x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι αστραπές και οι βροντές για το Καταστατικό

Αστραπιαία και βροντερή ήταν κυριολεκτικά η μετάδοση της αποκάλυψης του «Ε.Κ.» για το Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής με τίτλο: «Θα καταργηθεί η αναστολή του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής το οποίο θα παραμείνει ως έχει», που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική μας έκδοση www.ekirikas.com το απόγευμα της Πέμπτης 9 Ιουνίου λίγη ώρα μετά την λήξη των εργασιών της Συνοδικής Επιτροπής του Φαναρίου επί των Επαρχιών του Θρόνου του Εξωτερικού.

Γνώριζα βέβαια το μέγεθος της ανησυχίας και του προβληματισμού που υπήρχε στην πλήθουσα Εκκλησία της Αμερικής, σε κληρικούς και λαϊκούς, για τις άκαιρες και αδόκιμες κινήσεις του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, οι οποίες δυστυχώς είχαν βάλει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο προσωπικά, καθότι ο Ελπιδοφόρος επέρριπτε με λεχθέντα και ανακοινωθέντα του την ευθύνη στον Πατριάρχη.

Βέβαια η αναστολή του Καταστατικού την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020, χωρίς μία εκ των προτέρων στοιχειώδη συνεννόηση ή έστω πληροφόρηση της Επαρχιακής Συνόδου και του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Σώματα τα οποία εξυπακούεται ότι έχουν θεσμικό ρόλο και ευθύνη στην Εκκλησία της Αμερικής, είχε θέσει σε διακινδύνευση δημιουργίας ρηγματωδών καταστάσεων έναντι των αρμοδίων αμερικανικών Αρχών, με κίνδυνο ακόμα και απώλειας του Μη Κερδοσκοπικού Καθεστώτος της Αρχιεπισκοπής γενικά, πράγμα το οποίο θα συνιστούσε καταστροφή.

Ας αφήσουμε πια το έρεβος της ολιγότητας των επιλογών του Ελπιδοφόρου τόσο σε Επισκοπικό επίπεδο, όσο και σε άλλες θεσμικές θέσεις, όπως της Πρωτοσυγκελίας της Αρχιεπισκοπής, της προϊσταμενίας του Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου, της προϊσταμενίας ακόμα και στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης, στη διεύθυνση του Τμήματος της Κατηχητικής Παιδείας, για να αναφέρω μερικές δειγματοληπτικά. Αποφεύγω για τώρα να αναφερθώ στη Σχολή γιατί αυτή η πονεμένη ιστορία είναι δυστυχώς το συνεχιζόμενο δράμα τής εν Αμερική Εκκλησίας μας, το οποίο χρήζει ιδιαίτερης αρθρογραφίας εν καιρώ ευθέτω.

Τη στιγμή λοιπόν που ο Ελπιδοφόρος απέδειξε αυτά τα τρία χρόνια ότι δεν είναι σε θέση να επιλέξει δυο ικανούς συνεργάτες, φιλοδόξησε να διοικήσει ολόκληρη την Αρχιεπισκοπή Αμερικής απ’ άκρου σ’ άκρο αυτονομημένα και ανεξέλεγκτα. Γι’ αυτό και επεδίωξε και πέτυχε δυστυχώς τον εξοστρακισμό του Ευαγγέλου και δημιουργήθηκε αυτή η θλιβερή «μοιχιπεβασία» του Θρόνου του στη Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης, την ταπείνωση του Μεθόδιου, την κακολογία για τον Ναθαναήλ ακόμα και προχτές στο Φανάρι.

Ας αφήσουμε κατά μέρος αυτούς που έχει κουβαλήσει από τη Χάλκη, εσχάτως δε κι άλλον από την Πόλη, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Γερμανία, τον Καναδά και αλλαχού. Αυτό είναι άλλο κεφάλαιο το οποίο είμαι βέβαιος γνωρίζει ο Πατριάρχης και μάλιστα εξ ιδίας πείρας ενίων εξ’ αυτών. Εχει υποδείξει μάλιστα πάλιν και πολλάκις στον Ελπιδοφόρο να τους απομακρύνει, πλην όμως αυτός απειθεί, ναι απειθεί, και δεν απομένει πλέον άλλη επιλογή στον Πατριάρχη από του να του δώσει εντολή. Όμως από την Πέμπτη 9 Ιουνίου κι έπειτα από την αποκάλυψη του «Ε.Κ.» για την κατάργηση της αναστολής του Καταστατικού τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην.

Σεβαστικά επισημαίνω πως και βέβαια ο Βαρθολομαίος ως άνθρωπος κάνει λάθη, άλλωστε ουδείς αλάνθαστος, πλην όμως ξέρει και να τα διορθώνει όπως έκανε την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022 για το Καταστατικό, γιατί εδώ που τα λέμε εκείνος πέρασε τη γραμμή και τη διορθωτική κίνηση στη Συνοδική Επιτροπή επί των Επαρχιών του Θρόνου του Εξωτερικού.

Ενα ακόμα σημάδι που δείχνει πως ο Ελπιδοφόρος δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει πού βρίσκεται αν και πέρασαν τρία χρόνια στον Θρόνο της Αμερικής είναι και από το γεγονός ότι σε τρεις εβδομάδες θα συνέλθει η 46η Κληρικολαϊκή, θα γίνουν τα εγκαίνια του Αγίου Νικολάου, θα γιορτασθεί η εκατονταετηρίδα της Αρχιεπισκοπής, κι αυτός ανέλαβε τον ρόλο ξεναγού ολιγομελούς ομάδας επισκεπτών στον Πόντο και την Πόλη για να πει στον Πατριάρχη ότι νοιάζεται για την Μητέρα Εκκλησία και την συνδέει και εμπράκτως με την Ομογένεια, αντί να επιμεληθεί ο ίδιος τα θέματα, κι όχι οι παρατρεχάμενοι και οι μυστικοσύμβουλοί του. Ενας μάλιστα εξ’ αυτών ζήτησε 850 χιλιάδες δολάρια για να προβάλλει δήθεν την εκατονταετηρίδα και τον Αγιο Νικόλαο, αλλά εισέπραξε άρνηση. Φαίνεται ότι βρήκαν το κόλπο «αρμέγματος» από τη αγελάδα της Ομογένειας ή την βλέπουν ως τον μεγάλο κουμπαρά. Κι ακόμα αντί να γράψει ο ίδιος την εισηγητική του ομιλία για στην Κληρικολαϊκή κι όχι οι υπαλληλικώς μισθοδοτούμενοι λογογράφοι του, είναι κι αυτό ένα εναργές σημάδι ότι δεν έχει συνάφεια με την εν Αμερική Εκκλησία μας, αλλά απλώς είναι ένας εξωτερικός αλεξιπτωτιστής με όλα τα επακόλουθα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτό που επιχειρεί να κάνει ο Τσίπρας είναι κυριολεκτικά απαράδεκτο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας