x
 

Αμερική

Οι εμβληματικές εκδοχές της Ελλάδας του Ρόμπερτ Μακέιμπ

31 Αυγούστου 2022

ΑΘΗΝΑ. Η Σαντορίνη και η Μύκονος είναι συνώνυμες με την ειδυλλιακή ομορφιά, τα πολυσύχναστα στενά δρομάκια, τις πολύχρωμες παραλίες και την έντονη νυχτερινή ζωή. Εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώνονται στο δυναμικό νησιωτικό δίδυμο της Ελλάδας κάθε χρόνο για ένα καλοκαίρι που ορίζεται από την τελειότητα.

Αλλά αυτά τα δύο νησιά δεν ήταν πάντα έτσι, όπως τα απαθανάτισε ο βετεράνος Αμερικανός φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ (Robert McCabe). Η απλότητα, η γαλήνη και η παράδοση κατέκτησαν τη Σαντορίνη και τη Μύκονο στα μέσα της δεκαετίας του 1950.

Χορευτές σε μια βάπτιση στη Μύκονο στη Μονή Αγίου Παντελεήμονα. Φωτογραφία: Robert McCabe

Οι πρώτες φωτογραφίες του Μακέιμπ από την Ελλάδα τραβήχτηκαν το 1954 όταν επισκέφθηκε με τον αδελφό του. Αρχικά, το ταξίδι στην Ελλάδα επρόκειτο να διαρκέσει μόνο δύο εβδομάδες, καθώς είχαν σχέδια να πάνε στην Αίγυπτο και στη συνέχεια να επιστρέψουν μέσω Ιταλίας και Γαλλίας, ωστόσο ήταν τόσο ενθουσιασμένοι από τη φυσική ομορφιά της χώρας που αποφάσισαν να ακυρώσουν το υπόλοιπο δρομολόγιό τους. Αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα το 1955 και το 1957 για να φωτογραφίσει τις Κυκλάδες για το National Geographic.

Μύκονος. Στο Παλιό Λιμάνι, επιβίβαση στο πλοίο Αγιος Ελευθέριος για Δήλο.
Φωτογραφία: Robert McCabe

«Οταν επισκέφθηκα για πρώτη φορά τη Σαντορίνη με τον αδελφό μου το 1954, ήμασταν οι μόνοι ξένοι στο νησί», είπε ο Μακέιμπ (McCabe), τώρα 88 ετών. «Δεν υπήρχε αεροδρόμιο και ηλεκτρικό ρεύμα. Για να καλέσετε τον έξω κόσμο έπρεπε να περιμένετε στην ουρά για να χρησιμοποιήσετε το μοναδικό τηλέφωνο του νησιού και το νερό δεν προερχόταν από μια βρύση, το έδινε ένας άνδρας σε μια παλιά τετράτροχη άμαξα», είπε στην εφημερίδα «The Telegraph».

Ο φωτογράφος μοιράστηκε τη ζωή του μεταξύ Αμερικής και Ελλάδας για 70 χρόνια, καθώς ήθελε να εξερευνήσει κάθε γωνιά της μεσογειακής χώρας που κόβει την ανάσα. Οι ελληνικές φωτογραφίες του Μακέιμπ έχουν αποτελέσει μέρος πολλών συλλογών καθώς και δημοσιευμένων βιβλίων. Στόχος του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σαντορίνη και τη Μύκονο ήταν να συλλάβει την Εξαφανισμένη Εποχή όπως τιτλοφορείται και στα δύο βιβλία του για τα δύο νησιά.

Στην εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου, μια ντόπια οικογένεια ψαράδων στεγνώνει τα δίχτυα της. Φωτογραφία: Robert McCabe

Η εισαγωγή του μυκονιάτικου βιβλίου του λέει: «Η πρώτη μου επίσκεψη στη Μύκονο ήταν το καλοκαίρι του 1955. Από το πλεονεκτικό σημείο εκείνων των ημερών σε εκείνο το μαγικό ήσυχο νησί με ένα λεωφορείο 12 επιβατών και μια πληθώρα γαϊδουριών ήταν απολύτως αδιανόητο τι θα συνέβαινε τα επόμενα 60 χρόνια. Την ημέρα που έφτασα υπήρχαν περίπου 15 επισκέπτες στο νησί. Το 2018 σε μια τυπική καλοκαιρινή μέρα το νησί αναμένει μεταξύ 120.000 και 140.000 επισκέπτες».

Το Αιγαίον αγκυροβολημένο στον Γιαλό κάτω από τα Φηρά. Φωτογραφία: Robert McCabe

Κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του να ανακαλύψει τα κρυμμένα διαμάντια της Ελλάδας, επισκέφθηκε και άλλα νησιά, ρίχνοντας μια ματιά στον ελληνικό τρόπο ζωής. Συγκεκριμένα, ο Μακέιμπ μίλησε στην εφημερίδα «The Telegraph» για την παράδοση των ανθρώπων στη ζεστή φιλοξενία λέγοντας: «Είναι μια πολύ οικογενειακή κοινωνία, κάτι που σίγουρα έχουμε χάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Είναι αφοσιωμένοι στα παιδιά τους και στις παραδόσεις τους – στην Πάτμο, όπου περνάω τώρα μεγάλο μέρος του χρόνου μου, είναι σαν να υπάρχει μια θρησκευτική γιορτή για κάθε μέρα του χρόνου».

Αναλογιζόμενος την υπερφόρτωση των επισκεπτών της Μυκόνου και της Σαντορίνης σήμερα, ο Μακέιμπ σημείωσε ότι παρόλο που τα πράγματα δεν είναι τα ίδια όπως παλιά, ο τουρισμός φέρνει επίσης οφέλη. «Η γεωργία ήταν δύσκολη, ο πόλεμος τους είχε αφήσει σε πολύ κακή κατάσταση και στη συνέχεια οι νησιώτες αναγκάζονταν να πουλήσουν τα οικογενειακά τους σπίτια, ή απλά να τα εγκαταλείψουν και να φύγουν», είπε, προσθέτοντας: «Ο τουρισμός, παρά τις αρνητικές πτυχές, ήταν ένα θαυμάσιο πράγμα για την οικονομία και βοήθησε να μείνουν οι κάτοικοι στα νησιά τους», είπε στην εφημερίδα «The Telegraph».

Μύκονος. Στα Σπιτάλια, πάνω από την πέτρινη λεκάνη πλυντηρίου, μια γυναίκα στεγνώνει τα ρούχα της στον άνεμο του Μελτεμιού. Φωτ: Robert McCabe

Δεν υπάρχει λάτρης της φωτογραφίας στην Ελλάδα που να μη γνωρίζει τη δουλειά του Ρόμπερτ Μακέιμπ, ο οποίος επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1950 όταν φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Ηδη, από το παρθενικό του ταξίδι ερωτεύθηκε τη χώρα και άρχισε να αποτυπώνει με τον φακό του τα νησιά, την ενδοχώρα, τα αρχαιολογικά μνημεία, τα τοπία, τους ανθρώπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΧΑΪΟ. Απεβίωσε σε ηλικία 67 ετών ο πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Γκούλγας σε Ιατρικό Κέντρο του Γουέστλεϊκ του Οχάιο έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ