x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Πολιτική

«Οι απόδημοι έχουν λόγο και ευθύνη για το Εθνος τους» – Συνέντευξη του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Ζαμπούκα στον «Ε.Κ.»

ΑΘΗΝΑ. Στους λόγους που έχουν οι Ελληνες και δη οι απόδημοι να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, αλλά και βέβαια τον ίδιο στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος, Ανδρέας Ζαμπούκας σε συνέντευξή του προς τον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.»). Ο ίδιος στηλιτεύει την αντίληψη περί «χαλαρής ψήφου», τονίζοντας ότι οι επικείμενες εκλογές είναι κρίσιμες και για την Ελλάδα, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Ε.Κ.»: Tι διακυβεύεται τελικά σε αυτές τις εκλογές;

Ανδρέας Ζαμπούκας: Οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες τόσο για την Ελλάδα όσο και για το μέλλον της Ευρώπης. Στα καθ’ ημάς είναι αναγκαίο να υπάρχει άλλο ένα σήμα στήριξης των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα. Να μην αποτελέσουν οι ευρωεκλογές αφορμή για να κάνει η χώρα βήματα προς τα πίσω, όπως επιδιώκουν οι πάσης φύσεως λαϊκιστές και οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης. Να μην τους επιτρέψουμε να πάρουν τη ρεβάνς που επιθυμούν, επενδύοντας στην καταστροφή και στη διαβολή της χώρας εντός και εκτός των συνόρων. Ο Πρωθυπουργός κρατά σταθερά το τιμόνι και δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε από την σωστή πορεία που ακολουθεί η χώρα από το 2019 και εντεύθεν. Είναι κρίσιμες, όμως, και για την πορεία της Ευρώπης, καθώς υπάρχουν δυνάμεις που επενδύουν στη διάλυση ή σε μια Ευρώπη αδύναμη. Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι, χρωστάμε πολλά στη συμμετοχή μας στην ΕΟΚ και την ΕΕ και πρέπει να είμαστε συνεπιβάτες στα βαγόνια όσων θέλουν μια Ευρώπη κοινωνική, ισχυρή και παρεμβατική.

«Ε.Κ.»: Πώς σχολιάζετε την αντίληψη περί «χαλαρής ψήφου»;

Ανδρέας Ζαμπούκας: Αντιλαμβάνομαι πως έχει λογική μια τέτοια επιλογή, κάποιοι να θεωρούν ευκαιρία να στείλουν μήνυμα ή και να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους. Ομως δεν είναι έτσι. Εχει τεράστια σημασία η ευρωκάλπη, όπως επίσης και ποιοι άνθρωποι μας εκπροσωπούν. Οταν ένα σημαντικό κομμάτι των αποφάσεων λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ, νομίζω ότι όλοι πρέπει να κατανοήσουμε τη σημασία που έχει η παρουσία μας στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.

«Ε.Κ.»: Τι ώθησε εσάς να διεκδικήσετε θέση στο Ευρωκοινοβούλιο;

Ανδρέας Ζαμπούκας: Εχω αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια μια μεγάλη εμπειρία ως σχολιαστής και πολιτικός αναλυτής. Θεώρησα πως πρέπει να περάσω από τη λογική να κρίνω τα γεγονότα, να συμβάλω στην επίλυση των προβλημάτων των πολιτών. Θα σας έλεγα πως θέλω να προσφέρω και να καταθέσω όλη αυτή τη συσσωρευμένη γνώση, η οποία σε συνδυασμό με την εμπειρία, φρονώ πως είναι χρήσιμη για τη χώρα μου.

«Ε.Κ.»: Γιατί να ψηφίσουν οι Ελληνες και δη οι ομογενείς τον Ανδρέα Ζαμπούκα και τη Νέα Δημοκρατία;

Ανδρέας Ζαμπούκας: Οι λόγοι για να ψηφίσουν την ΝΔ είναι πάρα πολλοί, που δεν χωρούν σε μια συνέντευξη. Ενδεικτικά θα σας πω πως μέσα σε λίγα χρόνια έχουν βελτιωθεί όλοι οι δείκτες της Οικονομίας, έχει ανέβει αισθητά το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, έχει θωρακιστεί σε όλα τα επίπεδα η Αμυνα της χώρας, έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, έχει αλλάξει επί τα βελτίω η εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό. Σε ό,τι με αφορά, είμαι περήφανος για τη στάση που είχα όλα τα προηγούμενα χρόνια απέναντι στο κυρίαρχο ποτάμι του λαϊκισμού. Οταν ακόμα και στις πιο δύσκολες ώρες, πήγαινα κόντρα στο ρεύμα, πίεζα για μεταρρυθμίσεις, επέμενα στην ορθότητα του ευρωπαϊκού δρόμου της χώρας. Και μέσα από το δικό μου μετερίζι πίεσα με όσες δυνάμεις είχα για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη η χώρα. Δεν ταλαντεύτηκα και δεν κρύφτηκα στα δύσκολα. Και πιστέψτε με, αυτό είχε μεγάλο επαγγελματικό κόστος. Τώρα όμως μπορώ να κοιτώ στα μάτια τους πολίτες, γνωρίζοντας πως ποτέ δεν τους πρότεινα εύκολες λύσεις, ποτέ δεν τους υποσχέθηκα απλουστευτικές διαδρομές. Γι’ αυτό και έχω το θάρρος να τους κοιτώ στα μάτια και να ζητώ την ψήφο τους.

«Ε.Κ.»: Κατά τη γνώμη σας για ποιο λόγο η αντιπολίτευση αρνείται να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές;

Ανδρέας Ζαμπούκας: Γιατί λειτουργεί με στείρο και αντιπαραγωγικό τρόπο. Διότι ως δυνάμεις του χθες, φοβούνται οτιδήποτε το καινούργιο, το οποίο μας εναρμονίζει με όλο το σύγχρονο Κόσμο. Θεωρώ αδιανόητη τη στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα αυτό. Αλλά κυρίως θεωρώ πως δεν σέβονται τους Ελληνες που διαβιούν στο εξωτερικό και οι οποίοι δεν μπορούν να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους. Είναι μια στάση προσβλητική απέναντι στους συμπατριώτες μας. Οι απόδημοι έχουν λόγο και ευθύνη για το Εθνος τους.

«Ε.Κ.»: Το μήνυμά σας προς τους απόδημους Ελληνες;

Ανδρέας Ζαμπούκας: Να κρίνουν, να συγκρίνουν και να σκεφτούν πώς ήταν η εικόνα της Ελλάδος το 2019 και πώς είναι σήμερα μετά από πέντε χρόνια πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και είμαι βέβαιος πως σε όποιο σημείο του Πλανήτη και αν βρίσκονται θα αισθάνονται περήφανοι για τη χώρα τους.

Σύντομο βιογραφικό

O Ανδρέας Ζαμπούκας έχει συμμετάσχει σε πολλές δημοσιογραφικές αποστολές στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, όπως και σε σεμινάρια που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι καλός γνώστης της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών και των μηχανισμών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από το 2019 έως σήμερα, διετέλεσε συνεργάτης του πρώην αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας Ευάγγελου Κυριαζόπουλου και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου. Επιπλέον έχει συνεργαστεί για κρίσιμα θέματα με πολλούς υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και με ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Σύσκεψη για την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων στον δημόσιο τομέα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ