x
 

Πολιτική

Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης στον «Ε.Κ.» για την υποψηφιότητα της Ελλάδας για μη-μόνιμο μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ

ΑΘΗΝΑ. Στη Νέα Υόρκη και την έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) μεταβαίνει ο υπουργός των Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης για την ψηφοφορία της 6ης Ιουνίου κατά την οποία η Ελλάδα διεκδικεί να γίνει για τρίτη φορά (οι δύο προηγούμενες ήταν το 1952-1953 και 2005-2006) μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού για τη διετία 2025-26. Με αφορμή το ταξίδι αυτό ο κ. Γεραπετρίτης παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») συνέντευξη, στην οποία αναφέρθηκε τόσο στη σημασία της επικείμενης εκλογής της Ελλάδας στο Σ.Α. του ΟΗΕ όσο και σε μια σειρά από άλλα σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Ε.Κ.»: Ασφαλώς θα αποτελεί μια σημαντική προσωπική και γενικά της κυβέρνησης επιτυχία η απόκτηση της ιδιότητας του μη-μόνιμου μέλους του Σ.Α. του ΟΗΕ. Τι δυνατότητες μάς δίνει αυτό και πώς προτίθεστε να την αξιοποιήσετε;

Γιώργος Γεραπετρίτης: Η επικείμενη εκλογή της Ελλάδας ως μη-μόνιμου μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας στον ΟΗΕ για τη διετία 2025-2026 θα αποτελέσει μια σημαντική επιτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής, καθώς αφενός θα ενισχυθεί το διεθνές κύρος της χώρας μας και, αφετέρου, θα θεμελιωθεί η δυνατότητά της να συνδιαμορφώνει την παγκόσμια πολιτική μέσω αποφάσεων και ψηφισμάτων και να μεγιστοποιεί το διεθνές της κεφάλαιο. Η εκλογή μας θα είναι το επιστέγασμα μίας εθνικής εκστρατείας, η οποία οργανώθηκε και υλοποιήθηκε με συστηματικότητα, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία και δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν ευρύτερη υποστήριξη.

ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ: Το Κυπριακό κυριάρχησε στην ατζέντα της συνάντησης ανάμεσα στον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥΙΤΕΡ-Χ

Για την προώθηση του μηνύματος της υποψηφιότητάς μας, το οποίο συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο Διάλογος – Διπλωματία – Δημοκρατία, κάναμε δεκάδες συναντήσεις. Κατά την επίσκεψή μου την προσεχή εβδομάδα στη Νέα Υόρκη θα έχω την ευκαιρία να πραγματοποιήσω έναν τελευταίο κύκλο επαφών για την προώθηση της υποψηφιότητάς μας, να συναντηθώ με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και να παραστώ στη διαδικασία για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Θα είναι η τρίτη φορά στην Ιστορία που η Ελλάδα θα έχει την τιμή και την ευθύνη να είναι μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτή η φορά, ωστόσο, διαφέρει ουσιωδώς από τις προηγούμενες. Και τούτο διότι σήμερα είναι εξαιρετικά υψηλός ο βαθμός συνθετότητας του παγκόσμιου γίγνεσθαι. Από τη θέση αυτή, η χώρα μας θα συμβάλει εποικοδομητικά στην αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων υπερασπιζόμενη την ειρηνική επίλυση διαφορών, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εφαρμογή της Ατζέντας «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», τη θαλάσσια ασφάλεια, την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις και την κλιματική αλλαγή.

Σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από κλιμάκωση της αστάθειας και της επιθετικότητας, με τη συμμετοχή μας αυτή αναλαμβάνουμε την ευθύνη να εργασθούμε για το οικουμενικό καλό και την ευημερία των επόμενων γενεών.

«Ε.Κ.»: Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία δεν φαίνεται ακόμα στον ορίζοντα. Πόσο πολύ σας ανησυχεί η συνέχισή του και ποιες οι επιδράσεις του στην Ελλάδα μέχρι τώρα;

Γιώργος Γεραπετρίτης: H Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή της απρόκλητης ρωσικής εισβολής, στάθηκε αλληλέγγυα στην Ουκρανία και στον δίκαιο αγώνα της για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της. Για εμάς είναι μια στάση αρχής να υποστηρίζουμε την πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και να στεκόμαστε απέναντι στην επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί όχι μόνο την ευρωπαϊκή ασφάλεια, αλλά και την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Εχει δε τεράστιες περιφερειακές και διεθνείς συνέπειες: εκατομμύρια πρόσφυγες, διάλυση υποδομών, τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Η Ελλάδα εργάζεται, από κοινού με συμμάχους και εταίρους, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ώστε να μετριάσει τις επιπτώσεις του πολέμου και να συνδράμει ποικιλοτρόπως την Ουκρανία. Παράλληλα, συμβάλλουμε καθοριστικά σε ευρωπαϊκές ενεργειακές πολιτικές, οι οποίες αποσκοπούν στη μείωση του κόστους ενέργειας. Με τις υποδομές διασύνδεσης των κάθετων διαδρόμων φυσικού αερίου, τις ενεργειακές υποδομές της Ρεβυθούσας, αλλά και την αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, με την επικείμενη λειτουργία πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, η Χώρα μας έχει νευραλγικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια.

«Ε.Κ.»: O πόλεμος στη Γάζα μαίνεται. Ο Νετανιάχου δέχεται πιέσεις και από παραδοσιακούς συμμάχους του Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο. Πρόσφατα τρεις ευρωπαϊκές χώρες αναγνώρισαν κράτος της Παλαιστίνης. Πώς εκτιμάτε αυτή την εξέλιξη;

ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ: Κατά την παραμονή του στο Ριάντ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον ομόλογό του πρίγκιπα Faisal bin Farhan Al Saud. Φωτογραφία: X(Twitter)/@GreeceMFA

Γιώργος Γεραπετρίτης: Η κρίση στη Μέση Ανατολή αποτελεί μία πολύ μεγάλη πληγή, κυρίως ανθρωπιστική, αλλά και γεωπολιτική. Η Ελλάδα καταδίκασε εξαρχής τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και θέσαμε τα σημεία εκείνα τα οποία θα πρέπει να γίνουν σεβαστά αμέσως από όλες τις πλευρές.

Παράλληλα, είμαστε σε θέση -χάρη στις σχέσεις μας με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη- να λειτουργούμε εποικοδομητικά, προς τον σκοπό της αποτροπής περαιτέρω επιδείνωσης της προϊούσας ανθρωπιστικής κρίσης.

Η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η επίλυση του Μεσανατολικού στη βάση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για διευρυμένα δικαιώματα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γενική Συνέλευση και παραμένει αταλάντευτη στη βασική αρχή της για την λύση των δύο κρατών. Η «επόμενη μέρα» της Παλαιστίνης δεν μπορεί παρά να είναι, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και με τα προ του 1967 σύνορα. Η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους συνιστά πρωτίστως ζήτημα της διεθνούς έννομης τάξης, γι’ αυτό άλλωστε υπερψηφίσαμε στη ΓΣ του ΟΗΕ τα ψηφίσματα για τη διευρυμένη συμμετοχή της χώρας στη Συνέλευση.

Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητά μας είναι, και πρέπει να είναι, ο άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών, η απελευθέρωση των ομήρων, η προστασία όλων των αμάχων, η ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής και η απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της διάνοιξης πολλαπλών ανθρωπιστικών διαδρόμων. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσα πρόταση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για συγκρότηση ειδικής Task Force, αποτελούμενης από Ευρωπαίους και Αραβες Υπουργούς Εξωτερικών, οι οποίοι θα συνομιλούν με όλες τις πλευρές και οι οποίοι, συντονισμένα, θα προωθήσουν από κοινού τις προσπάθειες για ειρήνευση στην περιοχή.

«Ε.Κ.»: Πώς πιστεύετε ότι έχουν επηρεαστεί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα;

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντά τον Ελληνα ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

Γιώργος Γεραπετρίτης: Η ελληνοτουρκική προσέγγιση διενεργείται βήμα βήμα και σηματοδοτείται από χρονικά ορόσημα και συναντήσεις, στις οποίες συνομιλούμε για ζητήματα διμερή και περιφερειακά, αξιολογείται η συντελεσθείσα πρόοδος και δρομολογούνται συνεργασίες στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας.

Μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, οδηγούμαστε σε ένα επίπεδο μεγαλύτερης κανονικοποίησης, δηλαδή ενός διακρατικού διαλόγου, ο οποίος γίνεται μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών των δύο χωρών.

Εχουμε σημειώσει πρόοδο σε τομείς που αφορούν, μεταξύ άλλων, στο Μεταναστευτικό, την Πολιτική Προστασία, το Εμπόριο, την Οικονομία και τον Τουρισμό. Οπως τόνισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, στην Αγκυρα δείξαμε ότι δίπλα στις διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε και μια παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας. Εχει εδραιωθεί ένα κλίμα αμοιβαίας κατανόησης, στο πλαίσιο του οποίου μπορούμε να συζητούμε ακόμη και για δύσκολα δίχως να προκαλείται κρίση. Οι βασικές μας θέσεις δεν πρόκειται να αλλάξουν, διότι είναι ένα μέρος της εθνικής μας στρατηγικής. Εκείνο το οποίο επιδιώκουμε μέσω της ελληνοτουρκικής προσέγγισης είναι πρώτα από όλα να έχουμε μία περίοδο ησυχίας χωρίς εντάσεις και απειλές στο Αιγαίο. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την προσέγγιση αυτή ώστε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας για τις επόμενες γενιές.

«Ε.Κ.»: Ακούγεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερό τους επίπεδο. Πού οφείλεται αυτό;

Γιώργος Γεραπετρίτης: Οι σχέσεις Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται πράγματι στο απόγειό τους. Μέσω του στρατηγικού μας διαλόγου, ενισχύουμε πολιτικές που βασίζονται σε κοινές αξίες, συντονίζουμε και αναβαθμίζουμε τους στενούς πολιτικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς και αμυντικούς μας δεσμούς, δημιουργούμε ένα κοινό όραμα. Η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα είναι μια εξαιρετική γέφυρα φιλίας και κατανόησης μεταξύ των δύο λαών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, δεξιά, μιλάει κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της Συμφωνίας Αρτέμιδος για τον Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Γεραπετρίτη, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον. (AP Photo/Kevin Wolf)

Το υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων οφείλεται στο ότι η Ελλάδα καταδεικνύει έμπρακτα ότι είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών ώστε από κοινού να συμβάλουμε στην περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα. Εργαζόμαστε από κοινού στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση πάρα πολύ σημαντικών απειλών, καθώς στην περιοχή μας έχουμε ανοιχτά μέτωπα, όπως είναι η απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και, παράλληλα, η πολύ μεγάλη αστάθεια στον Νότιο Καύκασο, στη Μεσόγειο, στην περιοχή του Σαχέλ.

Παράλληλα, με τις ΗΠΑ εργαζόμαστε εποικοδομητικά και για την αντιμετώπιση νέων πιεστικών παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, οι πανδημίες και η κυβερνοασφάλεια.

Η Ελλάδα, χώρα με σταθερό πολιτικό περιβάλλον και με συνθήκες σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης, υποδέχεται πλέον, τα τελευταία χρόνια, εμβληματικές επενδύσεις μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων η Pfizer, η Microsoft, η Google και η Amazon.

Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας, η αμυντική συνεργασία, η αναβάθμιση πολύ σημαντικών ενεργειακών υποδομών και η συνεισφορά της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης διευρύνουν τη συμμαχική μας σχέση και συνεργασία.

Με τις ΗΠΑ χτίζουμε μια στέρεη και ισχυρή συμμαχία για το καλό των δύο χωρών, αλλά και για την περαιτέρω εμπέδωση της περιφερειακής και διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

«Ε.Κ.»: Τον τελευταίο καιρό ηγέτες της Β. Μακεδονίας καταπατούν κατά θρασύτατο τρόπο την συμφωνία των Πρεσπών όσον αφορά το όνομα αυτού του κρατιδίου. Αλλά και η Αλβανία φαίνεται να ενεργεί κατά τρόπο προκλητικό σε βάρος μας. Τι συμβαίνει;

Γιώργος Γεραπετρίτης: Ως προς τη Βόρεια Μακεδονία, πρόσφατες δηλώσεις της Προέδρου και του επικεφαλής του VMRO_DPMNE υπονομεύουν το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία δεσμεύει ανεξαιρέτως την εκάστοτε ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Υπογραμμίσαμε την υποχρέωση της Βόρειας Μακεδονίας να συμμορφώνεται πλήρως με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη συνταγματική ονομασία της χώρας και προβάλαμε σε όλα τα διεθνή φόρα την ανάγκη συνεπούς και καλή τη πίστει εφαρμογής της.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είχε εγκαίρως επισημάνει τα νομικά και τεχνικά προβλήματα που παρουσίαζε η Συμφωνία των Πρεσπών. Είχε, ωστόσο, ξεκαθαρίσει ότι, εφόσον η Συμφωνία αυτή θα επικυρωνόταν από το ελληνικό Κοινοβούλιο, θα δέσμευε τη χώρα. Βασική αρχή του Διεθνούς Δικαίου είναι η τήρηση των συμπεφωνημένων. Η Ελλάδα με συνέπεια υποστηρίζει το Διεθνές Δίκαιο και σέβεται τη Συμφωνία ως επικυρωθείσα Διεθνή Συνθήκη. Το ίδιο απαιτούμε και από τη Βόρεια Μακεδονία.

Ως προς την Αλβανία, δηλώνουμε σαφώς ότι ο σεβασμός του κράτους Δικαίου, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων δεν είναι θέμα διμερές, αλλά απαίτηση του Δικαίου της Ε.Ε.

Είναι αυτονόητο ότι η συμμόρφωση προς τις θεμελιώδεις αυτές εγγυήσεις θα αξιολογηθεί στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να τονίσω ως θέμα αρχής ότι το μέλλον των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων περνάει μέσα από την τήρηση κανόνων, αρχών, υποχρεώσεων, μέσα από την αυστηρή εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει με συνέπεια την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ομως, αυτή η ευρωπαϊκή προοπτική διέπεται από κανόνες και υποχρεώσεις. Δεν είναι λευκή επιταγή.

«Ε.Κ.»: Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στην Ομογένεια των ΗΠΑ, αλλά και στον απόδημο Ελληνισμό εν γένει;

Γιώργος Γεραπετρίτης: Η ελληνική Ομογένεια είναι μία γέφυρα που συνδέει τις ΗΠΑ με την πατρίδα. Το μήνυμα που θα ήθελα να απευθύνω στους ομογενείς μας είναι ότι είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για  αυτούς και το έργο τους. Οι ομογενείς μας αποτελούν απτό παράδειγμα επιτυχούς ενσωμάτωσης στην αμερικανική κοινωνία και, συγχρόνως, διατήρησης των ελληνικών παραδόσεων και των δεσμών τους με την Ελλάδα. Οι δυναμικές ελληνικές κοινότητες συνεισφέρουν ουσιαστικά στη θετική αντίληψη που επικρατεί στις ΗΠΑ για την Ελλάδα, στην ενίσχυση των ήδη ισχυρών διμερών σχέσεών μας και στη συντονισμένη και αποτελεσματική προώθηση των ελληνικών θέσεων.

Η Ελλάδα θέλει να κρατήσει κοντά της την ελληνική Ομογένεια. Κυρίως μέσω της ψηφιοποίησης, γίνονται σημαντικές προσπάθειες για τη βελτίωση της παροχής προξενικών υπηρεσιών καθώς και για την αμεσότερη επαφή της Ομογένειας με την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό. Περαιτέρω, στο επίπεδο της Οικονομίας, θα ήθελα να προτρέψω τους ομογενείς μας να επενδύσουν στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον καταστεί ένα ευνοϊκό για επενδύσεις περιβάλλον.

Η Διασπορά μας είναι η μεγάλη δύναμη του Ελληνισμού. Τη θέλουμε πάντοτε κοντά μας στη μητροπολιτική Ελλάδα και ως κυβέρνηση την υπηρετούμε πάντοτε με αμέριστη αφοσίωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Σύσκεψη για την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων στον δημόσιο τομέα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ