x
 

ΑΜΕΡΙΚΗ

Οι δηλώσεις Τραμπ αφυπνίζουν τα μέλη του ΝΑΤΟ

14 Φεβρουαρίου 2024

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το ΝΑΤΟ φαίνεται ότι άρχισαν να αφυπνίζουν τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη της Συμμαχίας αφού πλέον τους 18 αναμένεται να φτάσουν οι Σύμμαχοι του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που τηρούν τις υποχρεώσεις τους στις αμυντικές δαπάνες δεσμεύοντας τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους.

«Από τότε που έγινε η επενδυτική δέσμευση το 2014, οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι και ο Καναδάς έχουν προσθέσει περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την Aμυνα. Πέρυσι σημειώθηκε μια άνευ προηγουμένου αύξηση 11% στους Ευρωπαίους Συμμάχους και στον Καναδά. Φέτος, αναμένω 18 Σύμμαχοι να ξοδέψουν το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία φαίνεται ότι καταφέρνει να ξεπεράσει κατάτι το 2% ενώ βρισκόταν κάτω από το όριο με 1,66. Πολύ κοντά βρίσκεται η Γαλλία, η οποία όμως παραμένει εκτός στόχου, ενώ άνοδο αναμένεται να παρουσιάσει και η Τουρκία σε σύγκριση με το 2023.

Ουραγοί στη λίστα των 31 Συμμάχων του ΝΑΤΟ παραμένουν το Λουξεμβούργο με 1,13% και το Βέλγιο με 1,25%. Το Λουξεμβούργο εν τούτοις λόγω των πολλών πολιτών άλλων χωρών που εργάζονται στη χώρα και δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, έχει συνάψει ειδική συμφωνία έτσι ώστε ο στόχος να είναι επί του εθνικού εισοδήματος και όχι επί του ΑΕΠ, καθώς όπως επισημαίνουν σε περίπτωση που ο υπολογισμός γινόταν όπως για τους υπόλοιπους Συμμάχους θα έπρεπε να ξοδεύουν περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο για κάθε στρατιώτη.

Οπως επισημαίνει το ΝΑΤΟ, το 2014, τρεις Σύμμαχοι δέσμευσαν το 2% του ΑΕΠ ή περισσότερο για την Αμυνα. Σε συλλογική βάση, το 2014, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη επένδυσαν το 1,47% του συνδυασμένου ΑΕΠ τους στην Αμυνα. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται σταθερά σε μια δεκαετία και θα φτάσει το 2% το 2024 για πρώτη φορά. Από το 2014, οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι και ο Καναδάς θα έχουν προσθέσει περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια δολάρια για την Αμυνα μέχρι το τέλος του 2024.

«Επικίνδυνες» και «ανεύθυνες» οι δηλώσεις Τραμπ σύμφωνα με την Τζούλιαν Σμιθ

Τα νέα στοιχεία δημοσιεύονται στον απόηχο των δηλώσεων του Αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τονίζοντας ότι θα ενθάρρυνε τη Μόσχα να επιτεθεί στις χώρες που είναι εκτός του 2% στις αμυντικές τους δαπάνες, απορρίπτοντας ουσιαστικά το άρθρο 5 σύμφωνα με το οποίο εάν μέλος του ΝΑΤΟ δεχτεί επίθεση, κάθε άλλο μέλος της Συμμαχίας θα θεωρήσει αυτή την πράξη βίας ως ένοπλη επίθεση εναντίον όλων των μελών και θα λάβει τις ενέργειες που κρίνει απαραίτητες για να βοηθήσει τον Σύμμαχο.

Για «επικίνδυνες» και «ανεύθυνες» δηλώσεις έκανε λόγο, η πρέσβης του ΝΑΤΟ, Τζούλιαν Σμιθ σε ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες εν όψει της Συνόδου των Υπουργών Αμυνας σήμερα, 15 Φεβρουαρίου.

«Η ενθάρρυνση του Κρεμλίνου να επιτεθεί σε οποιοδήποτε σύμμαχο του ΝΑΤΟ ή έδαφος της Συμμαχίας θέτει πραγματικά τους στρατιώτες μας, τους στρατιώτες των ΗΠΑ και τους στρατιώτες των Συμμάχων μας σε μεγαλύτερο κίνδυνο» τόνισε η Τζούλιαν Σμιθ.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι ένα ισχυρό ΝΑΤΟ είναι σημαντικό για την Ευρώπη», αλλά επίσης είναι «σημαντικό για τις ΗΠΑ», διεμήνυσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ τονίζοντας ότι «η κριτική που ακούμε δεν είναι βασικά για το ΝΑΤΟ, έχει να κάνει με τους Συμμάχους που δεν ξοδεύουν αρκετά για το ΝΑΤΟ κι αυτή είναι σωστή επισήμανση». Ο ΓΓ της Συμμαχίας απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στην «ενθάρρυνση Τραμπ προς τη Μόσχα», εστιάζοντας στο ότι «όλη η ιδέα του ΝΑΤΟ είναι ότι επίθεση σε έναν Σύμμαχο θα ενεργοποιήσει απάντηση από ολόκληρη τη Συμμαχία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

NEA YOΡΚΗ. Ενας άνδρας αυτοπυρπολήθηκε την Παρασκευή έξω από δικαστική αίθουσα ενός δικαστηρίου της πόλης της Νέας Υόρκης, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η ποινική δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το CNN και με το Reuters.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ