομάδα των παιδιών που πρόκειται να γνωρίσω σύντομα και ζουν στην Αμερική. Τελευταίο άφησα τον παρουσιαστή της βραδιάς Χάρη Ρώμα, από το λίγο που γνωριζόμαστε πρόκειται για έναν πραγματικά συμπαθητικό όσο και σπουδαίο καλλιτέχνη.

EK: Το κοινό της Νέας Υόρκης θα έχει λοιπόν την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη το Σάββατο 24 του μηνός στη διάσημη μουσική διασταύρωση της 57ης οδού με την 7η λεωφόρο στις 8 το βράδυ. Ας περάσουμε στην δική σας αξιοσημείωτη και ίσως ασυνήθιστη πορεία σας στο τραγούδι. Πώς ανακαλύψατε το ταλέντο σας στη μουσική; Πού κάνατε τα πρώτα σας βήματα;

ΜΒ: Θεωρώ εαυτόν πολύ τυχερό διότι το επάγγελμα αυτό με διάλεξε προτού το διαλέξω. Από πολύ μικρός τραγουδούσα κι είχα κάθε είδους καλλιτεχνικές ανησυχίες. Από τα πρώτα κιόλας βήματα βρέθηκα πολύ κοντά με τον Θανάση Πολυκανδριώτη, το Μιμή Πλέσσα, πιο κοντά από όλους όμως με τη Βίκυ Μοσχολιού, σπουδαία τραγουδίστρια, μια σημαντική δασκάλα για μένα. Η αποκωδικοποίηση των μαθημάτων που πήρα το διάστημα της συνεργασίας μας κρατάει μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά το θέμα “Τενόρος”, προέκυψε στα 19 μου χρόνια ενώ σπούδαζα υποκριτική στη δραματική σχολή Μαίρης Τράγκα Βογιατζή. Τελειώνοντας τη δραματική σχολή ακολούθησαν σπουδές μονωδίας (δίπλωμα 2007) και μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιέννη.

Ο πολυσχιδής τενόρος της Λυρικής Μπάμπης Βελισσάριος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ευγενική παραχώρηση του Μπάμπη Βελισσάριου

Εν τω μεταξύ είχε ξεκινήσει ήδη η συνεργασία μου με την Εθνική Λυρική σκηνή πρώτα ως βοηθητικός ηθοποιός και κατόπιν ως χορωδός. Είναι απίστευτα δύσκολο για κάποιον να είναι τενόρος αν δεν κατανοήσει πως για τη ζωή του κληρώθηκε μόνο ένα δώρο… να είναι τενόρος. Από την άλλη είναι απίστευτα εύκολο αν το κατανοήσει κι εργαστεί με προσήλωση κάθε μέρα για το υπόλοιπο της ζωής του. Αυτό είναι και ο στόχος μου να έχω την υγεία και το μυαλό να συνεχίσω με την ίδια στοχοπροσήλωση τη μελέτη μου στο τραγούδι και τη μουσική.

EK: Φαίνεται ότι κινείστε με άνεση ανάμεσα σε διάφορα είδη της μουσικής, από την όπερα, ως επί δεκαετίες στέλεχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ως το έντεχνο και λαϊκό ελληνικό τραγούδι.

ΜΒ: Η μουσική είναι μία, αυτό διδάχτηκα από τους δασκάλους μου κι από τους σπουδαίους συνεργάτες που είχα όλα αυτά τα χρόνια. Η διαφορά ανάμεσα στα ήδη της μουσικής είναι στο λιγοστό χρόνο που μας έχει δοθεί το πόσο βαθιά θα “σκάψεις” για να ανακαλύψεις τους θησαυρούς και τη γνώση και με την κατάλληλη τεχνική να μπορέσεις να το μεταδώσεις στον κόσμο. Ο τραγουδιστής είναι το μέσο μεταξύ κοινού συνθέτη, στιχουργού – ποιητή και εποχής.

EK: Ποιο είναι ο τρόπος δουλειάς σας; Πώς εξελίσσεστε μουσικά; Πώς προσεγγίζετε ένα νέο για σας κομμάτι; Πώς προσεγγίζετε ένα κομμάτι το οποίο είναι ήδη γνωστό στο κοινό από διακεκριμένους τραγουδιστές του παρελθόντος;

ΜΒ: Είναι πολύ απλό. Ακόμα και το τραγούδι που έχω τραγουδήσει 1000 φορές το μελετώ από την αρχή ψάχνοντας εξονυχιστικά την κάθε εκτέλεση κι επανεκτέλεση για κάτι που μου έχει διαφύγει, πάντα βρίσκω κάτι καινούριο επιστρέφοντας στην αφετηρία της μελέτης.

EK: Στο κανάλι σας στο utube https://www.youtube.com/user/xbelis   μπορεί κανείς να παρακολουθήσει όλες αυτές τις πτυχές της καριέρας σας; Ποια είναι η σχέση σας με το κοινό και πώς αυτή έχει επηρεαστεί από αυτή τη δυνατότητα παρουσίας στο κάθε σπίτι μέσω του διαδικτύου;

ΜΒ: H σχέση μου με το κοινό είναι κάτι το οποίο χτίζεται στιγμή στιγμή μέσα από τις εμφανίσεις μου εδώ και 27 χρόνια που τραγουδώ. Σίγουρα όμως καθοριστικό ρόλο έπαιξε η παρουσία μου σε τηλεοπτικές εκπομπές μέσα από τις οποίες μπόρεσα να έρθω σε επαφή με ανθρώπους ακόμα κι εκτός Ελλάδας. Θέλω να πω ένα μεγάλο δημόσιο ευχαριστώ σε έναν καλό φίλο και συνεργάτη που δεν είναι πια μαζί μας, τον Βασίλη Λάσκαρη, ο οποίος με περισσή ανιδιοτέλεια μου έδωσε αυτό το βήμα.

EK: Μιλήσατε ήδη για τη σχέση σας με το Μίκη Θεοδωράκη. Πια άλλα πρόσωπα που επηρέασαν την πορεία σας;

ΜΒ: Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος αρχικά μου εμπιστεύτηκε το τραγούδι “Όταν όλα περάσουν” σε ποίηση Μανόλη Αναγνωστάκη που ενσωματώθηκε στο δημοφιλές κι αγαπημένο από το κοινό σήριαλ “Λόγω τιμής”. Η συνεργασία μας κορυφώθηκε στον “Moby Dick” (τη μεγαλύτερη παραγωγή μιούζικαλ που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα) μια παραγωγή του Onassis Culture. Τα δώρα του Δημήτρη σε μένα, ένα υπέροχο τραγούδι κι ένας ρόλος (Captain Ahab) ανέδειξαν στο μεγαλύτερο βαθμό ως τώρα την φωνητική κι ερμηνευτική μου ικανότητα.

EK: Ποια είναι η δραστηριότητά σας αυτό τον καιρό και ποια τα άμεσα σχέδιά σας;

ΜΒ: Προερχόμενος από τέσσερις σπουδαίες συναυλίες, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού αφιέρωμα στο Δημήτρη Παπαδημητρίου, στο αρχαίο θέατρο του Δίου με μελοποιημένη ποίηση, ένα αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη που χρόνια επιθυμούσα, και τέλος στο παλαιό φρούριο Κέρκυρας σε ένα αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη με τη συμφωνική ορχήστρα του, είμαι έτοιμος κι ανυπομονώ για τη μεγάλη στιγμή της 24 Σεπτεμβρίου στο Carnegie Hall με τη λαική ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης και μια σπουδαία ομάδα συναδεέλφων. Ανυπομονώ, καλή μας αντάμωση.

Ο Στυλιανός Μάνης (Steven Manners) διακεκριμένο μέλος της ελληνικής κοινότητας της Νέας Υόρκης ήταν, μεταξύ άλλων, για πολλά χρόνια υπεύθυνος ασφαλείας της ομογενειακής παρέλασης στην 5η λεωφόρο και υπήρξε ένα από τα πρώτα θύματα του κορονοϊού. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών το Μάρτιο του 2020. Σε αυτόν και στον άλλο δυστυχώς αναγκαστικά απόντα από το ντεμπούτο του γιου του στο Carnegie Hall, επίσης πρόωρα χαμένο, πατέρα του Ελευθέριο Βελισσάριο είναι αφιερωμένη αυτή η συνέντευξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος Νίκη Κεραμέως επισκέφθηκε την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για την επιστολική ψήφος.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ