x
 

Οικονομία

Ο τρόπος πληρωμής για αγορά ή πώληση σπιτιού πρόκειται να αλλάξει

02 Νοεμβρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο τρόπος που πληρώνετε για να αγοράσετε ή να πουλήσετε ένα σπίτι πρόκειται να αλλάξει.

Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να κυμαίνονται από μικρές τροποποιήσεις στο σύστημα προμηθειών έως μια πιο ριζική αναδιάρθρωση του κλάδου των κατοικιών, όπως περισσότεροι άνθρωποι να αγοράζουν σπίτια χωρίς να χρησιμοποιούν αντιπροσώπους ή αγοραστές να πληρώνουν τους αντιπροσώπους τους ανά ώρα. Μια ομοσπονδιακή κριτική επιτροπή στο Μιζούρι διαπίστωσε ότι η Eθνική Ενωση Κτηματομεσιτών (NAR) και μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες συνωμότησαν για να διατηρήσουν το κόστος τεχνητά υψηλό και επιδίκασε αποζημίωση 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα μπορούσε να τριπλασιαστεί σε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες.

Το NAR είπε ότι σχεδιάζει να ασκήσει έφεση.

Η ετυμηγορία εγείρει την πιθανότητα των μεγαλύτερων αλλαγών των τελευταίων δεκαετιών στον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί αγοράζουν και πωλούν σπίτια, και το κόστος που σχετίζεται με αυτές τις συναλλαγές.

Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε πριν από την ετυμηγορία, ο Ράιαν Τομασέλο (Ryan Tomasello), αναλυτής της βιομηχανίας ακινήτων με την «Keefe, Bruyette & Woods», προέβλεψε ότι οι αγωγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση 30% στα 100 δισ. δολάρια που πληρώνουν οι Αμερικανοί σε προμήθειες ακινήτων κάθε χρόνο και να ωθήσει εκτός κλάδου πάνω από τους μισούς από τους σχεδόν 1,6 εκατομμύρια πράκτορες».

Τίποτα δεν έχει αλλάξει ακόμη για τους κτηματομεσίτες ή για τους καταναλωτές εν μέσω συναλλαγών. Αλλά οι νέες πολιτικές της Επιτροπής θα μπορούσαν να προέλθουν από διάφορες κατευθύνσεις.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής μπορεί να απαιτήσει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των χρηματιστηριακών γραφείων ή οι μεσιτείες ακινήτων ή οι υπηρεσίες πολλαπλών καταχωρίσεων θα μπορούσαν να θεσπίσουν νέες πρακτικές από μόνες τους λόγω ανησυχιών για πιθανή ευθύνη.

Ακολουθούν ορισμένα σενάρια για πιθανές αλλαγές στο μέλλον:

Η δίκη του Μιζούρι επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο πληρώνονται οι κτηματομεσίτες που εκπροσωπούν τους αγοραστές. Σύμφωνα με το τρέχον σύστημα, οι πωλητές πληρώνουν την προμήθεια του αντιπροσώπου τους -συνήθως 5% έως 6% της τιμής πώλησης ενός σπιτιού- η οποία με τη σειρά του μοιράζεται με τον αντιπρόσωπο του αγοραστή.

Στις περισσότερες αγορές, οι πωλητές υποχρεούνται να συμπεριλάβουν το ποσό που θα πληρώσουν στον αντιπρόσωπο ενός αγοραστή προκειμένου να διαφημίσουν ένα σπίτι σε μια βάση δεδομένων που είναι γνωστή ως υπηρεσία πολλαπλών καταχωρίσεων.

Η NAR λέει ότι το τρέχον σύστημα βοηθά τους αγοραστές επειδή τους επιτρέπει να κατευθύνουν τα χρήματά τους προς μια προκαταβολή.

Εάν απαγορεύεται στους πωλητές να πληρώνουν τους αντιπροσώπους των αγοραστών, τότε οι αγοραστές θα μπορούσαν να αναγκαστούν να βρουν επιπλέον μετρητά – ή να πάνε χωρίς δικό τους αντιπρόσωπο. Η τυπική προκαταβολή για σπίτια που αγοράστηκαν με στεγαστικά δάνεια το δεύτερο τρίμηνο ήταν $31.500, σύμφωνα με την Attom Data Solutions.

Πηγή: «Wall Street Journal»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.  Οι πολύ αρχαίοι πρόγονοί μας τα ζώα είχαν ουρές.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ