x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι γονείς μου χωρίζουν και είμαι πολύ θυμωμένη

Φαίνεται ότι και τα ενήλικα παιδιά συχνά υποφέρουν και επηρεάζονται από το διαζύγιο των γονιών τους. Πολλοί αισθάνονται ότι έζησαν ένα μεγάλο ψέμα σε όλη τους τη ζωή, άλλοι πάλι νιώθουν να τους βαραίνει η ευθύνη για την απόφαση των γονιών τους να μείνουν μαζί χωρίς να το θέλουν όσο εκείνοι ήταν ακόμη παιδιά. Κι αυτό πολλές φορές τους κάνει να αισθάνονται υπεύθυνοι για τον πιο «αδύναμο» γονέα και να νιώθουν υποχρέωσή τους να τον στηρίξουν

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι φοιτήτρια και εδώ και δύο χρόνια ζω σε διαφορετική πόλη από αυτήν που ζουν οι γονείς μου. Τα Χριστούγεννα που είχα επιστρέψει στο πατρικό μου οι γονείς μου, μου ανακοίνωσαν ότι χωρίζουν.

Παρ’ όλο που η σχέση τους ήταν κατά καιρούς επεισοδιακή δεν περίμενα ποτέ ότι θα φτάσουν να πάρουν διαζύγιο στην ηλικία που είναι. Και οι δύο γονείς μου είναι 55 χρόνων. Συζητώντας με τη μητέρα μου, μου είπε ότι το διαζύγιο είναι επιλογή της, χωρίς όμως να μου μιλήσει ξεκάθαρα για το τι έχει συμβεί. Μου είπε κάτι γενικότητες του τύπου ότι προβλήματα υπήρχαν εδώ και χρόνια αλλά δεν ήταν τότε η κατάλληλη εποχή, για να πάρει τις αποφάσεις της. Ωστόσο, μπορώ να υποθέσω ότι υπάρχει κάτι καινούργιο στη ζωή του πατέρα μου, από τη στιγμή μάλιστα που γνωρίζω ότι δεν είναι η πρώτη φορά.

Εχω θυμώσει πολύ μαζί τους, και με τους δύο. Με τον πατέρα μου, που για ακόμα μία φορά δεν σέβεται την οικογένειά του, και με τη μητέρα μου, που αποφάσισε να χωρίσει σε μία φάση που εγώ χρειάζομαι τη συμπαράσταση και των δύο, αφού ακόμη σπουδάζω!

Δεν ξέρω πώς να τους βοηθήσω να το ξανασκεφτούν. Πιστεύετε ότι υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να κάνω;

Τάνια

 


 

Αγαπητή Τάνια,
Τα τελευταία χρόνια αυξάνουν όλο και περισσότερο τα διαζύγια στις ηλικίες από 50 χρόνων και άνω, πράγμα που σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι ενήλικες μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν το διαζύγιο των γονιών τους. Στην περίπτωση αυτή, θα περίμενε κανείς ότι το διαζύγιο αντιμετωπίζεται πιο εύκολα από τα μεγάλα πλέον παιδιά.

Φαίνεται ωστόσο ότι και τα ενήλικα παιδιά συχνά υποφέρουν και επηρεάζονται από το διαζύγιο των γονιών τους. Πολλοί αισθάνονται ότι έζησαν ένα μεγάλο ψέμα σε όλη τους τη ζωή, άλλοι πάλι νιώθουν να τους βαραίνει η ευθύνη για την απόφαση των γονιών τους να μείνουν μαζί χωρίς να το θέλουν όσο εκείνοι ήταν ακόμη παιδιά. Κι αυτό πολλές φορές τους κάνει να αισθάνονται υπεύθυνοι για τον πιο «αδύναμο» γονέα και να νιώθουν υποχρέωσή τους να τον στηρίξουν.

Το ενήλικο παιδί μπορεί να νιώθει ανασφάλεια και για την οικονομική κατάσταση της οικογένειας από το σημείο του διαζυγίου και στο εξής, ιδιαίτερα αν το ίδιο δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί επαγγελματικά.

Ολη αυτή η αλλαγή στη ζωή της οικογένειας προκαλεί μεγάλη αναστάτωση και αντικρουόμενα συναισθήματα που ποικίλουν από την απογοήτευση και την ανησυχία μέχρι τις ενοχές και τον θυμό.

Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβαίνει και σε εσάς. Ωστόσο, θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα την κατάσταση, εάν κατανοήσετε ότι το διαζύγιο είναι επιλογή δύο ενήλικων ατόμων που έχουν κάθε δικαίωμα να αποφασίζουν τα ίδια για τη ζωή τους. Αυτό σημαίνει ότι αν ο πατέρας σας και η μητέρα σας έχουν αποφασίσει να μην είναι πλέον μαζί, καλό θα ήταν να το δεχτείτε, χωρίς να προσπαθείτε εσείς να κρατήσετε την οικογένεια ενωμένη. Μπορείτε να τους εκφράσετε τη γνώμη ή τις επιθυμίες σας, αλλά ώς εκεί.

Το γεγονός ότι αισθάνεστε θυμό είναι εντελώς φυσιολογικό σε αυτές τις περιπτώσεις. Πίσω από το θυμό μπορεί να κρύβεται έντονη ανασφάλεια, φόβος και ανησυχία για το μέλλον. Και είναι λογικό να κυριαρχήστε από τέτοιου είδους συναισθήματα από τη στιγμή που ακόμα δεν έχετε βρει το δικό σας επαγγελματικό δρόμο στη ζωή.

Το γεγονός όμως ότι χωρίζουν οι γονείς σας δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν ενδιαφέρονται για σας. Δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουν να είναι εκεί κάθε φορά που τους χρειάζεστε, ακόμα και αν δεν μπορούν πλέον να είναι και οι δύο μαζί.

Επομένως, καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να συζητήσετε μαζί τους ανοιχτά, με διάθεση κατανόησης και χωρίς να τους κατηγορείτε ή να τους κρίνετε. Εκφράστε τις ανησυχίες σας και ζητήστε τους να σας εξηγήσουν πώς φαντάζονται τη ζωή της οικογένειας από εδώ και πέρα. Μιλήστε τους για το γεγονός ότι χρειάζεστε ακόμη την οικονομική βοήθειά τους και ρωτήστε τους με ποιους τρόπους θα μπορέσουν να σας στηρίξουν μέχρι τη στιγμή που θα βρείτε το δρόμο σας.

Ενα διαζύγιο δεν σημαίνει ότι η οικογένεια παύει να υπάρχει απλά αλλάζει μορφή. Και στη νέα κατάσταση που δημιουργείται όλοι θα πρέπει να προσαρμοστούν, ώστε να συνεχίσουν τη ζωή τους με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιθανόν να τον ήθελαν νεκρό στο πραξικόπημα που έγινε εναντίον του.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ