x
 

Κοινωνία

Οι αυτοκτονίες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε αριθμούς ρεκόρ πέρυσι

29 Νοεμβρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση ψυχικής υγείας στην Αμερική οδήγησε τις αυτοκτονίες σε ρεκόρ πέρυσι. Σχεδόν 50.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ έχασαν τη ζωή τους από αυτοκτονία το 2022, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας. Το πρακτορείο είπε ότι η τελική καταμέτρηση θα είναι πιθανότατα υψηλότερη. Το ποσοστό αυτοκτονιών των 14,3 θανάτων ανά 100.000 άτομα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1941.

Τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν μεγάλους αγώνες για να βοηθηθούν άτομα σε ψυχική δυσφορία μετά από μια πανδημία που σκότωσε περισσότερα από ένα εκατομμύριο στις ΗΠΑ, ανέτρεψε την Οικονομία και άφησε πολλούς απομονωμένους και φοβισμένους. Η έλλειψη εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, η ολοένα και πιο τοξική προμήθεια παράνομων ναρκωτικών και η πανταχού παρουσία πυροβόλων όπλων έχουν διευκολύνει την αύξηση των αυτοκτονιών, δήλωσαν ειδικοί σε θέματα Ψυχικής Υγείας.

«Υπήρξε μια ρήξη στην οικονομική μας υγεία και τον κοινωνικό ιστό. Εξακολουθούμε να βιώνουμε τα επακόλουθα αυτού», δήλωσε ο Τζέφρι Λίχτερ (Jeffrey Leichter), ψυχολόγος που συνδέει την ψυχική υγεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη στο Sanford Health, χειριστή νοσοκομείων και κλινικών στη Ντακότα, τη Μινεσότα και την Αϊόβα.

Οι άνδρες 75 ετών και άνω είχαν το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών πέρυσι, σχεδόν 44 ανά 100.000 άτομα, διπλάσιο από αυτό για τα άτομα 15-24. Οι αυτοκτονίες που σχετίζονται με τα πυροβόλα όπλα γίνονται πιο συχνές με την ηλικία, καθώς οι άνθρωποι βιώνουν την επιδείνωση της υγείας, την απώλεια αγαπημένων προσώπων και την κοινωνική απομόνωση. Ενώ οι γυναίκες έχουν σταθερά διαπιστωθεί ότι έχουν πιο συχνά αυτοκτονικές σκέψεις, οι άνδρες έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν.

Ορισμένες ομάδες παραμένουν σε ακραίο κίνδυνο. Τα ποσοστά αυτοκτονιών για τους Ινδιάνους της Αμερικής και τους ιθαγενείς της Αλάσκας είναι σχεδόν διπλάσια από τα ποσοστά άλλων Αμερικανών. Υπάρχουν όμως κάποιες ενδείξεις ότι οι προσπάθειες προσέγγισης ατόμων σε κρίση βοηθούν.

Τα ποσοστά αυτοκτονιών για παιδιά 10-14 και άτομα 15-24 ετών μειώθηκαν κατά 18% και 9%, αντίστοιχα, πέρυσι από το 2021, επαναφέροντας τα ποσοστά αυτοκτονιών σε αυτές τις ομάδες στα προπανδημικά επίπεδα.

Οι ενήλικες μαθαίνουν πώς να μιλούν στα παιδιά για την αυτοκτονία, είπε η Δρ Κέιτι Χάρλεϊ (Dr. Katie Hurley), ανώτερη κλινική σύμβουλος στο Ιδρυμα Jed, μια ομάδα πρόληψης αυτοκτονιών. Απαιτείται περισσότερη δουλειά για να προσεγγιστούν γυναίκες 25-34, είπε. Ηταν η μόνη ομάδα γυναικών για τις οποίες τα ποσοστά αυτοκτονιών αυξήθηκαν σημαντικά το 2022. «Απολαμβάνουν την ενηλικίωση ενώ ο κόσμος φλέγεται», είπε η Χάρλεϊ.

Οι αξιωματούχοι προσπαθούν να διευρύνουν την εξοικείωση με μια εθνική γραμμή ζωής για αυτοκτονίες και κρίσεις που έλαβε τον αριθμό 988 σε εθνικό επίπεδο πέρυσι. Περίπου το 6% των περίπου 5.000 ερωτηθέντων σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο στο περιοδικό «JAMA Network Open» ανέφερε ότι χρησιμοποίησε 988 όταν ήταν σε σοβαρή ψυχολογική δυσφορία. Περίπου το ένα τρίτο από αυτούς δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιούσαν τη σανίδα σωτηρίας στο μέλλον.

Πηγή: «Wall Street Journal»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ