ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ. ΤΟΥΡΚΙΑ. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι κυβερνήσεις ενέτειναν την προσπάθεια να στείλουν βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, χθες Τρίτη, καθώς οι διασώστες συνέχιζαν να ανασύρουν επιζώντες από τα ερείπια περισσότερες από 200 ώρες μετά την καταστροφή που έπληξε την περιοχή.
Την Τρίτη, τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν μια συμφωνία με τη Δαμασκό για την παράδοση της βοήθειας του ΟΗΕ μέσω δύο ακόμη συνοριακών διαβάσεων από την Τουρκία στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας, η οποία ήταν πιθανό να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα.
Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 35.500 – σχεδόν 32.000 από αυτούς στην Τουρκία. Στη Συρία, ο απολογισμός στη βορειοδυτική ανταρτοκρατούμενη περιοχή έφτασε τους 2.166, σύμφωνα με την ομάδα διάσωσης γνωστή ως Λευκά Κράνη. Πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Συρίας.
Ο απολογισμός είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθεί, καθώς οι ομάδες έρευνας εντοπίζουν περισσότερα πτώματα μετά τους σεισμούς μεγέθους 7,8 και 7,5 βαθμών που σημειώθηκαν με διαφορά εννέα ωρών στις 6 Φεβρουαρίου στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία – και το περιθώριο για την ανεύρεση επιζώντων ολοένα και στενεύει.
Στην επαρχία Αντιγιαμάν, οι διασώστες έφτασαν στον 18χρονο Μοχάμεντ Καφέρ Τσετίν (Muhammed Cafer Cetin) και οι γιατροί του χορήγησαν ορό προτού επιχειρήσουν τον επικίνδυνο απεγκλωβισμό του ενόσω το κτίριο εξακολουθούσε να καταρρέει.
Οι γιατροί του τοποθέτησαν ένα στήριγμα για τον αυχένα και τον μετέφεραν σε φορείο με μάσκα οξυγόνου, έδειξε η τουρκική τηλεόραση.
Δύο άλλοι διασώθηκαν από ένα κατεστραμμένο κτίριο στο κεντρικό Καχραμανμάρας, κοντά στο επίκεντρο. Δεκάδες διασώστες και Τούρκοι στρατιώτες στο σημείο αγκαλιάστηκαν και χειροκρότησαν μετά τις διασώσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Μοχάμεντ Ενές (Muhammed Enes), 17 ετών, ο οποίος εθεάθη τυλιγμένος σε θερμοφόρα και μεταφερόμενος με φορείο σε ασθενοφόρο, σε εικόνες που έδειξε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός «Haberturk».
Οι διασώστες ζήτησαν στη συνέχεια ησυχία και ένας φώναξε «Με ακούει κανείς;» κατά τη φρενήρη αναζήτηση περισσότερων επιζώντων.
Στο πολύπαθο Χατάι, η Σενγκούλ Αμπαλίογλου (Sengul Abalioglu) έχασε τη μεγαλύτερη αδελφή της και τέσσερα ανίψια. «Δεν έχει σημασία αν είναι νεκροί ή ζωντανοί, θέλουμε μόνο τα πτώματά μας για να έχουν τουλάχιστον έναν τάφο και να μπορούμε να τους θάψουμε», δήλωσε στο «Associated Press» συντετριμμένη καθώς περίμενε μπροστά στα χαλάσματα όπου θα μπορούσε να βρίσκεται η οικογένειά της.
Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Ασαντ συμφώνησε να ανοίξουν δύο νέα σημεία διέλευσης από την Τουρκία προς τα βορειοδυτικά της χώρας του, που ελέγχονται από τους αντάρτες, ώστε να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας και εξοπλισμού για τα εκατομμύρια των θυμάτων. Τα περάσματα στο Μπαμπ αλ-Σαλαμέχ και στο Αλ Ραέ πρόκειται να ανοίξουν αρχικά για διάστημα τριών μηνών, αλλά δεν ήταν άμεσα σαφές πότε και αν θα περνούσε η βοήθεια του ΟΗΕ.
Μέχρι σήμερα, ο ΟΗΕ είχε τη δυνατότητα να παραδίδει βοήθεια στην περιοχή της Ιντλίμπ μόνο μέσω ενός περάσματος στο Μπαμπ Αλ-Χάουα και ο παγκόσμιος οργανισμός δέχεται έντονες πιέσεις για να μεταφέρει περισσότερη βοήθεια και βαρύ εξοπλισμό στη βορειοδυτική Συρία.