x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο υπ. βουλευτής Eπικρατείας της ΝΔ, Ν. Κορογιαννάκης μιλά στον «Ε.Κ.»

ΑΘΗΝΑ. Για μια σειρά από θέματα, που έχουν να κάνουν με τους απόδημους και όχι μόνο, μίλησε στον «Ε.Κ.» ο κ. Νίκος Κορογιαννάκης, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ ως ένας από τους τρεις εκπροσώπους των αποδήμων. Ο κ. Κορογιαννάκης, που είναι δικηγόρος στο επάγγελμα και ο οποίος ζει και εργάζεται εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες στις Βρυξέλλες, είναι δραστήριο μέλος της ομογένειας του Βελγίου και αποφάσισε σε αυτές τις εκλογές να εμπλακεί με τα κοινά της γενέτειρας «για να συμβάλει στη διάδοση του μηνύματος της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Ε.Κ.»: Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την κεντρική πολιτική σκηνή της Ελλάδας; Και γιατί με τη Νέα Δημοκρατία;

Νίκος Κορογιαννάκης: Ασχολούμαι με την πολιτική από τα νεανικά μου χρόνια, γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, και από νεαρός υπήρξα στέλεχος των οργανώσεων της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ στην Ελλάδα. Συνέχισα την δραστηριότητα αυτή κι όταν εγκαταστάθηκα μόνιμα στις Βρυξέλλες όπου με μεγάλη διάθεση ασχολήθηκα με τη ΝΟΔΕ Νέας Δημοκρατίας Βελγίου και την Τ.Ε. Βρυξελλών εκλεγμένος στα σχετικά Δ.Σ. των οργανώσεων όπως και σε Δ.Σ. ομογενειακών οργανώσεων, στην Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών, στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Βελγίου, και παραμένω εκλεγμένος το Βελγοελληνικό Επιμελητήριο και στους AHEPANS Βρυξελλών, εκπροσώπησα τον Ελληνισμό του Βελγίου σε Συνέδριο του Σ.Α.Ε. κ.α.

Οι λόγοι της ένταξής μου στη Νέα Δημοκρατία σχετίζονται με την άποψή μου για τη ζωή, για την Πατρίδα, την οικονομία και την κοινωνία. Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δικαιώνουν στο μέγιστο τις προσδοκίες των αποδήμων, τόσο σε ότι αφορά τη συμμετοχή τους στην ελληνική πολιτική μέσω της σπουδαίας μεταρρύθμισης για την ψήφο των αποδήμων όσο και με τα γενικότερα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, που είναι μέτρα τα οποία δίνουν ζωή στην Πατρίδα μας και την οδηγούν με ασφάλεια στη νέα εποχή.

Η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, ως ένας από τους εκπροσώπους των αποδήμων, είναι κατ΄ αρχήν τιμητική για το πρόσωπό μου και την αποδέχθηκα αμέσως και με μεγάλη χαρά, παρότι βρίσκομαι στη 10η (μη εκλόγιμη) θέση. Είναι όμως μια θέση που μου δίνει χώρο για να συμβάλλω κι εγώ από την πλευρά μου, στη διάδοση του μηνύματος της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, προς την πλευρά της Ομογένειας αλλά και τα μηνύματα της Ομογένειας προς την Νέα Δημοκρατία και την Κυβέρνηση. Είναι ένα μήνυμα προόδου, αλήθειας και δικαίωσης για όλους μας.

Ο υπ. βουλευτής επικρατείας της ΝΔ, Νίκος Κορογιαννάκης. Φωτογραφία: Παραχώρηση του ιδίου στον “Ε.Κ.”

«Ε.Κ.»: Η ομογένεια του Βελγίου είναι δραστήρια;

Νίκος Κορογιαννάκης: Η Ομογένεια του Βελγίου είναι μια από τις πιο δραστήριες στον χώρο των Αποδήμων. Εχει μια μακρά πορεία που ξεκινά από τον 19ο αιώνα αλλά αναπτύσσεται κυρίως από τα δύσκολα χρόνια της μετανάστευσης των Ελλήνων που ήλθαν στο Βέλγιο για να εργαστούν ως ανθρακωρύχοι στην δεκαετία του ΄50 και του ΄60. Από την δεκαετία του ΄80 πέρασε σε νέα φάση υποδεχόμενη τους έλληνες που εγκαταστάθηκαν μόνιμα κυρίως στις Βρυξέλλες για να εργαστούν στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ πρόσφατα προστέθηκαν κι άλλοι όταν ήλθαν στο Βέλγιο συμπατριώτες μας, κυρίως νέοι διότι τους οδήγησε εδώ η οικονομική κρίση των προηγούμενων χρόνων.

Οι Ελληνες ομογενείς του Βελγίου δείχνουν μια ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα ώστε να διατηρούν άρρηκτου δεσμούς με τη Μητέρα Πατρίδα. Προεξάρχοντα ρόλο διαδραματίζουν για τον ίδιο σκοπό οι δραστήριες Ελληνικές Κοινότητες και οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι που λειτουργούν στο Βέλγιο χωρίς να παραλείπω την Εκκλησία μέσω της Μητροπόλεως του Βελγίου που προσφέρει σημαντικό έργο.. Οι Κοινότητες και οι Σύλλογοι έχουν ιδιόκτητα κτίρια, συνδράμουν για την λειτουργία των σχολίων, έχουν χορευτικά συγκροτήματα, θεατρικές και πολιτιστικές ομάδες, χορωδία ενώ λειτουργούν και ομογενειακά μέσα ενημέρωσης. Υπάρχει μεγάλη βοήθεια από τις ελληνικές προξενικές και διπλωματικές αρχές οι οποίες μαζί με τις εδώ ομογενειακές οργανώσεις συνεργάζονται με τις Βελγικές αρχές συμβάλλοντας στη συνεργασία και στην ελληνοβελγική φιλία.

Οι ελληνικής καταγωγής απόγονοι των μεταναστών έχουν προοδεύσει σημαντικά, είναι ικανοί επιχειρηματίες και έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερα αξιόλογη ελληνοβελγική επιχειρηματική κοινότητα, έχουν ανέλθει σε πολιτικά, ακαδημαϊκά, επιστημονικά, αυτοδιοικητικά και άλλα αξιώματα της Βελγικής ζωής. Υπάρχει Ελληνας Δήμαρχος στην περιοχή των Βρυξελλών, καθώς και πολυάριθμοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι. Η Ομογένεια στο Βέλγιο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του Απόδημου Ελληνισμού, ακμάζει, προοδεύει είναι πολύ δραστήρια και στέκεται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας στα εύκολα και στα δύσκολα.

«Ε.Κ.»: Πώς κρίνετε τη συμμετοχή των αποδήμων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους; Υπάρχουν προοπτικές να βελτιωθεί ο νόμος;

Νίκος Κορογιαννάκης: Η συμμετοχή των αποδήμων στις ελληνικές εκλογές ήταν εθνική αναγκαιότητα. Η επιμονή της Νέας Δημοκρατίας προς την κατεύθυνση αυτή και κυρίως η τήρηση της σχετικής υπόσχεσης που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς του απόδημους, οδήγησαν επιτέλους στην ψήφιση του νόμου για την ψήφο των αποδήμων. Είναι μια σπουδαία εξέλιξη για όλη την Ομογένεια και κυρίως είναι μια απόφαση που έχει πολύ μεγάλη εθνική και πολιτική σημασία. Είναι μια εξέλιξη που συμβολίζει την εθνική ενότητα και τη στοιχειώδη αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος, απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στον απόδημο ελληνισμό.

Ο υπάρχων νόμος, δυστυχώς, περιέχει περιορισμούς, οι οποίοι εμπόδισαν μια ευρύτερη συμμετοχή των απόδημων Ελλήνων στις ερχόμενες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε εντελώς να ψηφίσει το νόμο και το ΚΚΕ επέβαλε αυτούς τους περιορισμούς. Χωρίς όμως την ψήφο του ΚΚΕ δεν θα είχε επιτευχθεί η πλειοψηφία των 200 βουλευτών που επιβάλλει το Σύνταγμα για την ψήφιση του νόμου ώστε έστω οι 22.800 περίπου που μπόρεσαν να γραφτούν να μπορούν να ψηφίσουν. Έστω κι έτσι όμως έγινε το πρώτο και σημαντικό βήμα. Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα υποβάλει και πάλι νομοσχέδιο για την κατάργηση των περιορισμών. Ο Αλέξης Τσίπρας από το Βερολίνο υποστήριξε προ ημερών ότι είναι και αυτός κατά των περιορισμών. Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι γνωστός για την τήρηση των προεκλογικών του υποσχέσεων, ελπίζουμε ότι τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα ο κ. Τσίπρας δεν διαψεύσει και πάλι τους Απόδημους Ελληνες.

Ο υπ. βουλευτής επικρατείας της ΝΔ, Νίκος Κορογιαννάκης. Φωτογραφία: Παραχώρηση του ιδίου στον “Ε.Κ.”

«Ε.Κ.»: Ο υπάρχων εκλογικός νόμος για τους απόδημους τους βοηθά ή όχι να συσφίξουν τις σχέσεις και τους δεσμούς τους με την Ελλάδα;

Νίκος Κορογιαννάκης: Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει εξίσου ανάγκη τους απόδημους όσο και οι απόδημοι την Ελλάδα. Πέραν από το γεγονός ότι οι απόδημοι είναι Έλληνες πολίτες με πλήρη Συνταγματικά δικαιώματα, η Ελλάδα μπορεί να στηρίζει πολλά στους Απόδημους της, σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι ενισχύουν την εικόνα της στους τόπους που ζουν υπερασπίζουν τα δίκαιά της στης κοινωνίες τους. Επιπλέον, επιστρέφουν μέρος της οικονομικής τους επιφάνειας στην Ελληνική οικονομία με τις επενδύσεις που κάνουν εκεί. Το δικαίωμα του εκλέγειν και η υποχρέωση τοποθέτησης Αποδήμων στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων δυναμώνει τους δεσμούς των αποδήμων με την Ελλάδα.

Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των αποδήμων μπορούν να «βάλουν στο τραπέζι» της κεντρικής πολιτικής σκηνής τα ζητήματα που απασχολούν τους απόδημους αλλά και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν ενισχύοντας την Ελλάδα απ΄ όπου αυτοί βρίσκονται. Τα θέματα της παιδείας, της διατήρησης της γλώσσας, η βελτίωση των προξενικών υπηρεσιών, η διευκολύνσεις στον επαναπατρισμό αλλά και η κατάργηση των περιορισμών στην ψήφο των Αποδήμων θα αντιμετωπίζονται πλέον εκ των πραγμάτων με την συμμετοχή και των εκλεγμένων εκπροσώπων του απόδημου Ελληνισμού στην Ελληνική Βουλή. Αν και οι περιορισμοί του εκλογικού νόμου απογοήτευσαν την ομογένεια, η έστω και περιορισμένη συμμετοχή της στην ψηφοφορία συμβάλει αναμφισβήτητα στο να βρεθούν Ελλάδα και Ομογένεια πιο κοντά.

«Ε.Κ.»: Η εικόνα της Ελλάδας και των Ελλήνων έχει πληγεί στις Βρυξέλλες από τις υποθέσεις Καϊλή, Γεωργούλη κτλ;

Νίκος Κορογιαννάκης: Σαφώς και έχει πληγεί ιδίως από την υπόθεση Καϊλή -το θέμα του κ. Γεωργούλη είναι άγνωστο στην Βελγική κοινή γνώμη- παρότι ως νομικός αναγνωρίζω το τεκμήριο της αθωότητας και κυρίως είμαι κάθετος στο ότι η δικαιοσύνη έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο μέχρι να αποδειχθεί κάτι και να τελεσιδικήσει η κάθε υπόθεση ξεχωριστά.

Σε μια εποχή κατά την οποία η Ελλάδα προχωρά μπροστά και βαδίζει σε δρόμους ανάπτυξης και προόδου, σε μια περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κερδίζουν συνεχώς το διεθνή σεβασμό και τη διεθνή εμπιστοσύνη, τέτοιες ειδήσεις για μεμονωμένες περιπτώσεις μας πηγαίνουν πίσω. Ευτυχώς οι καλές ειδήσεις που έρχονται συνεχώς από τα μέτωπα της ελληνικής ανάπτυξης, είναι έντονα πολλαπλάσιες και η Ελλάδα συνεχίζει μπροστά και στη διεθνή σκηνή.

«Ε.Κ.»: Τι να περιμένουν οι Ελληνες από μια νέα τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη; Kαι τι να περιμένουν οι ομογενείς;

Νίκος Κορογιαννάκης: Οι Ελληνες έχουν να περιμένουν από την επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνέχιση της προόδου, της ανάπτυξης και της ευημερίας σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα. Η Ελλάδα του σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα την Ελλάδα του 2015, τις κλειστές τράπεζες, την γενική καθήλωση της χώρας και της εθνικής υπερηφάνειας, την ανεργία, τις περικοπές στις συντάξεις. Ολα αυτά έχουν αντικατασταθεί από ανάπτυξη, η οποία τρέχει με διπλάσιους ρυθμούς των ευρωπαϊκών, συνεχή ρεκόρ σε επενδύσεις, σε εξαγωγές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερα ξανά την εθνική υπηρηφάνεια των Ελλήνων στο προσκήνιο, δυναμικά και αδιαπραγμάτευτα. Η σύγκριση είναι αναπόφευκτη. Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα προκύψει από ένα αυτοδύναμο εκλογικό αποτέλεσμα για το οποίο είμαι σίγουρος, θα φέρει για την Ελλάδα ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο και ανάπτυξη, ακόμη μεγαλύτερη εθνική δύναμη ακόμη καλύτερες ημέρες για τους Ελληνες.

Οι ομογενείς ξέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε συνεπής απέναντί τους και είναι ό μόνος που μπορεί να ενισχύει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς με την Ελλάδα και να δώσει λύσεις στα προβλήματα κυρίως της εκπαίδευσης των παιδιών της ομογένειας σε σχέση με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Η ελληνική γλώσσα είναι ο συνδετικός κρίκος της νέας γενιάς των Ομογενών με την Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει το θέμα, μπορεί να δώσει λύση και είναι άξιος να τον εμπιστευτούμε ως απόδημοι. Ξεκάθαρα.

«Ε.Κ.»: Θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Νίκος Κορογιαννάκης: Ναι. Αφού σας ευχαριστήσω θερμά για την ευκαιρία που μου δώσατε να επικοινωνήσω με τους συμπατριώτες μου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού από εμάς, θέλω να τονίσω το εξής:

Ακούγεται συχνά στην Ελλάδα ότι οι απόδημοι έχουν χάσει την επαφή τους με την Ελλάδα και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει λόγος να ψηφίζουν. Όσοι μεταφέρουν αυτή την άποψη δεν γνωρίζουν τίποτα για τον απόδημο Ελληνισμό του 2023. Η πλειοψηφία των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό έχουν το ένα μάτι και αυτί στραμμένο στην Ελλάδα. Στην εποχή του διαδικτύου ενημερώνονται καθημερινά για την ελληνική επικαιρότητα, παρακολουθούν απευθείας τις εξελίξεις στην Πατρίδα και «τσακώνονται» για τις ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες. Σε κάθε περίπτωση, ο νόμος δεν χορήγησε δικαίωμα ψήφου σε νέους ψηφοφόρους. Διευκολύνει την άσκηση του Συνταγματικά κατοχυρωμένου εκλογικού δικαιώματος για όσους ήδη το έχουν.
Χαιρετισμούς πολλούς στους συμπατριώτες μου και συγχαρητήρια στον «Εθνικό Κήρυκα» για το σπουδαίο έργο του, στην ενημέρωση των Ομογενών μας. Ευχές σε όλους για υγεία και ευημερία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ανοίγει ο δρόμος για την απόκτηση των μαχητικών F-35 από την Ελλάδα, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις, έδωσε το πράσινο φως για την πώληση των πιο προηγμένων αμερικανικών μαχητικών στη χώρα μας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ