x
 

Κοινωνία

Οι Αμερικανοί δεν πιστεύουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ποιος φταίει;

06 Σεπτεμβρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πριν από μια δεκαετία περίπου, οι Αμερικανοί ένιωθαν αρκετά θετικά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι δημοσκοπήσεις στις αρχές της δεκαετίας του 2010 είπαν όλες την ίδια ιστορία.

Σε μια έρευνα, το 86 τοις εκατό των αποφοίτων κολεγίου είπε ότι το κολέγιο ήταν μια καλή επένδυση. Σε μία άλλη, το 74 τοις εκατό των νεαρών ενηλίκων είπε ότι η κολεγιακή εκπαίδευση ήταν «πολύ σημαντική». Σε μία τρίτη, το 60 τοις εκατό των Αμερικανών δήλωσε ότι τα κολέγια και τα πανεπιστήμια είχαν θετικό αντίκτυπο στη χώρα. Το 96% των γονέων που αναγνωρίστηκαν ως Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι περίμεναν τα παιδιά τους να φοιτήσουν στο κολέγιο – αλλά τους ξεπερνούσαν οι Ρεπουμπλικανοί γονείς με 99%.

Το φθινόπωρο του 2009, το 70 τοις εκατό των αποφοίτων γυμνασίων εκείνης της χρονιάς πήγε στην πραγματικότητα κατευθείαν στο κολέγιο. Αυτό ήταν το υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών, και το ποσοστό συμμετοχής στο κολέγιο παρέμεινε κοντά σε αυτό το υψηλό επίπεδο για τα επόμενα χρόνια. Το κίνητρο αυτών των μαθητών ήταν σε μεγάλο βαθμό οικονομικό.

Η ύφεση του 2008 κατέστρεψε πολλές από τις βιομηχανίες που για δεκαετίες παρείχαν καλές θέσεις εργασίας σε λιγότερο μορφωμένους εργαζόμενους και το πτυχίο πανεπιστημίου είχε γίνει ένα ιδιαίτερα πολύτιμο αγαθό στην αμερικανική αγορά εργασίας. Ο τυπικός Αμερικανός με πτυχίο πανεπιστημίου (και χωρίς περαιτέρω διαπιστευτήρια) κέρδιζε περίπου περισσότερα από τα 2/3 από τον τυπικό απόφοιτο του γυμνασίου, ένα οικονομικό πλεονέκτημα σχεδόν διπλάσιο από αυτό που παρήγαγε ένα πτυχίο κολεγίου μια γενιά νωρίτερα.

Το κολέγιο φαινόταν σαν ένας αξιόπιστος διάδρομος για μια ζωή με άνεση και ευημερία.

Μια δεκαετία αργότερα, τα συναισθήματα των Αμερικανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έγιναν έντονα αρνητικά. Το ποσοστό των νεαρών ενηλίκων που είπαν ότι ένα πτυχίο κολεγίου είναι πολύ σημαντικό μειώθηκε στο 41 τοις εκατό από 74 τοις εκατό. Μόνο το ένα τρίτο περίπου των Αμερικανών λέει τώρα ότι έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μεταξύ των νεαρών Αμερικανών στην Generation Z, το 45 τοις εκατό λέει ότι ένα απολυτήριο γυμνασίου είναι το μόνο που χρειάζεστε σήμερα για να «διασφαλίσετε την οικονομική ασφάλεια». Και σε αντίθεση με τους γονείς που είχαν επικεντρωθεί στο κολέγιο πριν από μια δεκαετία, τώρα σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί γονείς λένε ότι θα προτιμούσαν τα παιδιά τους να μην εγγραφούν σε κολέγιο τεσσάρων ετών.

Οι αριθμοί στην πανεπιστημιούπολη έχουν αλλάξει επίσης. Το φθινόπωρο του 2010, υπήρχαν περισσότεροι από 18 εκατομμύρια προπτυχιακοί εγγεγραμμένοι σε κολέγια και πανεπιστήμια σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτός ο αριθμός μειώνεται έκτοτε, πέφτοντας κάτω από τα 15,5 εκατομμύρια προπτυχιακούς φοιτητές το 2021. Μόλις το 2016, το 70 τοις εκατό των αποφοίτων γυμνασίου εξακολουθούσαν να πηγαίνουν κατευθείαν στο κολέγιο. Τώρα το ποσοστό είναι 62 τοις εκατό.

Εξω από τις ΗΠΑ η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι πιο δημοφιλής από ποτέ. Γιατί; Όταν πρόκειται για την τριτοβάθμια εκπαίδευση παγκοσμίως, οι ΗΠΑ είναι πιο ακραίες με περισσότερους από έναν τρόπους. Στον Καναδά και την Ιαπωνία, τα δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια είναι τώρα περίπου $5.000 ετησίως. Στην Ιταλία, την Ισπανία και το Ισραήλ, είναι περίπου 2.000 δολάρια. Στη Γαλλία, τη Δανία και τη Γερμανία είναι ουσιαστικά μηδέν. Πριν από μερικές δεκαετίες, το ίδιο ίσχυε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κρατική χρηματοδότηση κάλυψε μεγάλο μέρος του κόστους του δημόσιου κολεγίου. Τώρα οι φοιτητές και οι οικογένειές τους φέρουν μεγάλο μέρος του βάρους, και αυτό το γεγονός έχει αλλάξει αυτό που ήταν ένας αρκετά απλός υπολογισμός σχετικά με την οικονομική αξία του κολεγίου σε ένα σύνθετο μαθηματικό πρόβλημα.

Πηγή: «ΝΥΤ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Για τους εργαζόμενους του συνδικάτου της αυτοκινητοβιομηχανίας (United Auto Workers), είναι απολύτως λογικό να απαιτούν περισσότερες αμοιβές και καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής από τις τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ