x
 

Υγεία

Οι γυναίκες μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ώθηση μακροζωίας από την άσκηση από τους άνδρες

OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Είναι αποδεδειγμένο ότι η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μια μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή. Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες μπορεί να χρειάζονται λιγότερη άσκηση για να έχουν παρόμοια οφέλη μακροζωίας με τους άνδρες.
Το εύρημα είναι εντυπωσιακό επειδή οι οδηγίες σωματικής δραστηριότητας για τους Αμερικανούς ενήλικες είναι οι ίδιες για τους άνδρες και τις γυναίκες. Αλλά εν μέρει λόγω των διαφορών στο μέγεθος, τη μυϊκή μάζα και την χωρίς λίπος μάζα σώματος, φαίνεται ότι οι γυναίκες μπορούν να έχουν μεγάλα κέρδη στη μακροζωία ενώ κάνουν περίπου τη μισή άσκηση που χρειάζεται να κάνουν οι άνδρες για να έχουν το ίδιο όφελος.
Τα γεγονότα: Για τους άνδρες, το μέγιστο «όφελος επιβίωσης» έρχεται με 300 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης την εβδομάδα. Οταν οι άνδρες ασκούνται τόσο πολύ, έχουν συνολικά 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από τους ανενεργούς άνδρες.
Οι γυναίκες πρέπει να ασκούνται μόνο 140 λεπτά την εβδομάδα για να μειώσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 18%. Εάν οι γυναίκες ασκούνται 300 λεπτά την εβδομάδα, μειώνουν τον κίνδυνο κατά 24%.
Οι άνδρες είχαν το μεγαλύτερο όφελος εάν έκαναν τρεις συνεδρίες την εβδομάδα δραστηριότητας μυϊκής ενδυνάμωσης σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι οποίες είχαν ισοδύναμο όφελος από μία συνεδρία μυϊκής ενδυνάμωσης την εβδομάδα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο το ένα τέταρτο περίπου των ενηλίκων έχει εκπληρώσει τις συνιστώμενες οδηγίες σωματικής δραστηριότητας για τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση και δύο δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης την εβδομάδα, με τους άνδρες πιο πιθανό από τις γυναίκες να τηρούν τις συστάσεις σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
«Το να είσαι σωματικά δραστήριος παίζει ρόλο και φαίνεται να επηρεάζει τη συνολική επιβίωση», δήλωσε η Μάρθα Γκουλάτι, διευθύντρια Προληπτικής Καρδιολογίας στο Ινστιτούτο Καρδιάς Smidt στο Cedars-Sinai και συν-συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Ciollege of Cardiology. «Αλλά οι μικρές ποσότητες μπορούν να βοηθήσουν πολύ, και στην πραγματικότητα, για τις γυναίκες, μικρότερες ποσότητες μπορεί να είναι μεγαλύτερες από ό,τι για τους άνδρες».
Ιστορικό: Για τη διεξαγωγή της νέας μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 400.000 ενήλικες στις ΗΠΑ που παρείχαν δεδομένα έρευνας σχετικά με τη δραστηριότητα του ελεύθερου χρόνου από το 1997 έως το 2017 και συνέκριναν αυτά τα δεδομένα με τα αρχεία θανάτων. Υπήρξαν σχεδόν 40.000 θάνατοι από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 12.000 θανάτων από καρδιαγγειακά, κατά την περίοδο παρακολούθησης. Αλλά εξετάζοντας τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, κατέστη σαφές ότι οι γυναίκες κέρδισαν μεγαλύτερα οφέλη μακροζωίας από την άσκηση.
Η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στη φυσιολογία, λένε οι ειδικοί.
«Οι άνδρες χρειάζονται περισσότερη άσκηση εν μέρει λόγω του γεγονότος ότι έχουν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και μεγαλύτερη άλιπη μάζα σώματος», είπε ο Γκουλάτι (Gulati). «Και έτσι όταν ασκούνται, το όφελος για ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των μυών, απαιτεί μεγαλύτερη διάρκεια».
Πηγή: «Washington Post»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πλειοψηφία των Αμερικανών δηλώνει ότι θα αισθανόταν καλύτερα αν μπορούσε να κοιμάται περισσότερο, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ