x

Επιστήμη

Οι ενισχυτικές δόσεις περιπλέκουν την εκστρατεία εμβολιασμού

12 Οκτωβρίου 2021

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΝΥΤ»). Ο αριθμός των επιλέξιμων ατόμων που εξακολουθούν να ζυγίζουν αν θα κάνουν εμβόλιο Covid έχει μειωθεί δραματικά, αφήνοντας έναν μη εμβολιασμένο πληθυσμό που είναι κυρίως σκληροπυρηνικοί αρνητές.

Εμβολιασμένοι άνθρωποι γεμίζουν τις τηλεφωνικές γραμμές στο κοινοτικό κέντρο υγείας στο αγροτικό μέρος Φράνκλιν της Λουιζιάνα κραυγάζοντας για τη νέα εγκεκριμένη λήψη ενισχυτικού εμβολίου Covid.

Αλλά μόνο ένας μικρός αριθμός ανθρώπων έχει έρθει για τις αρχικές δόσεις, παρ’ όλο που το ποσοστό του πλήρους εμβολιασμού στην περιοχή εξακολουθεί να είναι μόλις 39 τοις εκατό.

Η διχογνωμία απεικονίζει ένα από τα πιο απογοητευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας σε αυτό το στάδιο της πανδημίας: Σχεδόν όλοι οι επιλέξιμοι ενήλικες που παραμένουν ανεμβολίαστοι στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σκληροπυρηνικοί αρνητές και η άφιξη ενισχυτικών δόσεων κάνει όσους εξακολουθούν να διστάζουν, να διστάζουν πιο πολύ ακόμη.

Στην έρευνα παρακολούθησης εμβολίων του Σεπτεμβρίου από το Ιδρυμα Kaiser Family, το 71% των μη εμβολιασμένων ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η ανάγκη για ενισχυτική δόση δείχνει ότι τα εμβόλια δεν λειτουργούν.

«Αυτό το εμβόλιο με έχει δοκιμάσει όσο τίποτα άλλο και είμαι γιατρός εδώ και 40 χρόνια», δήλωσε ο Δρ Γκάρι Γουίλτζ (Dr Gary Wiltz), διευθυντής του Κέντρου Υγείας του Φράνκλιν. «Δεν μπορώ να σας πω πόσους ανθρώπους προσπαθήσαμε να προσελκύσουμε για να εμβολιαστούν».

Κατά κάποιο τρόπο, το τοπίο εμβολίων Covid αντικατοπτρίζει μεγάλη πρόοδο: Εκατομμύρια κάτοικοι αποφάσισαν να εμβολιαστούν τους τελευταίους δύο μήνες, πολλοί αναγκασμένοι την τελευταία στιγμή από την υποχρεωτικότητα ή από άγχος για την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα.

(Τρεις μη εμβολιασμένοι άνθρωποι που εμφανίστηκαν για εμβολιασμό στο Φράνκλιν το άλλο πρωί ήρθαν επειδή ο καθένας γνώριζε κάποιον που είχε πεθάνει πρόσφατα από Covid). Η μείωση των νέων κρουσμάτων πρόσφατα σε πολλές πολιτείες είναι ένας άλλος δείκτης της επιτυχίας των εκστρατειών εμβολιασμού, λένε.

Αλλά εκατομμύρια ενήλικες δεν καλύπτονται από εντολές. Οι ειδικοί στη συμπεριφορά των εμβολίων φοβούνται ότι η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με το ανώτατο όριο των ανθρώπων που πείθονται, και το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο από το όριο που απαιτείται για την ευρεία ανοσία από την Δέλτα και, ενδεχομένως, μελλοντικές παραλλαγές.

Περίπου το 56 τοις εκατό του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι πλήρως εμβολιασμένο. Αυτό το ποσοστό σίγουρα θα αυξηθεί μόλις εγκριθούν οι λήψεις για παιδιά κάτω των 12 ετών. Αλλά η Δέλτα είναι τόσο μεταδοτική που οι ειδικοί έχουν αναθεωρήσει τις βέλτιστες εκτιμήσεις κάλυψης σε 90% ή και υψηλότερα.

Σύμφωνα με τις έρευνες για το εμβόλιο του Ιδρύματος Kaiser Family, όσοι λένε ότι δεν θα πάρουν ποτέ το εμβόλιο -οι «σίγουρα όχι»- έχουν μείνει σταθεροί για μήνες μεταξύ 15 και 12% των ερωτηθέντων. Τα αυξανόμενα ποσοστά εμβολιασμού αργά αντικατοπτρίζουν τη σταθερή συρρίκνωση μιας διαφορετικής ομάδας – εκείνων που λένε ότι περίμεναν να αποφασίσουν και θα μπορούσαν να πειστούν. Ο συνολικός αριθμός τους είναι μόλις 7%, από 39% τον Δεκέμβριο.

(Ενα επιπλέον 4 τοις εκατό των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα εμβολιαστούν μόνο εάν το απαιτήσει ο χώρος εργασίας ή το σχολείο τους).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρικοί στον ποταμό Μεκόνγκ στην Καμπότζη έπιασαν το μεγαλύτερο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ψάρι του γλυκού νερού που έχει καταγραφεί ποτέ, ένα σελάχι που ζύγιζε 300 κιλά και χρειάστηκαν δώδεκα άνδρες για να βγάλουν στην ακτή.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Μητσοτάκης: Ανοίγει ξανά τη Δευτέρα η Διώρυγα της Κορίνθου για τρεις μήνες (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ.Η Διώρυγα της Κορίνθου θα ανοίξει ξανά την Δευτέρα για τρεις μήνες για εξυπηρετηθεί η καλοκαιρινή κίνηση, μετά από ενάμιση χρόνο που διήρκεσαν οι εργασίες αποκατάστασης όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στη Διώρυγα της Κορίνθου, όπου εκτελούνται έργα αποκατάστασης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας