x
 

Πολιτική

Οι Αμερικανοί θα ψηφίσουν ευκολότερα -ή δυσκολότερα- ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους

09 Απριλίου 2024

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι κρίσιμες πολιτείες της χώρας έχουν καταστήσει τους κανόνες που διέπουν τις εκλογές είτε πιο αυστηρούς είτε πιο χαλαρούς στην τελική ευθεία για την κάλπη του 2024, ανάλογα με το ποιο κόμμα ήταν επικεφαλής, σημειώνει ρεπορτάζ της «Washington Post».

Η ψηφοφορία στο Μίσιγκαν θα είναι ευκολότερη για πολλούς ανθρώπους αυτό το φθινόπωρο από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Θα υπάρξουν εννέα ημέρες πρόωρης ψηφοφορίας. Ολα τα ψηφοδέλτια με επιστολική ψήφο θα έχουν προπληρωμένο ταχυδρομείο επιστροφής. Και κάθε κοινότητα θα διαθέτει τουλάχιστον μία κάλπη για ψηφοδέλτια αποχής λόγω ενός μέτρου που εγκρίθηκε από τους ψηφοφόρους με την υποστήριξη των κορυφαίων Δημοκρατικών της πολιτείας.

Οσοι ψηφίσουν στη Βόρεια Καρολίνα θα δουν δραματικές αλλαγές προς την αντίθετη κατεύθυνση. Για πρώτη φορά σε προεδρικές εκλογές, οι ψηφοφόροι εκεί θα πρέπει να επιδεικνύουν ταυτότητα. Περισσότερες ψήφοι αναμένεται να απορριφθούν εξαιτίας των νέων προθεσμιών παράδοσης των ψήφων αποχής. Και τα δικαστήρια θα αποφασίσουν σύντομα αν θα επιτρέψουν να τεθεί σε ισχύ ένας νόμος που θα αναδιαμορφώσει τις εκλογικές επιτροπές της πολιτείας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερα σημεία πρόωρης ψηφοφορίας.

Οι δύο πολιτείες καταδεικνύουν πόσο έχει αλλάξει η ψηφοφορία από τις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Αλλά το αν οι Αμερικανοί θα δυσκολευτούν ή θα διευκολυνθούν να ψηφίσουν σε σχέση με το 2020 θα εξαρτηθεί από το πού ζουν και, συχνά, από το αν οι Δημοκρατικοί ή οι Ρεπουμπλικανοί είναι υπεύθυνοι.

«Πρόκειται πραγματικά για ένα είδος ‘αφήγησης’ δύο δημοκρατιών», δήλωσε η Λιζ Αβόρ (Liz Avore), ανώτερη σύμβουλος στο Voting Rights Lab.

Οι πολιτείες όλου του κομματικού φάσματος άλλαξαν απότομα τις εκλογικές τους πολιτικές το 2020 για να παρέχουν περισσότερες επιλογές στο αποκορύφωμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Πολλές χαλάρωσαν τα κριτήρια για την ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου. Οι εκλογικοί υπάλληλοι εγκατέστησαν κάλπες για την παράδοση των ψηφοδελτίων, δημιούργησαν προγράμματα ψηφοφορίας στο δρόμο και σε ορισμένες περιπτώσεις παρέτειναν τις προθεσμίες για την παράδοση των ψηφοδελτίων αποχής.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι χρησιμοποιούν τους χαλαρότερους κανόνες για να νοθεύσουν την ψηφοφορία του 2020, μετατρέποντας την εκλογική πολιτική σε αντικείμενο υπερπολλαπλών αντιπαραθέσεων.

Ιδιαίτερα στις πολιτείες που αμφιταλαντεύονται, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν γενικά πιέσει για αυστηρότερους νόμους, όπως απαιτήσεις για την επίδειξη ταυτότητας του ψηφοφόρου και περιορισμούς στην επιστολική ψήφο, στο όνομα της ακεραιότητας των εκλογών. Οι Δημοκρατικοί έχουν ταχθεί υπέρ της εξάλειψης των εμποδίων που θα μπορούσαν να περιορίσουν τη συμμετοχή των ψηφοφόρων, μεταξύ άλλων υποστηρίζοντας πιο ευέλικτους κανόνες για την εγγραφή στην ψηφοφορία.

Πουθενά αλλού δεν είναι πιο σημαντικές οι αλλαγές στους κανονισμούς από ό,τι στις επτά πολιτείες που είναι πιθανότερο να καθορίσουν τις προεδρικές εκλογές. Σε πολλές από αυτές τις πολιτείες οι εκλογές κρίθηκαν με μικρές αποκλίσεις το 2016 και το 2020 και αναμένεται να είναι και πάλι κρίσιμες.

Πηγή: «The Washington Post»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Δευτέρα ότι οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από τον Οκτώβριο «δεν είναι γενοκτονία».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ