x

Επιστήμη

Οι ενισχυτικές δόσεις περιπλέκουν την εκστρατεία εμβολιασμού

12 Οκτωβρίου 2021

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΝΥΤ»). Ο αριθμός των επιλέξιμων ατόμων που εξακολουθούν να ζυγίζουν αν θα κάνουν εμβόλιο Covid έχει μειωθεί δραματικά, αφήνοντας έναν μη εμβολιασμένο πληθυσμό που είναι κυρίως σκληροπυρηνικοί αρνητές.

Εμβολιασμένοι άνθρωποι γεμίζουν τις τηλεφωνικές γραμμές στο κοινοτικό κέντρο υγείας στο αγροτικό μέρος Φράνκλιν της Λουιζιάνα κραυγάζοντας για τη νέα εγκεκριμένη λήψη ενισχυτικού εμβολίου Covid.

Αλλά μόνο ένας μικρός αριθμός ανθρώπων έχει έρθει για τις αρχικές δόσεις, παρ’ όλο που το ποσοστό του πλήρους εμβολιασμού στην περιοχή εξακολουθεί να είναι μόλις 39 τοις εκατό.

Η διχογνωμία απεικονίζει ένα από τα πιο απογοητευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας σε αυτό το στάδιο της πανδημίας: Σχεδόν όλοι οι επιλέξιμοι ενήλικες που παραμένουν ανεμβολίαστοι στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σκληροπυρηνικοί αρνητές και η άφιξη ενισχυτικών δόσεων κάνει όσους εξακολουθούν να διστάζουν, να διστάζουν πιο πολύ ακόμη.

Στην έρευνα παρακολούθησης εμβολίων του Σεπτεμβρίου από το Ιδρυμα Kaiser Family, το 71% των μη εμβολιασμένων ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η ανάγκη για ενισχυτική δόση δείχνει ότι τα εμβόλια δεν λειτουργούν.

«Αυτό το εμβόλιο με έχει δοκιμάσει όσο τίποτα άλλο και είμαι γιατρός εδώ και 40 χρόνια», δήλωσε ο Δρ Γκάρι Γουίλτζ (Dr Gary Wiltz), διευθυντής του Κέντρου Υγείας του Φράνκλιν. «Δεν μπορώ να σας πω πόσους ανθρώπους προσπαθήσαμε να προσελκύσουμε για να εμβολιαστούν».

Κατά κάποιο τρόπο, το τοπίο εμβολίων Covid αντικατοπτρίζει μεγάλη πρόοδο: Εκατομμύρια κάτοικοι αποφάσισαν να εμβολιαστούν τους τελευταίους δύο μήνες, πολλοί αναγκασμένοι την τελευταία στιγμή από την υποχρεωτικότητα ή από άγχος για την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα.

(Τρεις μη εμβολιασμένοι άνθρωποι που εμφανίστηκαν για εμβολιασμό στο Φράνκλιν το άλλο πρωί ήρθαν επειδή ο καθένας γνώριζε κάποιον που είχε πεθάνει πρόσφατα από Covid). Η μείωση των νέων κρουσμάτων πρόσφατα σε πολλές πολιτείες είναι ένας άλλος δείκτης της επιτυχίας των εκστρατειών εμβολιασμού, λένε.

Αλλά εκατομμύρια ενήλικες δεν καλύπτονται από εντολές. Οι ειδικοί στη συμπεριφορά των εμβολίων φοβούνται ότι η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με το ανώτατο όριο των ανθρώπων που πείθονται, και το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο από το όριο που απαιτείται για την ευρεία ανοσία από την Δέλτα και, ενδεχομένως, μελλοντικές παραλλαγές.

Περίπου το 56 τοις εκατό του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι πλήρως εμβολιασμένο. Αυτό το ποσοστό σίγουρα θα αυξηθεί μόλις εγκριθούν οι λήψεις για παιδιά κάτω των 12 ετών. Αλλά η Δέλτα είναι τόσο μεταδοτική που οι ειδικοί έχουν αναθεωρήσει τις βέλτιστες εκτιμήσεις κάλυψης σε 90% ή και υψηλότερα.

Σύμφωνα με τις έρευνες για το εμβόλιο του Ιδρύματος Kaiser Family, όσοι λένε ότι δεν θα πάρουν ποτέ το εμβόλιο -οι «σίγουρα όχι»- έχουν μείνει σταθεροί για μήνες μεταξύ 15 και 12% των ερωτηθέντων. Τα αυξανόμενα ποσοστά εμβολιασμού αργά αντικατοπτρίζουν τη σταθερή συρρίκνωση μιας διαφορετικής ομάδας – εκείνων που λένε ότι περίμεναν να αποφασίσουν και θα μπορούσαν να πειστούν. Ο συνολικός αριθμός τους είναι μόλις 7%, από 39% τον Δεκέμβριο.

(Ενα επιπλέον 4 τοις εκατό των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα εμβολιαστούν μόνο εάν το απαιτήσει ο χώρος εργασίας ή το σχολείο τους).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΕΪΠ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ, ΦΛΟΡΙΔΑ («ΑΡ») - Ενας μετεωρίτης 4 δισ ετών από τον Αρη, που προκάλεσε έναν παφλασμό στη Γη πριν από δεκαετίες, δεν περιέχει στοιχεία για αρχαία, πρωτόγονη ζωή στον Αρη, ανέφεραν οι επιστήμονες την περασμένη Πέμπτη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.