x
 

Κοινωνία

Οι Αμερικανοί συμφωνούν στις περισσότερες θεμελιώδεις αμερικανικές αξίες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του AP-NORC

03 Απριλίου 2024

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Παρά τη βαθιά πολιτική πόλωση της χώρας, οι περισσότεροι Αμερικανοί μοιράζονται πολλές βασικές πεποιθήσεις σχετικά με το τι σημαίνει να είσαι Αμερικανός, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση.

Η δημοσκόπηση του Κέντρου Ερευνας Δημοσίων Υποθέσεων του Associated Press-NORC (The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research) διαπίστωσε ότι περίπου 9 στους 10 ενήλικες των ΗΠΑ λένε ότι το δικαίωμα ψήφου, το δικαίωμα στην ίση προστασία από το νόμο και το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα είναι εξαιρετικά σημαντικά ή πολύ σημαντικά για την ταυτότητα των Ηνωμένων Πολιτειών ως έθνος. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 84% αισθάνεται το ίδιο για την ελευθερία της θρησκείας.

Τα αποτελέσματα, τα οποία περιελάμβαναν απόψεις για μια σειρά από διαφορετικές ελευθερίες και δικαιώματα, παρουσιάζουν μόνο μικρές αποκλίσεις μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, εκτός από το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, το οποίο οι Ρεπουμπλικανοί είναι πιο πιθανό να θεωρούν ως βασικό στοιχείο της ταυτότητας του έθνους. Τα συνολικά ευρήματα είναι εντυπωσιακά επειδή έρχονται σε μια εποχή ακραίου κομματισμού, όταν οι πολιτικές συμφωνίες φαίνονται σπάνιες και οι ανησυχίες είναι αυξημένες για το ενδεχόμενο βίας κατά τη διάρκεια ενός ρευστού έτους προεδρικών εκλογών.

«Αν πάρετε ένα πλήθος φυσιολογικών ανθρώπων στην τύχη και τους βάλετε σε ένα δωμάτιο μαζί και συζητήσουν για θέματα, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη σύγκλιση απ’ ό,τι φαντάζεστε», δήλωσε ο Μάικλ Αλμπερτους (Michael Albertus), καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

Μια πιο απαισιόδοξη αξιολόγηση της χώρας αντανακλάται σε ένα άλλο εύρημα – ότι μόνο περίπου 3 στους 10 Αμερικανούς πιστεύουν ότι η δημοκρατία της χώρας λειτουργεί καλά. Περίπου οι μισοί λένε ότι οι ΗΠΑ είναι μια κακώς λειτουργούσα δημοκρατία, ενώ το 14% λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι δημοκρατία.

Η δημοσκόπηση του AP-NORC διαπίστωσε επίσης ευρεία συμφωνία σχετικά με τη σημασία ορισμένων βασικών αξιών για την ταυτότητα των ΗΠΑ ως χώρα. Περίπου τα τρία τέταρτα των ενηλίκων των ΗΠΑ συμφωνούν ότι μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση είναι εξαιρετικά ή πολύ σημαντική, και περίπου 8 στους 10 πιστεύουν το ίδιο για την ικανότητα των ανθρώπων που ζουν στις ΗΠΑ να βρίσκουν καλές θέσεις εργασίας και να εκπληρώνουν το αμερικανικό όνειρο.

Αλλά το τι σημαίνει η επίτευξη αυτού του ονείρου -και ποιες αξίες είναι πιο θεμελιώδεις για τον αμερικανικό πολιτισμό- δεν είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν όλοι οι Αμερικανοί.

Οι Δημοκρατικοί είναι πιο πιθανό από τους Ρεπουμπλικανούς – 71% έναντι 38% – να πιστεύουν ότι η δυνατότητα να έρθει κανείς στις ΗΠΑ από άλλα μέρη του κόσμου για να ξεφύγει από τη βία ή να βρει οικονομικές ευκαιρίες είναι βασικό στοιχείο της ταυτότητας της χώρας. Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών, το 58%, πιστεύει ότι ένας πολιτισμός που εδράζεται στις χριστιανικές αξίες και πεποιθήσεις είναι βασικό χαρακτηριστικό, σε σύγκριση με το 18% των Δημοκρατικών.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε μικρές διαφωνίες σχετικά με τη δημοκρατία ως σύστημα στη θεωρία, αλλά εντόπισε ένα αξιοσημείωτο χάσμα: οι νεότεροι Αμερικανοί ηλικίας 18 έως 29 ετών ήταν λιγότερο πιθανό να πουν ότι οι ΗΠΑ είναι μια καλά λειτουργούσα δημοκρατία από ό,τι εκείνοι που είναι 60 ετών και άνω.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ. Η άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν "μια μεγάλη και ντροπιαστική αποτυχία", ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ