x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου καταδικάζουν την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε Τέμενος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Τάγμα των του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξέδωσε το ακόλουθο ανακοινωθέν για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε Μουσουλμανικό τζαμί:

«Οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για  την απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει με την υλοποίηση που είχε αρχικά ανακοινωθεί το 2020, για τη μετατροπή της ιστορικής  και περίφημης Μονής του Αγίου Σωτήρος της Χώρας, ένα εμβληματικό μνημείο βυζαντινής αγιογραφίας που περιλαμβάνεται μεταξύ των αριστουργημάτων της  παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, σε τέμενος (τζαμί). Αυτή είναι μια ακόμη περιφρονητική πράξη κατά της θρησκευτικής ελευθερίας που διαπράττει η κυβέρνηση της Τουρκίας. Οι Άρχοντες καταδικάζουν εντελώς  αυτή την ενέργεια.

Η Μονή του Αγίου Σωτήρος της Χώρας χτίστηκε τον δέκατο τέταρτο αιώνα στη θέση εκκλησιών που χρονολογούνται από τον τέταρτο αιώνα. Ήταν μία από τις πιο φημισμένες εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης, καθώς περιείχε εικόνες  ψηφιδωτές  και τοιχογραφίες που είναι από τα σημαντικότερα αριστουργήματα του  κόσμου της βυζαντινής αγιογραφίας.

Όταν οι Οθωμανοί Τούρκοι κατέκτησαν την Κωνσταντινούπολη το 1453, αυτή η υπέροχη Χριστιανική τέχνη επιχρίστηκε, αλλά αποκαλύφθηκε ξανά όταν η τουρκική κυβέρνηση θέσπισε το κτίριο ως μουσείο το 1945.

Τώρα αυτές οι αγιογραφίες, μέρος της δημιουργικής κληρονομιάς όλου του κόσμου, κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα. Σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις, οι εικόνες και οι τοιχογραφίες της Αγίας Σοφίας, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και ζωτικής σημασίας για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς του κόσμου, έχουν γίνει πολύ λιγότερο διαθέσιμες για προβολή από τότε που ο Ερντογάν μετέτρεψε αυτόν τον ιστορικό και υπέροχο καθεδρικό ναό σε τζαμί. Η Μονή του Αγίου Σωτήρος της Χώρας περιέχει ακόμη πιο εντυπωσιακά δείγματα βυζαντινής αγιογραφίας, όπως αναφέρει η UNESCO: «Τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες του, που παραγγέλθηκαv από τον βυζαντινό ανθρωπιστή και ποιητή Θεόδωρο Μετοχίτη (14ος αιώνας) αποτελούν ένα από τα πληρέστερα σύνολα της μεταβυζαντινής τέχνης που επιβίωσε στην Κωνσταντινούπολη». Εάν οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν δράσουν τώρα, ίσως δεν θα ξαναϊδωθούν.

Ο Διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ORDER OF ST. ANDREW
Ο Διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ORDER OF ST. ANDREW

Αυτή η άστοχη απόφαση για άλλη μια φορά αναιρεί τη δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης για την θρησκευτική ανοχή και τη  ελευθερία της θρησκείας . Η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας αποτελούν για αιώνες πηγή έμπνευσης και διαφώτισης όχι μόνο για εκατομμύρια Ορθόδοξους Χριστιανούς, αλλά και για ανθρώπους άλλων θρησκευτικών παραδόσεων παγκοσμίως. Η οικειοποίηση και των δύο από την τουρκική κυβέρνηση ως ιδιοκτησία μιας θρησκευτικής ομάδας όχι μόνο αποτελεί άλλη μια ένδειξη περιφρονήσεως αυτής της κυβέρνησης προς την πλούσια Ορθόδοξη Χριστιανική κληρονομιά της Τουρκίας, αλλά θέτει σε κίνδυνο περαιτέρω τη θρησκευτική ελευθερία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των εναπομεινάντων Χριστιανών αυτής της χώρας.

Η Μονή της Χώρας ήταν η πρώτη που λεηλατήθηκε όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη. Αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Καλούμε επειγόντως τους Διεθνείς Οργανισμούς και τις κυβερνήσεις του κόσμου που έχουν δεσμευτεί για τη ελευθερία της θρησκείας να αναγκάσουν την Τουρκική κυβέρνηση να ανακαλέσει αυτή την απόφαση καθώς και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος (τζαμί) και να αποκαταστήσει και τα δύο με θεσμούς που σέβεται ολόκληρη την ιστορία τους, συμπεριλαμβανομένων των πολλών αιώνων τους ως κέντρα Χριστιανικής προσευχής και λατρείας.

Στην υπηρεσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Τάγμα Αρχόντων Αγίου Ανδρέα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η αδήριτη ανάγκη της στενότερης διασύνδεσης με τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργειών και ερευνητικών συνεργασιών ήταν το κεντρικό μήνυμα της πρώτης ημέρας των εργασιών του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ