x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Πολιτική

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στον «Ε.Κ.» – Δεν υπάρχει «χαλαρή ψήφος» στις ευρωεκλογές

ΑΘΗΝΑ. «Μήνυμα» κατά της «χαλαρής ψήφου» στις ευρωεκλογές δίνει με συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρόεδρος του κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και θα παραστεί στην παρέλαση της 5ης Λεωφόρου, την Κυριακή 14 Απριλίου. Ο κ. Μεϊμαράκης, που είναι εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής και παράλληλα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) καλεί τους ομογενείς να συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές μέσω της επιστολικής ψήφου ώστε «να συνδιαμορφώσουμε μια Ελλάδα περισσότερο ισχυρή και πρωταγωνιστική στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Υπάρχει η αντίληψη ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι «χαλαρή». Κάνει κακό μια τέτοια αντίληψη;

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Πρώτα απ´ όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε την ευκαιρία, μέσω της ιστορικής σας εφημερίδας, του «Εθνικού Κήρυκα», που εκδίδεται ανελλιπώς εδώ και 109 χρόνια, να επικοινωνήσω με την Ομογένεια της Αμερικής, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη του Ελληνισμού.

Και θέλω να πιστεύω ότι αυτή την άποψη περί χαλαρότητας της ψήφου στις ευρωεκλογές δεν την ενστερνίζονται οι Ελληνες ομογενείς, οι οποίοι μπορούν να κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου και να συμμετέχουν ενεργά στην εσωτερική πολιτική.

Γιατί είναι αλήθεια ότι οι ευρωεκλογές διαχρονικά έχουν χρησιμοποιηθεί από μέρος του εκλογικού σώματος για να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση και κυρίως όταν έπονται των εθνικών εκλογών. Αυτή η ανησυχία υπάρχει και τώρα, μήπως δηλαδή κάποιοι μπορεί να σκεφτούν να μην προσέλθουν στην κάλπη και να απέχουν, ή κάποιοι άλλοι να πειραματιστούν εκ του ασφαλούς, αφού η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει νωπή ακόμη εντολή και δεν αλλάζει. Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι είναι ότι η κάθε εκλογή έχει τη δική της αυτονομία και δεν πρέπει να παρασυρόμαστε.

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρόεδρος του κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι πραγματικά κρίσιμες και σημαντικές. Θα καθορίσουν την επόμενη πενταετία, θα θέσουν τις βάσεις για το 2030. Εχουμε μπροστά μας μια δύσκολη συγκυρία με πολλές προκλήσεις και πολλές ανακατατάξεις.

Το ζητούμενο λοιπόν αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι η μεγάλη συμμετοχή με πολιτική λογική και ευρωπαϊκά κριτήρια. Η ψήφος σε αυτές τις ευρωεκλογές πρέπει να είναι δημιουργική και να σηματοδοτήσει τη συνέχιση της σταθερότητας που εγγυάται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ε.Κ.»: Κάντε έναν μίνι απολογισμό αυτής της πρώτης θητείας σας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Β. Μεϊμαράκης: Ερχόμενος στις Βρυξέλλες μετά από μια μακρόχρονη πορεία στην εθνική πολιτική σκηνή, δεν μπορούσα να φανταστώ τις πρωτοφανείς κρίσεις που μέσα σε αυτή την πενταετία ταρακούνησαν συθέμελα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τις οποίες θα καλούμασταν να διαχειριστούμε ακόμη κι αν δεν είχαμε αρμοδιότητες. Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μία Ενωση, αυτόνομων, κυρίαρχων κρατών που έχουν τα δικά τους εθνικά κοινοβούλια τα οποία χαράσσουν και τις εθνικές πολιτικές.

Κυριολεκτικά περάσαμε διά πυρός και σιδήρου. Ηταν μια θητεία απαιτητική και ενδιαφέρουσα. Το πρόσημο του απολογισμού στο σύνολό του είναι θετικό. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πέρα από τις παθογένειες, τις καθυστερήσεις, τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και συγκρούσεις, απέδειξε ότι έχει αντανακλαστικά, ότι προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και βρίσκει τους μηχανισμούς και τα εργαλεία για να σταθεί δίπλα στον κάθε Ευρωπαίο πολίτη.

Ηρθε όμως και η ώρα του προγραμματισμού για τα επόμενα κρίσιμα πέντε χρόνια. Οι ευρωεκλογές αποτελούν ορόσημο για το μέλλον της Ενωσης, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε από όλες εκείνες τις ακραίες, λαϊκίστικες και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις που επιβουλεύονται τη διάλυσή της. Μόνο με την επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων μπορούν να διασφαλιστούν οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να εφαρμοστεί μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική, που θα εγγυάται ίσες ευκαιρίες σε όλους.

«Ε.Κ.»: Ποιες οι σημαντικότερες προκλήσεις της επόμενης πενταετίας στο Ευρωκοινοβούλιο;

Β. Μεϊμαράκης: Η Ευρώπη βγαίνει από μια περίοδο που σημαδεύτηκε από πολλαπλές και πρωτόγνωρες κρίσεις. Ο κορωνοϊός, οι πόλεμοι, η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, το μεταναστευτικό δοκίμασαν τις αντοχές της ακόμη και τη συνοχή της. Η Ευρωπαϊκή Ενωση απέδειξε όμως ότι μέσα από τις κρίσεις επιβιώνει, ενδυναμώνεται και προχωράει μπροστά.

Η ατζέντα της επόμενης πενταετίας είναι πολύ σοβαρή. Η κλιματική αλλαγή, η πράσινη ανάπτυξη, η τεχνητή νοημοσύνη, η διεύρυνση, η αμυντική πολιτική είναι μερικά από τα πιο σημαντικά θέματα που θα απαιτήσουν άμεσες και στοχευμένες λύσεις, οι οποίες μπορούν να επιτευχθούν μόνο με ενιαίες πολιτικές. Οι πρωτοφανείς δοκιμασίες της περασμένης πενταετίας μας έδειξαν ότι πρέπει να εργαστούμε συντονισμένα για να εξασφαλίσουμε την αυτάρκεια και την αυτονομία της Ενωσης στην ενέργεια και στα τρόφιμα, ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, καθοριστικός και ενισχυμένος είναι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι το μόνο πολυκομματικό, πολυτασικό και πολυγλωσσικό όργανο, το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες, ενώ μετά τη Συνθήκη της Λισσαβώνας απέκτησε αυξημένες αρμοδιότητες και είναι πλέον συννομοθέτης.

Ολα αυτά πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και να προσέλθουν στις κάλπες αν θέλουν πραγματικά να αλλάξει η Ελλάδα, η Ευρώπη και η ζωή τους μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

«Ε.Κ.»: Από την επίσκεψη στις ΗΠΑ και την επαφή σας με τους ομογενείς τι προσδοκάτε;

Β. Μεϊμαράκης: Κάθε επίσκεψη στην πολυπληθέστερη ομογενειακή κοινότητα των ΗΠΑ είναι πάντα χρήσιμη και ευχάριστη και πάντα από οποιαδήποτε θέση ευθύνης είχα, έβρισκα την ευκαιρία να βρεθώ κοντά στους συμπατριώτες μας που ζουν, δραστηριοποιούνται και μεγαλουργούν στις επιστήμες, την έρευνα, το εμπόριο, την οικονομία και την πολιτική. Κάθε συνάντηση και επαφή μαζί τους μας ενθαρρύνει και μας ενδυναμώνει.

Η Ομογένεια είναι ο απανταχού Ελληνισμός, η κεντρομόλος δύναμη και ο συνδετικός κρίκος με την πατρίδα, που με την αγάπη, το ενδιαφέρον τους και την αναγνωρισμένη προσφορά τους σε όλους τους τομείς, αποτελούν τους πρεσβευτές της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή, ως στυλοβάτης της πίστης και των αξιών μας αποτελεί σημείο αναφοράς του ελληνικού στοιχείου και με την πολυσχιδή δράση, κοινωνική, φιλανθρωπική, πολιτιστική και εθνική, προωθεί τα συμφέροντα και το γόητρο του Ελληνισμού και της Ρωμιοσύνης απανταχού της Γης.

Η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ είναι μια υπολογίσιμη δύναμη, χαίρει σεβασμού και διαθέτει σημαντική επιρροή για την προώθηση των ελληνικών θεμάτων και κυρίως των εθνικών. Και η συνέχιση αυτού του αγώνα δεν είναι προσδοκία, αλλά βεβαιότητα.

«Ε.Κ.»: Πού αποδίδετε την άρνηση της αντιπολίτευσης να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές;

Β. Μεϊμαράκης: Στην πάγια τακτική της αντιπολίτευσης να απορρίπτει οτιδήποτε φέρνει η κυβέρνηση όσο θετικό κι αν είναι. Στο ελληνικό κοινοβούλιο υπάρχει μια σαφής διαχωριστική γραμμή των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση και των βουλευτών που βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Κάτι που δεν συμβαίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εδώ, έχουμε απέναντί μας τα προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών που είναι κοινά και γι’ αυτό πολλές φορές, ανεξαρτήτως της πολιτικής οικογένειας που ανήκουμε, εκτός από τα άκρα, συμφωνούμε και ψηφίζονται οι νόμοι με μεγάλες πλειοψηφίες.

Η επιστολική ψήφος που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, έρχεται να αντιμετωπίσει σε έναν βαθμό το πρόβλημα της αυξανόμενης αποχής και να διευκολύνει στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, κυρίως τους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και πολλές κατηγορίες Ελλήνων για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη.

«Ε.Κ.»: Το μήνυμά σας προς τους απόδημους.

Β. Μεϊμαράκης: Θέλω να τους εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου γιατί κρατούν ζωντανή την Ελλάδα, μεταλαμπαδεύουν τον πολιτισμό μας, διατηρούν άσβεστα τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις. Ελπίζω και πιστεύω ότι με τη συμμετοχή τους και την καταλυτική τους ψήφο μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε μια Ελλάδα περισσότερο ισχυρή και πρωταγωνιστική στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Την Αυτής Αυτοκρατορική Υψηλότητα Πριγκίπισσα Κάκο του Ακισίνο, της Ιαπωνίας, ως επίσημη προσκεκλημένη της Ελληνικής Κυβέρνηση, υποδέχθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη, για την τελετή της 125ης επετείου των διπλωματικών σχέσεων Ιαπωνίας-Ελλάδας και του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και η Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ