x
 

Υγεία

Οι γυναίκες γιατροί δέχονται αγενή πειράγματα και χειρονομίες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Οταν μία γιατρός πήρε άδεια μητρότητας, οι άλλοι συνάδελφοι στράφηκαν εναντίον της.

Κι άλλες μόνιμες γιατρίνες είχαν μείνει έγκυες στο παρελθόν, αλλά πάντα σε πιο «βολικές» περιόδους. Σε αυτή την περίπτωση, η συγκεκριμένη έκανε το «ανείπωτο»: Εμεινε έγκυος στις αρχές του χρόνου, αφού είχε καθοριστεί το ετήσιο πρόγραμμα. Η άδειά της σήμαινε ότι οι συνάδελφοί της έπρεπε να αναλάβουν απροσδόκητα πρόσθετα μπλοκ στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τις νύχτες.

Ηλικιωμένος γιατρός την περιέγραψε ως ανεύθυνη.

Αυτή η εμπειρία δεν είναι ασυνήθιστη μεταξύ των γυναικών γιατρών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το γεγονός είναι ότι, αν και η Ιατρική έχει αποκτήσει μεγαλύτερη ποικιλία, η κουλτούρα της παραμένει εχθρική απέναντί μας, αναφέρει η αρθρογράφος.

Οχι μόνο οι γυναίκες γιατροί έχουν διαφορετικά πρότυπα από τους άνδρες όσον αφορά τον οικογενειακό προγραμματισμό, αλλά υποβάλλονται τακτικά σε απορριπτικά και εχθρικά σχόλια από ασθενείς, νοσηλευτές, ακόμη και από άλλους γιατρούς.

Η αρθρογράφος του συγκεκριμένου δημοσιεύματος, που είναι καρδιολόγος η ίδια, ζήτησε πρόσφατα από τις γυναίκες συναδέλφους της να μοιραστούν μερικές από τις επικρίσεις με βάση το φύλο που έχουν λάβει όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως ανέφεραν, οι ασθενείς σχολίαζαν το μακιγιάζ και την εμφάνισή τους. Οι συνάδελφοι έχουν προσφέρει αυτόκλητες συμβουλές σχετικά με τον αντίκτυπο των επαγγελματικών επιλογών στην οικογένεια. Οι ασθενείς υπέθεσαν ότι δεν ήταν γιατροί επειδή είναι γυναίκες. Μία γιατρός είπε ότι δέχθηκε κριτική για το ύψος της φωνής της. Αλλη επειδή μιλάει πολύ στους ασθενείς της.

Η εχθρότητα προς τις γυναίκες γιατρούς δεν έχει νόημα. Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες χειρουργοί έχουν καλύτερα αποτελέσματα ασθενών από τους άνδρες χειρουργούς.

Οι γυναίκες γιατροί αφιερώνουν περισσότερο χρόνο με ασθενείς κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στην κλινική και τείνουν να έχουν καλύτερες πρακτικές επικοινωνίας.

Οι ασθενείς που έχουν ανατεθεί σε γυναίκες γιατρούς είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν από τη νοσηλεία τους.

Γενικά, οι γυναίκες γιατροί είναι πολύ καλές στη δουλειά τους. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε άλλους γιατρούς ή ασθενείς να συμπεριφέρονται σε αυτές σαν να μην είναι γιατροί.

«Είχα έναν ασθενή που, κατά τη διάρκεια της εισαγωγής του, τον είχα δει για αρκετές ημέρες και είχα πολυάριθμες συζητήσεις με αυτόν και τα πολλά μέλη της οικογένειάς του. Ωστόσο, όταν ο άνδρας τεχνικός ακτίνων Χ μπήκε στο δωμάτιο πίσω μου, έβγαλε έναν μακρύ, υπερβολικό αναστεναγμό. ‘Επιτέλους με βλέπει ένας γιατρός!’ είπε ο ασθενής» έγραψε η αρθρογράφος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ