x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο θάνατος ενός βασιλιά που δεν προσαρμόστηκε

Ο θάνατος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σε ηλικία 83 ετών κλείνει και τυπικά το θέμα της βασιλείας, το οποίο ουσιαστικά είχε κλείσει με το δημοψήφισμα του 1974.

Ανοίγει τώρα πια η περίοδος της πιο ψύχραιμης ιστορικής αποτίμησης της θυελλώδους εκείνης περιόδου της δεκαετίας του 1960, που τον οδήγησε σε σύγκρουση με την τότε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, στην αντεπανάστασή του κατά της χούντας, στην εξορία του και στο δημοψήφισμα, με το οποίο κατέστη έκπτωτος.

Πρέπει, ωστόσο, να υπογραμμισθεί ότι αποδέχθηκε την ετυμηγορία του λαού, τουλάχιστον φαινομενικά, με σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Θα πρέπει όμως να κουβάλησε στον τάφο του, στο Τατόι, που βρίσκονται και οι οικογενειακοί του τάφοι, την ταφόπετρα που έβαλε στη δυναστεία του.

Τα βασιλικά καθεστώτα στην εποχή μας είναι αναχρονιστικά. Εκπέμπουν μια κοινωνική και πολιτική νοοτροπία που έχει απαξιωθεί, ξεπεραστεί.

Τα λίγα που απέμειναν, μπόρεσαν ή τους ανάγκασαν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της εποχής και όχι το αντίθετο.

Η εποχή του βασιλιά-ηγεμόνα, με την ενεργό ανάμειξή τους στην πολιτική και την επιβολή της επιλογής τους στα υψηλότερα κρατικά αξιώματα του τόπου, παρήλθε προ πολλού.

Προφανώς αυτό δεν μπόρεσε να το αντιληφθεί ο νεαρός τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος -μόνο 23 ετών- και οι σύμβουλοί του.

Ισως γιατί ακόμα δεν είχαν ενσωματωθεί πλήρως στην ελληνική κοινωνία και εξοικειωθεί με την επικρατούσα τοπική νοοτροπία.

Το αποτέλεσμα είναι ότι διέπραξε το μοιραίο λάθος να συγκρουστεί με έναν δημοφιλή πρωθυπουργό, τον Γεώργιο Παπανδρέου, γνωστό για την ρητορική και δημαγωγική του δεινότητα.

Ηταν το λάθος αυτό που πιθανόν να ήθελε να διορθώσει με την προσπάθειά του να ανατρέψει την χούντα -μια γενναία πράξη που δεν έχει εκτιμηθεί επαρκώς- που οδήγησε στην πανωλεθρία και στην εξορία του.

Οσον αφορά το δημοψήφισμα για το πολίτευμα βέβαια, δεν ήταν δίκαιο, αφού παίχτηκε με άνισους όρους.

Αφού του στερήθηκε το δικαίωμα να παρουσιάσει την υπόθεσή του αυτοπροσώπως, μέσα από την Ελλάδα, στον λαό.

Δεν θα άλλαζε το αποτέλεσμα. Η διαφορά ήταν συντριπτική. Εχασε με 70%.

Αποδέχτηκε όμως το αποτέλεσμα πλήρως για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ωστόσο, το ελληνικό κράτος του φέρθηκε με σκληρότητα. Ισως λόγω της προηγούμενης ιστορικής εμπειρίας με την απομάκρυνση βασιλιάδων και της επιστροφής τους αργότερα. Ισως γιατί είχε καταστεί ένα εύκολο πολιτικά κλοτσοσκούφι που πρόσθετε ψήφους χωρίς κόστος.

Λίγοι οπαδοί της βασιλείας έχουν απομείνει στην Ελλάδα και στον Απόδημο Ελληνισμό.

Και ο πιο βέβαιος τρόπος να λιγοστεύουν με την πάροδο του χρόνου, είναι η όσο γίνεται πιο σωστή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Παύλος Μαρινάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι «δεν θα μεταβεί ο Πρωθυπουργός για την καθιερωμένη εκδήλωση (για την 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο) στις ΗΠΑ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ