x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Τσαρλς Νταλάρα στον «Ε.Κ.» για την ελληνική Οικονομία και το βιβλίο του «Euroshock»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.»), ο Τσαρλς Νταλάρα (Charles Dallara), πρόσωπο-«κλειδί» κατά τη διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, και συγγραφέας του βιβλίου «Euroshock», διεισδύει στα ταραχώδη γεγονότα που αναδιαμόρφωσαν την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Από τα προεόρτια της κρίσης, που χαρακτηρίζονταν από συλλογικό εφησυχασμό, μέχρι την αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της Ελλάδας και τις διαφορετικές προσεγγίσεις των πολιτικών ηγεσιών στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ο Τσαρλς Νταλάρα παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των προκλήσεων και των οροσήμων. Αναλογιζόμενος την προσωπική του διαδρομή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τονίζει τη σημασία της χρηστής οικονομικής διαχείρισης και τα κρίσιμα διδάγματα που αποκομίστηκαν.

Επιπλέον, ο κ. Νταλάρα εξετάζει τις επιπτώσεις της εξάρτησης της Ελλάδας από εξωτερική βοήθεια, ασκεί κριτική στη δυναμική της διαπραγμάτευσης και αντιπαραβάλλει το στυλ ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παρά την αισιοδοξία του για το μέλλον της Ελλάδας, διατηρεί μια νότα επιφυλακτικότητας, αναγνωρίζοντας τα σημαντικά κωλύματα που εξακολουθούν να υπάρχουν. Η έκκληση του Νταλάρα για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών και οι σκέψεις του σχετικά με τη συζήτηση για το ευρώ έναντι της δραχμής, υπογραμμίζουν τη βαθιά εμπλοκή του στην οικονομική και κοινωνική αναγέννηση της Ελλάδας. Μέσω του «Euroshock», στοχεύει όχι μόνο να εξιστορήσει τα γεγονότα της κρίσης, αλλά και να εμπνεύσει ένα όραμα για την ανάκαμψη της Ελλάδας στην παγκόσμια σκηνή.

«Εθνικός Κήρυκας»: Η απαρατήρητη κρίση: Η χρηματοπιστωτική περιδίνηση που έπληξε την Ελλάδα το 2011 είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αλλά φαινόταν να υπάρχει μια γενική εθελοτυφλία απέναντι στην επικείμενη καταστροφή. Πώς εξηγείτε αυτή την ευρεία αδιαφορία; Σας εξέπληξε ο εφησυχασμός;

Τσαρλς Νταλάρα: Εχετε δίκιο στο ότι υπήρχε συλλογικός εφησυχασμός κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που προηγήθηκε της κρίσης που ξέσπασε στην Ελλάδα το 2009. Αυτός ο εφησυχασμός υπήρχε μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά, των Ελλήνων αξιωματούχων, των ηγετών της Ευρωζώνης, ακόμη και του ΔΝΤ. Είναι απογοητευτικό, αλλά δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. Η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη το 2002 έδωσε σε όλα τα μέρη μια ψευδή αίσθηση ανακούφισης ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα αντιμετώπιζε δυσκολίες, η Γερμανία και άλλα ισχυρά μέλη της Ευρωζώνης θα τη διέσωζαν. Αυτό συνέβη παρά τις σαφείς δηλώσεις της Γερμανίας για το αντίθετο. Πρέπει να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη εποπτεία του κρατικού δανεισμού εντός της Ευρωζώνης, προκειμένου να μετριαστούν οι κίνδυνοι να συμβεί ξανά κάτι τέτοιο σε άλλη χώρα.

«Ε.Κ.»: Η κρίση που δεν εκδηλώθηκε ποτέ πλήρως: Υπήρχε η πεποίθηση στην Ελλάδα ότι μόνο μια σοβαρή κρίση θα μπορούσε να επιφέρει τις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, το αναμενόμενο επίπεδο μετασχηματισμού δεν επιτεύχθηκε πλήρως. Κατά την άποψή σας, τι εμπόδισε τις βαθιές αλλαγές που ήταν απαραίτητες;

Τσαρλς Νταλάρα: Κατά την άποψή μου, η Ελλάδα εγκαινίασε μια σειρά σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Ξεκινώντας από τα προγράμματα υπό το ΔΝΤ, ιδίως αυτό που ξεκίνησε στις αρχές του 2012. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές καλύπτουν τις αγορές εργασίας, τη διοικητική αναποτελεσματικότητα, τους περιορισμούς εισόδου σε κρίσιμους τομείς της Οικονομίας και τη φορολογική μεταρρύθμιση. Πιο πρόσφατα, είδαμε την παρούσα κυβέρνηση να εμβαθύνει αυτές τις μεταρρυθμίσεις, όπως στον τομέα της Εκπαίδευσης, και να προσθέτει σημαντικά στοιχεία διαφάνειας μέσω της ψηφιοποίησης των κυβερνητικών υπηρεσιών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης περιόδου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι μεταρρυθμίσεις τέθηκαν σε αναμονή. Επιπλέον, πρέπει να αναγνωριστεί ότι πολλές από τις ανεπάρκειες της ελληνικής οικονομίας είναι βαθιά ριζωμένες σε πελατειακές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί στο πολιτικό σύστημα, καθώς και σε διαρθρωτικές αδυναμίες που είναι ενσωματωμένες στην Οικονομία. Προκειμένου η Ελλάδα να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της στο σημερινό ανταγωνιστικό παγκόσμιο οικονομικό τοπίο, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν με συνέπεια για τουλάχιστον μια γενιά.

«Ε.Κ.»: Αναστοχασμός σχετικά με την αναδιάρθρωση: Εχετε περιγράψει το βιβλίο σας «Euroshock» ως την ιστορία της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους στην Ιστορία, με σημαντικές συνέπειες τόσο για τους Ελληνες όσο και για τους Ευρωπαίους. Κοιτάζοντας πίσω, πώς θα αξιολογούσατε τα αποτελέσματα αυτών των αποφάσεων; Υπάρχει κάτι που θα είχατε κάνει διαφορετικά;

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ CHARLES DALLARA ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ PARTNERS GROUP. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Τσαρλς Νταλάρα: Κοιτάζοντας πίσω στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας που έγινε το 2012, μόλις σήμερα αρχίζουμε να βλέπουμε τα πλήρη οφέλη αυτού του ιστορικού γεγονότος. Τον Μάρτιο του 2012, πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ του χρέους της Ελλάδας προς τους ιδιώτες πιστωτές εξαλείφθηκαν, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 50% του μεγέθους της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, οι αποπληρωμές ανεστάλησαν για 10 χρόνια και το υπολειπόμενο ποσό παρατάθηκε σε βάθος 20ετίας. Επιπλέον, οι τόκοι του νέου χρέους επρόκειτο να είναι πολύ χαμηλότεροι από τα επιτόκια της αγοράς. Τα θετικά αποτελέσματα αυτών των αλλαγών επισκιάστηκαν για πολλά χρόνια από τη βαθιά αδυναμία της ελληνικής οικονομίας, η οποία προέκυψε εν μέρει από ένα κάπως λανθασμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του ΔΝΤ και από την αναποτελεσματική κυβέρνηση της περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόλις η Ελλάδα άρχισε να δρομολογεί έναν νέο γύρο μεταρρυθμίσεων το 2019, οι αγορές άρχισαν να επανακτούν την εμπιστοσύνη τους στο μέλλον της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ αναγνώρισε καθυστερημένα ότι, αν και το χρέος της Ελλάδας παρέμενε αρκετά μεγάλο, οι χαμηλοί τόκοι -που οφείλονταν τόσο στους ιδιώτες όσο και στους επίσημους πιστωτές- εξασφάλιζαν στην Ελλάδα μια βιώσιμη θέση χρέους.

Φυσικά, πάντα υπάρχουν πράγματα που θα έκανε κανείς διαφορετικά. Θα προτιμούσα τα κεφάλαια που διέθεσε η Ευρώπη -ένα σημαντικό ποσό ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ- να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του νέου ελληνικού χρέους και όχι για την εξόφληση του 15% των υφιστάμενων απαιτήσεων των ιδιωτών πιστωτών. Αυτό θα είχε, κατά την άποψή μου, επιταχύνει την επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές.

«Ε.Κ.»: Προσωπικός αντίκτυπος: Πώς σας επηρέασε προσωπικά αυτή η εμπειρία, ως κομβική προσωπικότητα αυτής της κρίσιμης περιόδου της ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας;

Τσαρλς Νταλάρα: Η εμπειρία αυτή είχε πολλές επιπτώσεις σε μένα προσωπικά. Ειδικότερα, μου υπογράμμισε την κρίσιμη σημασία της υγιούς οικονομικής διαχείρισης, ακόμη και όταν οι αγορές είναι πρόθυμες να δανείσουν σημαντικά κεφάλαια σε έναν κρατικό δανειολήπτη. Το κόστος της κακής διαχείρισης για τον ελληνικό λαό ήταν τεράστιο.

«Ε.Κ.»: Η ειρωνεία της βοήθειας: Σημειώνετε την εξάρτηση της Ελλάδας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Ευρώπη επέλεξε να αποκλείσει την αμερικανική βοήθεια, θεωρώντας την ως ευρωπαϊκό ζήτημα. Πώς ερμηνεύετε αυτή την απόφαση και ποιες επιπτώσεις είχε για την Ελλάδα και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις;

Τσαρλς Νταλάρα: Η έντονη επιθυμία της Ευρώπης να αποκλείσει την αμερικανική υποστήριξη στην επίλυση της κρίσης του ευρώ ήταν κατά την άποψή μου ένα σοβαρό λάθος. Επειδή η κρίση αφορούσε ζητήματα θεμελιώδη για τη λειτουργία της ίδιας της Ευρωζώνης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεώρησαν ότι επρόκειτο για ένα εσωτερικό θέμα. Φυσικά, δεν ήταν ποτέ εφικτό να επιλυθεί το πρόβλημα χωρίς τη στήριξη του ΔΝΤ, και ως εκ τούτου οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν έμμεσα. Ωστόσο, η προσπάθεια αποκλεισμού τής πιο άμεσης στήριξης είχε σαφώς κόστος ως προς το βάθος της ελληνικής ύφεσης και τα ασυνήθη επίπεδα ανεργίας.

«Ε.Κ.»: Ανάθεση ευθυνών: Eχετε επικρίνει κατά κόρον τους Eλληνες για την απουσία τους από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και για την αδυναμία τους να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Θα μπορούσατε να εξηγήσετε αυτή την παρατήρηση; Υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα ή συλλογικές συμπεριφορές που βρήκατε ιδιαίτερα αξιοσημείωτες;

Τσαρλς Νταλάρα: Η παρατήρησή μου για την ουσιαστική απουσία των Ελλήνων από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν αποτελεί κριτική σε κάποιον Ελληνα αλλά ένα σχόλιο για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη οργάνωσε τις διαπραγματεύσεις. Η Ευρωζώνη αποφάσισε να θέσει τις διαπραγματεύσεις στα χέρια μιας ομάδας αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών. Ωστόσο, όταν ο Λουκάς Παπαδήμος έγινε πρωθυπουργός, μπόρεσε να διεκδικήσει μεγαλύτερη ελληνική επιρροή. Η Ελλάδα ήταν τόσο εξαρτημένη από την ευρωπαϊκή στήριξη και τη στήριξη του ΔΝΤ που ήταν πολύ δύσκολο για τους Eλληνες αξιωματούχους μεσαίου επιπέδου να αναλάβουν την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις.

«Ε.Κ.»: Τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ηγεσίας Μητσοτάκη: Πώς αντιπαραβάλλετε τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη; Ποιες πτυχές της προσέγγισης του κ. Μητσοτάκη στις οικονομικές προκλήσεις της Ελλάδας ξεχωρίζετε;

Τσαρλς Νταλάρα: Θεωρώ ότι η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ στην κρίση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτή του Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ διόρισε έναν άκρως συγκρουσιακό υπουργό Οικονομικών, γεγονός που αντανακλά την έλλειψη κατανόησης του τρόπου διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη και το ΔΝΤ. Προσπάθησαν να αρνηθούν τη σοβαρότητα των προβλημάτων και απέτυχαν να αναγνωρίσουν την ανάγκη για συνεχείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ο Μητσοτάκης, από την άλλη πλευρά, κατανόησε την ανάγκη για θεμελιώδη μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας, καθώς και την ανάγκη συνεργασίας με τους ηγέτες της Ευρώπης και τους πιστωτές της Ελλάδας. Ο Μητσοτάκης κατανοεί σαφώς ότι η ενίσχυση της υποκείμενης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας απαιτεί επιμονή για πολλά χρόνια.

«Ε.Κ.»: Αισιοδοξία με επιφύλαξη: Ενώ τα λεγόμενά σας φανερώνουν αγάπη για την Ελλάδα και αισιοδοξία για το μέλλον της, υπάρχει μια νότα επιφυλακτικότητας στις προγνώσεις σας. Ποιοι παράγοντες συντελούν σε αυτή τη διστακτικότητα; Υπάρχουν συγκεκριμένες προκλήσεις που πιστεύετε ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει για να διασφαλίσει το μέλλον της;

Τσαρλς Νταλάρα: Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά η νότα επιφυλακτικότητας αντανακλά την πραγματικότητα ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις. Η Ελλάδα εξακολουθεί να επιβαρύνεται από έναν διογκωμένο δημόσιο τομέα και από πολλές πολιτικές και ρυθμίσεις που εμποδίζουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτές και άλλες προκλήσεις θα απαιτήσουν σημαντικό σθένος προκειμένου η Ελλάδα να αξιοποιήσει πλήρως τις οικονομικές της δυνατότητες.

«Ε.Κ.»: Η έκκληση για επαναπατρισμό: Μια σημαντική πρόταση στο βιβλίο σας είναι ο επαναπατρισμός των Ελλήνων που έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Πιστεύετε ότι αυτή η ιδέα κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα; Εχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση;

Τσαρλς Νταλάρα: Πιστεύω ότι οι Ελληνες πολίτες αρχίζουν να επιστρέφουν στην Ελλάδα καθώς δημιουργούνται νέες ευκαιρίες στην ελληνική οικονομία. Με χαροποιεί αυτή η τάση και επικροτώ την κυβέρνηση που λαμβάνει κάποια μέτρα για την ενθάρρυνσή της. Ταυτόχρονα, θα ήθελα να καλέσω και άλλους Ελληνες που έχουν την ευελιξία και την ευκαιρία να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην Ελλάδα ή να εμπλακούν άμεσα στους λαμπρούς ορίζοντες που έχει τώρα να προσφέρει η Ελλάδα.

«Ε.Κ.»: Το ζήτημα του νομίσματος: Εκ των υστέρων, θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να διατηρήσει τη δραχμή αντί να υιοθετήσει το ευρώ;

Τσαρλς Νταλάρα: Πιστεύω ότι η συζήτηση για το αν η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε διατηρήσει τη δραχμή είναι πλέον μια στείρα συζήτηση. Η Ελλάδα επέλεξε το ευρώ και τελικά, με ορθές πολιτικές, αυτό θα ωφελήσει την Ελλάδα.

«Ε.Κ.»: Το κίνητρο πίσω από το βιβλίο: Τι σας ώθησε να γράψετε το «Euroshock»; Τι ελπίζετε να αποκομίσουν οι αναγνώστες, ειδικά όσοι κατάγονται από την Ελλάδα, από την εξιστόρησή σας;

Τσαρλς Νταλάρα: Με παρακίνησε να γράψω το «Euroshock» η εξαιρετική αναταραχή και ο πόνος που δημιούργησε η κρίση στην Ελλάδα και στους πολίτες της και ήθελα να μοιραστώ όχι μόνο την εμπειρία μου αλλά και τις σκέψεις μου για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Ελπίζω τώρα ότι οι Ελληνες αναγνώστες του βιβλίου μου θα αναγνωρίσουν ότι η αξιοσημείωτη κληρονομιά που δημιούργησε η Ελλάδα κατά την κλασική περίοδο μπορεί να θεωρηθεί ως προάγγελος μιας ανανεωμένης κεντρικής θέσης στον σημερινό κόσμο για την Ελλάδα και τον λαό της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ