x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Αμερική

Οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της AHEPA μιλούν στον «Ε.Κ.» για την επίσκεψη στην Ελλάδα

ΑΘΗΝΑ. Η ετήσια επίσκεψη της ηγεσίας της AHEPA στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Κωνσταντινούπολη και το Ισραήλ βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι πιο σημαντική από ποτέ, δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία, της παρατεταμένης πανδημίας και των απειλών που διαφαίνονται από την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» συνάντησε την αντιπροσωπεία στις 5 Απριλίου για μια συνέντευξη με τον ύπατο πρόεδρο Δημήτρη Κόκοτα (Jimmy Kokotas) και την ύπατη πρόεδρο των «Θυγατέρων της Πηνελόπης» Κάθυ Μπιζούκα (Kathy Bizoukas).

Η αντιπροσωπεία έφτασε λίγες ημέρες πριν από τις προγραμματισμένες συναντήσεις με κορυφαίους Ελληνες αξιωματούχους και μπόρεσε να ταξιδέψει σε μέρη όπως η Καλαμάτα, η Ναύπακτος και η Πάτρα συνδυάζοντας αναψυχή και εργασία. Στη Σαντορίνη ίδρυσαν ένα νέο Παράρτημα -είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα έχει πλέον 49- και πήγαν στην Αλεξανδρούπολη για τα εγκαίνια του μουσείου της AHEPA.

Στις επίσημες συναντήσεις, αρχής γενομένης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Κόκοτας είπε ότι «τους μεταφέραμε τι μπορούμε να κάνουμε, να συμπαρασταθούμε. Εχουμε μια καλή σχέση με το γραφείο του. Ξέρει τι κάνουμε και τι είμαστε, ότι είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας και ότι συνιστούμε πλεονέκτημα».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανταλλάσσει χειραψία με τον ύπατο πρόεδρο της AHEPA, Δημήτρη Κόκοτα, κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της οργάνωσης στο Μέγαρο Μαξίμου, το απόγευμα της Δευτέρας 4 Απριλίου 2022. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η Κάθυ Μπιζούκα, Υπατη Πρόεδρος, με ρίζες από τη Βόρειο Ηπειρο, μίλησε επίσης για τη σημασία του ετήσιου ταξιδιού. «Εμείς υπερασπιζόμαστε τον Ελληνισμό και τον πολιτισμό μας. Η επίσκεψη είναι σημαντική ‘για να μπορέσουμε να γεφυρώσουμε την Αμερική με την Ελλάδα και να μάθουμε τι συμβαίνει’. Είναι ένα γεμάτο και έντονο πρόγραμμα» και σημείωσε ότι «είναι συγκλονιστικά υπέροχο – και εξαντλητικό».

Τα γεγονότα εκτός της Ανατολικής Μεσογείου έχουν φέτος μεγαλύτερη προτεραιότητα από ό,τι συνήθως – αν και συχνά συνδέονται με τις ανησυχίες της Ελλάδας για την εθνική της ασφάλεια, όπως συμβαίνει με την Ουκρανία.

Ο κ. Κόκοτας δήλωσε ότι «μιλήσαμε για το πώς η συνεχής υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία αποτελεί επίδειξη δύναμης προς τον κόσμο. Εκεί που κάποιοι μπορεί να έχουν διστάσει να πάρουν μια απόφαση, ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει να βοηθήσει. Εθεσε τον εαυτό του σε κίνδυνο να επικριθεί, αλλά επέλεξε να είναι στη σωστή πλευρά του ζητήματος, κάτι που είναι αξιοθαύμαστο».

Ο κ. Κόκοτας υπογράμμισε τη σημασία της πρόσφατης εμβάθυνσης και διεύρυνσης της σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας, ιδίως όσον αφορά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο γίνεται όλο και πιο σημαντικό δεδομένου του ουκρανικού ζητήματος. Είναι πολύτιμο για τις Ηνωμένες Πολιτείες –«το αεροδρόμιο είναι επίσης ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Είναι μεγαλύτερο από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν… και είναι σίγουρα μια επένδυση στη μελλοντική ασφάλεια της Ελλάδας. Θα ήθελα να ελπίζω ότι ο κόσμος», ειδικά η Τουρκία, «θα συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για μια νέα ‘κόκκινη γραμμή’ ακριβώς από την Αλεξανδρούπολη προς τον Βορρά. Είναι ιδιαιτέρως στρατηγικής σημασίας», είπε.

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία της
American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA), Δευτέρα 4 Απριλίου 2022. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οι σκέψεις για την Ουκρανία δεν είναι καθόλου μακριά, αλλά ο κ. Κόκοτας παραμένει αισιόδοξος, παρά τις φρικτές εικόνες που βλέπει όλη την ημέρα, «ότι ίσως – ίσως – δύο ορθόδοξες χώρες» θα βρουν τρόπο να σταματήσουν τον πόλεμο.

Οπως είπε, «συναντηθήκαμε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον επαινέσαμε για το θάρρος του» να ηγηθεί της ανθρωπιστικής αποστολής στην Ουκρανία. «Αυτό είναι άλλο ένα σημάδι δύναμης και τόλμης και αλληλεγγύης». Επισημαίνοντας την ανάγκη για περισσότερη δουλειά από την Ελλάδα και την ελληνοαμερικανική κοινότητα όσον αφορά στα Μέσα Ενημέρωσης, είπε: «Αναρωτιέμαι τι είδους Τύπος υπήρξε στην Αμερική. Ελπίζω να υπήρξε καλός Τύπος».

Οσον αφορά στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, με ικανοποίηση πληροφορήθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ότι αρκετές αντιπροσωπείες του Κογκρέσου θα επισκεφθούν την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, η αντιπροσωπεία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα για την αναβάθμιση της εθνικής της άμυνας με αγορές όπλων και με τη διεύρυνση των σχέσεών της με φιλικές χώρες. Πραγματοποιήθηκαν επίσης επισκέψεις στη Βουλή των Ελλήνων και τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

100ή Επέτειος – Ατενίζοντας το μέλλον

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ Ν. ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ AHEPA. Δευτέρα 4 Απριλίου 2022 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/EUROKINISSI)

Ο κ. Κόκοτας και η κ. Μπιζούκα τονίζουν τη σημασία της συνέχισης και της ενίσχυσης της κινητοποίησης της νεολαίας της AHEPA, ενώ ο πρώτος σημείωσε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια ήμασταν καθηλωμένοι λόγω της πανδημίας. Ομως η Νεολαία είναι το μέλλον και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την προσεγγίσουμε. Ο κόσμος έχει αλλάξει και υπάρχουν συνεχώς δυνάμεις που προσπαθούν να τους απομακρύνουν και να τους αποπροσανατολίσουν» από την ελληνική τους κληρονομιά και τις αξίες τους. Παρ’ όλα αυτά, είπε ότι η AHEPA «θα μπορούσε να είναι, και ορθώς θα έπρεπε να είναι» ο υπέρτατος οργανισμός δικτύωσης για τους Ελληνοαμερικανούς νέους επαγγελματίες.

Εδωσε έμφαση στο «Ταξίδι στην Ελλάδα της AHEPA», ένα «καθηλωτικό καλοκαιρινό πρόγραμμα που φέρνει νέους μαθητές σε εξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να μάθουν, να εκτιμήσουν και να γιορτάσουν την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό πολιτισμό», σύμφωνα με το ahepa.org.

«Εχουμε αντιστρέψει το ρόλο μας κατά μία έννοια – πριν από χρόνια βοηθήσαμε στην αμερικανοποίηση των Ελλήνων, τώρα ‘εξελληνίζουμε’ τα εγγόνια τους – και τους μη Ελληνες συζύγους και πεθερικά τους, δεδομένου του 90% του ποσοστού μεικτών γάμων. Είμαστε επίσης έτοιμοι να υποστηρίξουμε το πρόγραμμα άλλων οργανισμών καθώς αναπτύσσουμε περαιτέρω το δικό μας. Οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε για τη νεολαία πρέπει να γίνει», ανέφερε ο κ. Κόκοτας.

Η αντιπροσωπεία της AHEPA με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κωνσταντίνος Συρίγος.

«Είχαμε πολλές διαφορετικές ιδέες πριν από δύο χρόνια, πριν από την πανδημία», είπε. Ωστόσο, ο κ. Κόκοτας δεν θα αφήσει τον χρόνο να πάει χαμένος. «Φαίνεται ότι θα είμαι ξανά υποψήφιος» για Υπατος Πρόεδρος, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει όσα έμαθε η ομάδα του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας, είπε ότι «τα επόμενα βήματα όσον αφορά στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας είναι να συνεχίσουμε τη στήριξη και να μεταφέρουμε στους Αμερικανούς ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους που θα μπορούσαν να έχουν. Είμαστε εδώ τώρα για να ανανεώσουμε τις φιλίες και τις σχέσεις. Είναι σημαντική δουλειά, αλλά είναι μια ηθική ανάταση για όλους».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ Ν. ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ AHEPA. Δευτέρα 4 Απριλίου 2022 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/EUROKINISSI)

Στις Ηνωμένες Πολιτείες το Τάγμα τώρα προχωράει. «Προτρέπουμε όλα τα παραρτήματά μας να αρχίσουν να διοργανώνουν εκδηλώσεις δικτύωσης αμέσως μετά το Πάσχα και ξανά το φθινόπωρο. Υπάρχει μεγάλη συσσωρευμένη ζήτηση για κοινωνικοποίηση των ανθρώπων και θέλουμε να είμαστε μέρος αυτού, και γιορτάζοντας την 100ή επέτειο της AHEPA, είναι μια τέλεια ευκαιρία για τα μέλη να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο» στην οργάνωση.

Μετά τη συνέντευξη, η επόμενη συνάντηση της ηγεσίας της AHEPA ήταν με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια. «Προφανώς μπορούμε να παίξουμε μεγάλο ρόλο στον τουρισμό, δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που εκπροσωπούμε. Παίξαμε ρόλο πέρυσι, φέρνοντας εδώ το Ανώτατο Συνέδριό μας και ελπίζουμε να συμβάλουμε σε μια χρονιά που θα σημειώσει ρεκόρ – αρκεί να μην χειροτερέψουν τα πράγματα με τον πόλεμο», είπε ο κ. Κόκοτας.

Οι δυνατότητες είναι μεγάλες, αλλά όχι μόνο για να έρθουν περισσότεροι Ελληνοαμερικανοί. Οι Ahepans μπορούν να φέρουν τους μη Ελληνες φίλους τους να επισκεφθούν τα νησιά και τις περιοχές τους. «Παίζουμε επίσης κάποιο ρόλο στο να γνωρίσουν οι Ελληνοαμερικανοί 2ης και 3ης γενιάς που δεν έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα τον πολιτισμό και την ιστορία της», υπογράμμισε ο ύπατος πρόεδρος.

Κλείνοντας, ο κ. Κόκοτας δήλωσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος και υπερήφανος που η AHEPA Hellas έχει ισχυροποιηθεί, συμπεριλαμβανομένων των παραρτημάτων των «Θυγατέρων της Πηνελόπης».

Τέλος, ο «Ε.Κ.» ρώτησε τον κ. Κόκοτα για την ξεχωριστή ενορία του πίσω στην πατρίδα, την εκκλησία των Τριών Ιεραρχών στην καρδιά του Μπρούκλιν, όπου Ελληνες, Γεωργιανοί, Ρώσοι και Ουκρανοί εκκλησιάζονται μαζί – οι τελευταίοι στη δική τους Θεία Λειτουργία. «Πρέπει να είναι η επιτομή της ιδέας ότι αν οι άνθρωποι βάλουν την πίστη τους και τον Θεό πρώτα, όλοι μπορούν να συνυπάρξουν και να τα πάνε καλά και να έχουν τις προτεραιότητές τους ευθυγραμμισμένες», είπε. Και τόνισε: «Είναι μια μοναδική ενορία. Δεν νομίζω ότι έχει αντιγραφεί πουθενά. Ο πατήρ Ευγένιος Παππάς», ο αρχιερέας, «έχει κρατήσει τους ανθρώπους μαζί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ομιλος των πρόσφατων αποφοίτων της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 πραγματοποιεί προσκυνηματική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη και τα εκεί εκκλησιαστικά και ομογενειακά ιδρύματα και κοινότητες με κορυφαίο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, Μητροπόλεις και κοινότητες.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ