x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Υπατος Πρόεδρος της AHEPA, Σάββας Τσίβικος, μιλά στον «Ε.Κ.»

ΑΘΗΝΑ. Ο Σάββας Τσίβικος είναι ο πρώτος Κύπριος -γεννημένος και μεγαλωμένος στη Μεγαλόνησο με καταγωγή από την Ινεια, κοντά στην Πάφο- που ανέλαβε Yπατος Πρόεδρος της AHEPA. Είναι γνωστός στην ελληνοαμερικανική κοινότητα για την υποστήριξή του προς την Ελλάδα, την Κύπρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για τις ηγετικές και φιλανθρωπικές του δράσεις – και για την αφοσίωσή του στην AHEPA.

Ο κ. Τσίβικος και η ηγεσία της AHEPA έρχονται συχνά στην Ελλάδα, αλλά τα καθήκοντά τους στο ταξίδι αυτής της εβδομάδας στην Ελλάδα περιλάμβαναν την εποπτεία των προσπαθειών του Τάγματος για την αποκατάσταση των πυρκαγιών και των πλημμυρών.

«Είμαστε πολύ δραστήριοι – όλα τα παραρτήματα εκεί συντονίζουν τις δραστηριότητές τους και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στη Θεσσαλία», ανέφερε.

Η πρώτη επίσημη πράξη του ως Υπατος Πρόεδρος ήταν η δημιουργία ενός ταμείου αρωγής για τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τη Ρόδο και τώρα το επίκεντρο είναι η παροχή βοήθειας για τις καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών. «Από την πρώτη στιγμή προσφέραμε τρόφιμα και νερό και βοηθήσαμε στις επιχειρήσεις διάσωσης», είπε ο κ. Τσίβικος.

Τόνισε επίσης, ότι οι Ahepans παρέχουν επιτόπια βοήθεια, «συγκεντρώνουμε χρήματα σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο για να βοηθήσουμε σε οτιδήποτε επείγον», προσθέτοντας ότι «το ίδιο κάναμε και με τις πυρκαγιές στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Επίσης, αναφυτεύουμε δέντρα στην Εύβοια».

Ο κ. Τσίβικος τόνισε ότι «έχουμε ένα μεγάλο κατάλογο δράσεων στην Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό το ήθος της AHEPA να ακτινοβολεί πέρα από τα παραρτήματα, συμβάλλοντας στο αυξανόμενο πνεύμα εθελοντισμού και πολιτικής ευθύνης στην Πατρίδα.

«Και όλες οι προσπάθειές μας αναγνωρίζονται και εκτιμώνται από τις τοπικές κοινωνίες και τους αξιωματούχους εκεί και στην Αθήνα», είπε, σημειώνοντας ότι «είχαμε πολλές συναντήσεις με αξιωματούχους όπως περιφερειάρχες και τους υπουργούς Παιδείας, Υγείας και Τουρισμού».

Οι συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Αμυνας ματαιώθηκαν λόγω της τρέχουσας κρίσης, αλλά ο κ. Τσίβικος θα συναντήσει τον Πρωθυπουργό σε εκδηλώσεις την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

«Παρόλα αυτά ήταν μια καλή ευκαιρία για μένα ως ο νέος Υπατος Πρόεδρος και για να συναντηθώ με τα μέλη της νέας κυβέρνησης» στην Ελλάδα και να τους ενημερώσω για τον κομβικό ρόλο που παίζει η AHEPA σε διάφορους τομείς στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας.

Το ταξίδι στην Αμερική

Αφού αναθεώρησε τα σχέδιά του να σπουδάσει φιλολογία στην Αθήνα, τον ρώτησε ένας φίλος του «γιατί δεν πας στην Αμερική;» και ο κ. Τσίβικος απάντησε «γιατί όχι;». Τέσσερις ημέρες μετά την απόλυσή του από τον κυπριακό στρατό προσγειώθηκε στο JFK και προχώρησε σε σπουδές πάνω στις Επιχειρήσεις και τη Δημόσια Διοίκηση με BA και MBA από το Fairleigh Dickinson University στη Διοίκηση Ξενοδοχείων και στη συνέχεια με μεταπτυχιακές σπουδές στο GWU. «Γνώρισα τη σύζυγό μου, παντρεύτηκα και απέκτησα τρία παιδιά. Ξεκίνησα μια επιχείρηση». Είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Cypreco Industries – και δεν κοίταξε ποτέ πίσω, αν και η πατρίδα του πάντα βρίσκεται στην καρδιά και το μυαλό του, παρακινώντας τον να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο.

Εχοντας εγκατασταθεί στη Νέα Ιερσέη, υπηρέτησε στην ενορία της συζύγου του Μαρίας στον Αγιο Γεώργιο στο Asbury Park ως πρόεδρος της ενορίας, πρόεδρος του παραρτήματος της AHEPA, στην περιφερειακή στοά και ως ύπατος ταμίας και γραμματέας. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Επιτροπής Κυπριακών και Ελληνικών Υποθέσεων.

Ο κ. Τσίβικος έχει τη χαρά να λέει στον κόσμο ότι η AHEPA «είναι παρούσα σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ» και σε όλο τον κόσμο. «Είναι πραγματικά μια διεθνής οργάνωση και τη χαρακτηρίζω ως τη σύγχρονη ‘Φιλική Εταιρεία’ επειδή οργάνωσε την κοινότητα για να προσφέρει στην κοινωνία και να στηρίζει και να προστατεύει την Ελλάδα και να ασκεί πιέσεις για την απελευθέρωση της Κύπρου».

Θεωρεί ότι είναι η κορυφαία ελληνική διεθνής οργάνωση δικτύωσης – ειδικά για τους νέους επαγγελματίες, γιατί πλέον έχουν παντού «αδελφούς και αδελφές» της AHEPA. Οπως λέει, «όταν ταξιδεύεις σε μέρη όπως οι Βρυξέλλες, το Μόναχο, το Λονδίνο, το Παρίσι -και την Κέρκυρα και τη Θεσσαλονίκη- ξέρεις ότι έχεις ένα δίκτυο πρόθυμο και ικανό να σε βοηθήσει».

Ο κ. Τσίβικος τόνισε ότι «η νεολαία αποτελεί προτεραιότητα για μένα – δεν είναι μόνο το μέλλον, είναι το παρόν. Είχαμε συναντήσεις με τους Υιούς του Περικλέους και τις Κόρες της Αθηνάς και θα τους βοηθήσουμε σε όλες τις δραστηριότητές τους».

Ο κ. Τσίβικος μίλησε με ιδιαίτερη χαρά για τις θέσεις πρακτικής άσκησης που προσφέρει το Τάγμα σε τομείς όπως η Ιατρική και οι δημόσιες υποθέσεις. Η AHEPA διαθέτει επίσης ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής καθοδήγησης, το οποίο σχεδιάζει να αναπτύξει περαιτέρω.

«Μερικές φορές το να ανοίγεις απλώς μια πόρτα είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσεις τους ανθρώπους να βρουν δουλειά, ειδικά με τους εκλεγμένους αξιωματούχους μας» – σε τοπικό επίπεδο και στο Καπιτώλιο.

«Και ανυπομονούμε να τους δούμε να αναλαμβάνουν, καθώς εμείς μεγαλώνουμε», είπε χαμογελώντας και πρόσθεσε πως «πρέπει να δώσουμε τη σκυτάλη».

Μια ακόμη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη του προγράμματος σπουδών στο εξωτερικό «Ταξίδι στην Ελλάδα». «Είμαστε σε επαφή με το Πανεπιστήμιο Webster, το μοναδικό αναγνωρισμένο αμερικανικό πανεπιστήμιο με παρουσία στην Ελλάδα. Μίλησα με τον πρόεδρό του και τον Υπουργό Παιδείας και ήταν πολύ ενθουσιασμένοι, γιατί οι φοιτητές που έρχονται εδώ γίνονται πρεσβευτές του Ελληνισμού στην Αμερική.

Παιδιά 2ης, 4ης, 5ης γενιάς έρχονται για πρώτη φορά, περνώντας έξι μήνες εδώ – μαθαίνοντας την ιστορία, τη γλώσσα, τις ρίζες των προγόνων τους». Ο κ. Τσίβικος θέλει να δημιουργήσει ένα κληροδότημα για την υποστήριξη περισσότερων μαθητών. «Εμείς πληρώνουμε τα πάντα εδώ – αυτοί πληρώνουν μόνο τα αεροπορικά τους εισιτήρια», είπε.

Ο κ. Τσίβικος κατέληξε δηλώνοντας ότι θέλει να συνεργαστεί στενά με τους προηγούμενους Υπατους Προέδρους και άλλες οργανώσεις για να προχωρήσει σε όλα τα μέτωπα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την ικανοποίησή του για τις επαφές με την ελληνοαμερικανική ομογένεια εξέφρασε, κατά τις δηλώσεις του στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ