x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Κύριο Άρθρο

Οχι παιχνίδια με τους θεσμούς

Ρεπουμπλικανοί βουλευτές φαίνεται να αρνούνται να δεσμευτούν ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, εάν αυτό δεν είναι σύμφωνο με τις δικές τους βλέψεις, με την προκείμενη στάση να συνιστά κατ’ ελάχιστον προσβολή στους θεσμούς.

Η εκ του Συντάγματος και της 12ης Τροπολογίας διαδικασία για την εκλογή των αξιωματούχων οφείλει να γίνεται αποδεκτή, στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών «να δημιουργήσουμε μία τελειότερη ένωση, να εγκαθιδρύσουμε δικαιοσύνη, να εξασφαλίσουμε ηρεμία στο εσωτερικό, να παράσχουμε για την κοινή μας άμυνα, να προωθήσουμε τη γενική ευημερία και να διασφαλίσουμε τις ευλογίες της ελευθερίας για εμάς και τους απογόνους μας», όπως αναφέρει το προοίμιο του θεμελιώδους νομοθετικού κειμένου της χώρας.

Εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, φωνές όπως αυτή του γερουσιαστή Τιμ Σκοτ (Tim Scott), ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του απέφυγε -κατόπιν μάλιστα πολλαπλών ερωτήσεων- να εκφραστεί με σαφήνεια υπέρ της βούλησης του αμερικανικού λαού -όποια κι αν είναι αυτή- προκαλούν αν μη τι άλλο ανησυχία.

Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς βρίσκεται στον πυρήνα κάθε ευνομούμενης κοινωνίας, με τον σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες -εν προκειμένω σε ό,τι αφορά την εκλογική αναμέτρηση- να ορθώνεται ως θεμέλιος λίθος του πολιτειακού οικοδομήματος και του όποιου επακόλουθου έργου αυτό παράγει. Η αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος και η καθ’ οποιονδήποτε τρόπο αυτόβουλη διαχείριση της επόμενης ημέρας, μάλλον προσιδιάζει σε πλέον αυταρχικές πρακτικές.

Με τις μνήμες της εισβολής στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου του όχι και τόσο μακρινού 2021 να είναι ακόμη νωπές, ο υφαρπάζων κίνδυνος είναι γνωστός. Δεν είναι δυνατόν, έστω ως υπόνοια, να απασχολεί και πάλι τον δημόσιο διάλογο μία δυνητική αμφισβήτηση του αποτελέσματος αν αυτό δεν συντάσσεται με την πολιτική επιλογή και τα συμφέροντα μέρους του εκλογικού σώματος,

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οπως διαφάνηκε και στην τελευταία περιοδεία της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η τουρκική πλευρά ακολουθεί επιμελώς μια στρατηγική αδιεξόδου στο Κυπριακό, με αποκλειστικό στόχο να οδηγήσει σε ναυάγιο, και τη νέα πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ