x
 

Κοινωνία

Οι Αμερικανοί κοιμούνται περισσότερο από ποτέ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι Αμερικανοί κοιμούνται σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μια τάση που επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με ανάλυση της «Washington Post».

Ενα άτομο στις Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισε 10 λεπτά ύπνου την ημέρα, κατά μέσο όρο, μεταξύ 2019 και 2022, σύμφωνα με στοιχεία από την Αμερικανική Ερευνα Χρήσης Χρόνου. Αυτή είναι μια σημαντική αύξηση, ακόμη και σε ατομικό επίπεδο, δήλωσαν οι ειδικοί σε θέματα ύπνου. Τα μεγαλύτερα δε κέρδη στον ύπνο παρατηρήθηκαν σε νεότερους ενήλικες ηλικίας 25 έως 34 ετών, σε άνδρες όλων των ηλικιών και σε άτεκνους.

Τα δεδομένα για τη χρήση του χρόνου συλλέγονται μέσω μιας ετήσιας έρευνας από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας και το Γραφείο Απογραφής που απευθύνει σε μεγάλο εύρος Αμερικανών μια απλή ερώτηση: Τις τελευταίες 24 ώρες, πώς περάσατε την ημέρα σας;

Κάθε λεπτό της ημέρας κωδικοποιείται στη συνέχεια για μια συγκεκριμένη δραστηριότητα.

O χρυσός κανόνας για τη μέτρηση του ύπνου είναι η πολυσωματογραφία, η οποία καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα, τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Τα δεδομένα χρήσης χρόνου δεν καταγράφουν τον ύπνο με αυτό το επίπεδο ακρίβειας, οπότε φαίνεται να υπερβάλουν σε σχέση με τον φυσιολογικό ύπνο κατά περίπου μία ώρα. Ωστόσο, εξακολουθούν να παρέχουν μια συνεπή και αξιόπιστη ματιά στις τάσεις του ύπνου σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες.

Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες, μεταξύ 15 και 24 ετών, τείνουν να κοιμούνται περισσότερο από τους μεγαλύτερους, ανεξάρτητα από την ημέρα της εβδομάδας. Οι γυναίκες τείνουν να κοιμούνται περισσότερο από τους άνδρες. Οι άνθρωποι γενικά κοιμούνται περισσότερο τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες απ’ ό,τι τις καθημερινές. Οι άνδρες και οι γυναίκες μεταξύ 35 και 54 ετών -ηλικίες απόκτησης παιδιού- τείνουν να κοιμούνται λιγότερο.

Τα τελευταία χρόνια, τα δεδομένα έχουν επίσης αρχίσει να αποκαλύπτουν μερικές τάσεις που προκαλούν έκπληξη.

Οι νέοι ενήλικες, ηλικίας 25 έως 34 ετών, έχουν αρχίσει να κοιμούνται πολύ περισσότερο, με το χάσμα μεταξύ αυτών και των νεότερων από αυτούς να μειώνεται, ιδίως μεταξύ των ανδρών. Αυτή η ομάδα ανδρών κοιμήθηκε σχεδόν όσο οι άνδρες ηλικίας 15 έως 24 ετών τα Σαββατοκύριακα το 2022, ενώ το 2010 κοιμόντουσαν περίπου 50 λεπτά λιγότερο από αυτούς. Μεταξύ του 2019 και του 2022, οι άνδρες κέρδισαν περίπου 16 λεπτά περισσότερο ύπνο ανά νύχτα, σε σύγκριση με εννέα λεπτά αύξηση για τις γυναίκες.

Το 2022, τα άτομα χωρίς παιδιά πέρασαν περίπου 25 λεπτά περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι από ό,τι το 2003, με την αύξηση αυτή να είναι ιδιαίτερα έντονη για τις γυναίκες χωρίς παιδιά. Μεταξύ του 2019 και του 2022, οι γυναίκες χωρίς παιδιά κέρδισαν περίπου 13 λεπτά ύπνου ανά νύχτα σε σύγκριση με μόλις πέντε λεπτά για τους άνδρες χωρίς παιδιά.

Αυτό το άλμα δημιούργησε επίσης ένα νέο χάσμα ύπνου μεταξύ των γυναικών με και χωρίς παιδιά. Οι δύο ομάδες κέρδιζαν παρόμοιες ποσότητες ύπνου από το 2003. Ομως το 2022, οι γυναίκες με παιδιά κάτω των 6 ετών κοιμήθηκαν 13,2 λεπτά λιγότερα σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς παιδιά.

Οι άνδρες με παιδιά κοιμούνται σταθερά περίπου μισή ώρα λιγότερο από τους άνδρες χωρίς παιδιά, με βάση στοιχεία που συλλέγονται από το 2003.

Οπως σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα της «Washington Post», o χρόνος ύπνου που κέρδισαν οι Αμερικανοί θα μπορούσε να οφείλεται στην αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας μετά την πανδημία, με πάνω από το ένα τρίτο των εργαζομένων να δουλεύουν πλέον από το σπίτι.

Για να είναι ωφέλιμος ο ύπνος, όπως τονίζει το δημοσίευμα, πρέπει να είναι αρκετά μακρύς -τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα για τους ενήλικες- και υψηλής ποιότητας.

Πηγή: «The Washington Post»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε εξέλιξη βρισκόταν και χθες η δίκη του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ μία μέρα αφότου οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς παρουσίασαν γραπτά, ηλεκτρονικά και ηχογραφημένα μηνύματα ενώπιον του δικαστηρίου κατά την τρίτη εβδομάδα της δίκης διαφθοράς του στο Μανχάταν.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ