x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Τούρκος πρόξενος επιχείρησε να αποτρέψει ψήφισμα για την Κύπρο

03 Απριλίου 2024

ΟΛΜΠΑΝΙ. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στους πολιτειακούς αντιπροσώπους της Νέας Υόρκης η προσπάθεια του γενικού προξένου της Τουρκίας, Ρεϊχάν Οζγκούρ (Reyhan Ozgur), να μπλοκάρει την έγκριση ψηφίσματος αναφορικά με τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης «Times Union», ο Οζγκούρ απέστειλε επιστολή την περασμένη εβδομάδα στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της Πολιτειακής Γερουσίας, ζητώντας να μην περάσει το ψήφισμα, με το αιτιολογικό της «εσκεμμένης διαστρέβλωσης της Ιστορίας της ελληνοτουρκικής διαμάχης στην Κύπρο».

Μάλιστα, σύμφωνα με την «Times Union», ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας υποστήριξε πως η υιοθέτηση του ψηφίσματος θα μπορούσε να προκαλέσει «αισθήματα αδικίας» στην τουρκο-αμερικανική κοινότητα, όπως επίσης και να δημιουργήσει ένα ρήγμα μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη.

«Με δεδομένη τη σημασία και πιθανές παράπλευρες συνέπειες του ψηφίσματος, η Πολιτειακή Γερουσία και τα αξιότιμα μέλη της θα πρέπει να αρνηθούν να προκαλέσουν συναισθήματα έχθρας μεταξύ ψηφοφόρων της αμερικανικής κοινότητας μέσω της προώθησης μιας κοινωνικής ομάδας, πάνω σε αβάσιμες κατηγορίες, με σκοπό την απομόνωση άλλων», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η επιστολή του Τούρκου γενικού προξένου.

Οπως τονίζει η ίδια έκδοση, ούτε το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας, ούτε ο ίδιος ο γενικός πρόξενος Ρεϊχάν Οζγκούρ είναι δηλωμένοι για να ασκούν δραστηριότητα λόμπι, όπως εκλαμβάνεται η παρέμβασή τους προς την Πολιτειακή Γερουσία, χωρίς ωστόσο να προκύπτει εάν έχουν περιθώρια να το πράξουν ή απαγορεύεται από τους περιορισμούς του λόμπινγκ. Παράλληλα, το ρεπορτάζ σημειώνει πως το Γενικό Προξενείο έχει συνδεθεί με την έρευνα των Ομοσπονδιακών Αρχών εις βάρος του δημάρχου Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς (Eric Adams), για ύποπτες συναλλαγές με το τουρκικό κράτος.

Από την πλευρά του, ο ομογενής αναπληρωτής επικεφαλής της Πολιτειακής Γερουσίας, Μιχάλης Γιάνναρης (Michael Gianaris) εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την παρέμβαση αυτή του Τουρκικού Προξενείου, ενώ ξεκαθάρισε πως η διατύπωση καθαυτή των ψηφισμάτων αυτών είναι πάντα προσεκτική από πλευράς των συντακτών τους.

«Ημασταν πολύ προσεκτικοί στην παράθεση των γεγονότων. Υποθέτω ότι πρέπει να νομίζουν πως τα γεγονότα είναι αμφισβητήσιμα. Εάν η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί προβληματικά τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα, είναι πρόβλημα δικό της και κανενός άλλου», ανέφερε ο Μιχάλης Γιάνναρης, συμπληρώνοντας πως η παρέμβαση αυτή του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας είναι ένα πρωτοφανές γεγονός στην πολιτική σταδιοδρομία του.

Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση του Ρεϊχάν Οζγκούρ αφενός δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος και αφετέρου έγινε πολύ αργά, με δεδομένο ότι η διαδικασία είχε πλέον προχωρήσει και τα περιθώρια διαφωνίας ήταν ελάχιστα.

«Το εγκρίναμε ομόφωνα», διευκρίνισε ο κ. Γιάνναρης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανο Κασσελάκη, υποδέχθηκε την Δευτέρα, 15 Απριλιου, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στην Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ΗΠΑ, κατά την οποία συμμετείχε επισήμως και στη μεγάλη παρέλαση της Ομογένειας στην 5η Λεωφόρο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ