x
 

Οικονομία

Οι αυξανόμενες τιμές των νοσοκομείων κρατούν τον πληθωρισμό στα ύψη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας λόγος για τον οποίο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει υψηλός: οι αυξήσεις στις τιμές των διαδικασιών για το άνοιγμα φραγμένων αρτηριών, την παροχή εντατικής φροντίδας σε νεογέννητα και τη βιοψία στήθους.

Τα νοσοκομεία δεν αύξησαν τις τιμές τόσο νωρίς στην πανδημία όσο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα λιανικής πώλησης και τα εστιατόρια. Αλλά από τότε έχουν πάρει φόρα. Οι αυξήσεις τους έχουν συμβάλει στις επίμονα υψηλές ενδείξεις του πληθωρισμού από τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 3,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Οι τιμές των νοσοκομείων αυξήθηκαν συγκεκριμένα κατά 7,7% τον περασμένο μήνα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, η μεγαλύτερη αύξηση σε οποιοδήποτε μήνα από τον Οκτώβριο του 2010, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας.

Μεταξύ των επεμβάσεων με μεγάλες πρόσφατες αυξήσεις τιμών είναι οι αγγειοπλαστικές με τοποθέτηση στεντ σε αρτηρίες για τη βελτίωση της ροής του αίματος, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 670 δολάρια ή 4,5% σε 15.640 δολάρια τους πρώτους τρεις μήνες του έτους σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την Turquoise Health.

Η εντατική φροντίδα των νεογνών αυξήθηκε κατά την ίδια περίοδο κατά περίπου 200 έως 400 δολάρια ή περισσότερο από 5%, φθάνοντας τα 7.939 δολάρια την ημέρα, ανάλογα με το είδος της περίθαλψης, σύμφωνα με την Turquoise, η οποία ανέλυσε για λογαριασμό της «Wall Street Journal» τις τιμές που χρεώνουν περισσότερα από 300 νοσοκομεία, όπως δημοσιεύονται από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες υγείας. Οι τιμές είναι ένας μέσος όρος, σταθμισμένος ανάλογα με το μέγεθος του νοσοκομείου.

Οι τιμές για βιοψίες του μαστού με χρήση βελόνας αυξήθηκαν κατά την περίοδο αυτή κατά 220 δολάρια ή 4,6%, σε 5.027 δολάρια, σύμφωνα με την ανάλυση της Turquoise.

Για τους ασθενείς και τους εργοδότες τους, οι αυξήσεις σήμαιναν υψηλότερα ασφάλιστρα υγείας, καθώς και περιορισμό των μισθολογικών αυξήσεων.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τα νοσοκομεία είναι σε μεγάλο βαθμό ένα μέτρο των τιμών για τους ιδιωτικά ασφαλισμένους και τους ασθενείς που πληρώνουν με μετρητά. Περιλαμβάνει επίσης τις τιμές των εξωτερικών ασθενών του Medicare. Συνολικά, η αύξηση του προηγούμενου μήνα στον βασικό ΔΤΚ, ένα μέτρο για το κόστος αγαθών και υπηρεσιών σε ολόκληρη την αμερικανική οικονομία, ήταν η χαμηλότερη από τον Απρίλιο του 2021.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η επιβράδυνση του μήνα δεν ήταν πιθανότατα αρκετή για να προκαλέσει μείωση των επιτοκίων.

Οι αυξήσεις των ενοικίων είναι η κυριότερη κινητήριος δύναμη του πληθωρισμού, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, αλλά η αύξηση των τιμών των νοσοκομείων έχει επίσης συμβάλει.

Τα νοσοκομεία είχαν μείνει έξω από τα πρώτα κύματα πληθωρισμού που σάρωσαν την οικονομία τα τελευταία χρόνια, όχι όμως από επιλογή. Οι τιμές τους ήταν καθορισμένες βάσει συμβολαίων με τους ασφαλιστές υγείας, για περισσότερο από ένα χρόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Καθώς τα νοσοκομεία επαναδιαπραγματεύτηκαν τις τιμές, ο πληθωρισμός πήρε σάρκα και οστά.

Πηγή: «The Wall Street Journal»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ