Αγγελία θανάτου

Ελένη M.Νόλα

NOLAS HELEN

Η Ελένη M.Νόλα έφυγε από την ζωή την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019 στο Tallahassee της Φλόριδα. Το γνωμικό της ήταν ότι σε όλες μας τις προσπάθειες πρέπει να πράττουμε με καλή καρδιά. Η Ελένη είχε καλή καρδιά.

Γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή στις 29 Απριλίου 1932 και ήταν το μοναχοπαίδι του Βασίλη, ενός πετυχημένου σεφ και της Χρυσαυγής, και οι δύο Ελληνες μετανάστες. Ο πατέρας της Ελένης έφυγε από την ζωή όταν εκείνη ήταν έφηβη, λίγο μετά από όταν ξεκίνησε να κάνει παρέα με τον Δημήτριο Nόλα (Τάκη), έναν νεαρό άνδρα από την Ηπειρο. Σαν παιδί ο Δημήτριος έζησε τον πόλεμο, την κατοχή και την πείνα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Η οικογένεια του τον έστειλε στην Αργεντινή κατά την διάρκεια του Eμφύλιου πολέμου που ακολούθησε. Όταν ο Δημήτριος γνώρισε την Ελένη ερωτοχτυπήθηκε. Οι δυό τους παντρεύτηκαν αργότερα και ο γάμος τους διήρκεσε έξι δεκαετίες.

Η Ελένη και ο Δημήτριος έκαναν δύο παιδιά, τον Βασίλη (Billy) και τον Γιώργο. Την δεκαετία του 1960 η οικογένεια (η Ελένη, ο Δημήτριος, τα αγόρια και η Χρυσαυγή) μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και εγκαταστάθηκαν στο Queens της Νέας Υόρκης. Ο Δημήτριος και η Ελένη ήταν δεξιοτέχνες στις γούνες και η ειδίκευση της Ελένης ήταν στα “τελειώματα”. Τελικά άνοιξαν το δικό τους κατάστημα, το Demetrios B. Nolas Fur Co., Inc. Κέρδισαν τον σεβασμό για την προσωπική φροντίδα που έδιναν στους πελάτες τους και για την ποιότητα της δουλειάς τους.

Τα πρώτα τους χρόνια στη Νέα Υόρκη, η Ελένη και ο Δημήτριος ήταν μέλη της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα στη Κορόνα. Παρά τη βαθιά της πίστη η Ελένη ακολούθησε την φιλοσοφία του Αγιου Βασιλείου, να παίρνεις το καλύτερο όπου και αν το βρίσκεις. Μιλώντας άπταιστα ελληνικά, ισπανικά και αγγλικά, η Helen υπήρξε ένθερμη αναγνώστρια βιβλίων, διαβάζοντας τουλάχιστον δύο βιβλία την εβδομάδα καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής της με μεγάλο εύρος θεμάτων. Της άρεσαν πολύ οι ταινίες και το θέατρο και μπορούσε να πει την πλοκή των έργων με ευκολία. Διασκέδαζε πολύ με το ροκ εν ρολ και μπορούσε να επαναλάβει τους στίχους από τα τραγούδια του Elvis Presley, των Doors, του Bob Dylan και των Rolling Stones. Hταν αφοσιωμένη στην μητέρα της, Χρυσαυγή, η οποία έζησε μαζί με την οικογένεια μέχρι που έφυγε από την ζωή το 1980.

Η Ελένη λάτρευε τον άντρα της, Δημήτριο και οι δυό τους ήταν αχώριστοι. Υπήρξε μία στοργική μητέρα για τα παιδιά της και μία υπέροχη γιαγιά για τα εγγόνια της, Sophia και Melina για τις οποίες η Ελένη ήταν επίσης νονά.

Η Ελένη μετακόμισε στο Tallahassee της Φλόριδα μετά τον θάνατο του Δημήτριου το 2015 και έγινε μέλος της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας της Θεοτόκου. Κέρδισε τον σεβασμό της ενορίας και την αγάπη όλων των ανθρώπων που γνώρισε. Ο ιερέας της την περιέγραφε σαν “φως ιλαρόν”.

Η Ελένη ζήτησε να γίνουν δωρεές στη μνήμη της και του άντρα της Δημήτριου στο Food for the Poor (foodforthepoor.org).

Αφήνει πίσω της τον γιό της Βασίλη, δημόσιο συνήγορο που υπερασπίζεται άτομα που έχουν καταδικαστεί σε θανατική ποινή, την γυναίκα του Julie, τα παιδιά τους Sophia and Melina. Επίσης τον γιό της Γιώργο, ψυχίατρο και καθηγητή στο University of South Florida και την γυναίκα του Cheryl.