x
 

Επιστήμη

Οχι στη λήψη ασπιρίνης για την πρόληψη καρδιακών ή εγκεφαλικών

13 Οκτωβρίου 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Οι ηλικιωμένοι χωρίς καρδιακές παθήσεις δεν πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά χαμηλή δόση ασπιρίνης για να αποτρέψουν ένα πρώτο έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ανέφερε μια ομάδα με επιρροή σε κατευθυντήριες οδηγίες για την υγεία σε προκαταρκτική ενημέρωση.

Οι κίνδυνοι αιμορραγίας για ενήλικες στα 60 και άνω, οι οποίοι δεν έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο υπερτερούν των πιθανών οφελών από την ασπιρίνη, ανέφερε η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (U.S. Preventive Services Task Force) στο προσχέδιο της οδηγίας.

Για πρώτη φορά, η επιτροπή είπε ότι μπορεί να υπάρχει ένα μικρό όφελος για ενήλικες στα 40 τους που δεν έχουν κινδύνους αιμορραγίας. Για όσους είναι 50 ετών, η επιτροπή απλούστευσε τις συμβουλές και είπε ότι τα αποδεικτικά οφέλη είναι λιγότερο σαφή.

Οι συστάσεις απευθύνονται σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία ή άλλες καταστάσεις που αυξάνουν τις πιθανότητές τους για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Ανεξάρτητα από την ηλικία, οι ενήλικες θα πρέπει να μιλούν με τους γιατρούς τους για τη διακοπή ή την έναρξη ασπιρίνης για να βεβαιωθούν ότι είναι η σωστή επιλογή για αυτούς, δήλωσε το μέλος της ομάδας εργασίας Δρ Τζον Γουόνγκ (John Wong), ειδικός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Ιατρικό Κέντρο Tufts.

«Η χρήση ασπιρίνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες και ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία», είπε.

Εάν οριστικοποιηθούν, οι συμβουλές για ηλικιωμένους θα υποχωρήσουν από τις συστάσεις που εξέδωσε το πάνελ το 2016 για την πρόληψη της πρώτης καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, αλλά θα είναι σύμφωνες με τις πιο πρόσφατες οδηγίες άλλων ιατρικών ομάδων.

Η ειδική ομάδα είπε προηγουμένως ότι ορισμένοι άνθρωποι στα 50 και 60 τους μπορεί να θέλουν να παίρνουν μια καθημερινή ασπιρίνη για να αποτρέψουν ένα πρώτο καρδιακό και εγκεφαλικό επεισόδιο και ότι θα μπορούσαν να λάβουν προστασία και από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η ενημερωμένη οδηγία λέει όμως ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για οποιοδήποτε όφελος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι γιατροί εδώ και πολύ καιρό συνιστούν καθημερινά χαμηλή δόση ασπιρίνης σε πολλούς ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Η ομάδα καθοδήγησης δεν αλλάζει αυτή τη συμβουλή.

Η καθοδήγηση δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο για να επιτρέπονται δημόσια σχόλια έως τις 8 Νοεμβρίου. Η ομάδα θα αξιολογήσει στη συνέχεια την συμβουλή και θα λάβει μια τελική απόφαση.

Η ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων για την πρόληψη ασθενειών αναλύει την ιατρική έρευνα και βιβλιογραφία και εκδίδει περιοδικές συμβουλές σχετικά με μέτρα που θα βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας των Αμερικανών. Νεότερες μελέτες και μια νέα ανάλυση παλαιότερης έρευνας ώθησαν τις ενημερωμένες συμβουλές, είπε ο Γουόνγκ.

Η ασπιρίνη είναι πιο γνωστή ως αναλγητικό, αλλά είναι επίσης αραιωτικό αίματος που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες θρόμβων αίματος. Αλλά η ασπιρίνη έχει επίσης κινδύνους, ακόμη και σε χαμηλές δόσεις – κυρίως αιμορραγία στο πεπτικό σύστημα ή έλκη, και τα δύο μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ