x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι καλοί ποιμένες: Αρχιερείς και Ραβίνοι ενώπιον του Ολοκαυτώματος

ΒΟΣΤΩΝΗ. Το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού φιλοξένησε την εναρκτήρια εκδήλωση της νέας έκθεσής του με τίτλο: «Οι Καλοί Ποιμένες: Αρχιερείς και Ραβίνοι ενώπιον του Ολοκαυτώματος».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, «σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει τις θετικές δράσεις, τις προσπάθειες διάσωσης, τις χειρονομίες συμπαράστασης ή υποστήριξης, όσο μικρές ή μεγάλες κι αν είναι, που αποκάλυψε η έρευνα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, προκειμένου να τιμήσει τους εμπλεκόμενους και να μας εμπνεύσει σήμερα.

Η ιδέα για την έκθεση αυτή προήρθε από τον Samuel (Μάκη) Μάτσα, Πρόεδρο του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος. Ένα παιδί της Κατοχής, που επέζησε χάρη στην έγκαιρη απόδραση των γονιών του και τη γενναιοδωρία φίλων και αγνώστων, μας ζήτησε να ερευνήσουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες ανώτερα μέλη του Χριστιανικού κλήρου και επιφανείς ραβίνοι αποφάσισαν και ενήργησαν με διάφορους τρόπους για να βοηθήσουν τους διωκόμενους Εβραίους κατά τη διάρκεια των ετών της Ναζιστικής Κατοχής.

Η έκθεση παρουσιάζει εμπνευσμένες ιστορίες ηρωισμού των «Καλών Ποιμένων». Τόσο στο ελληνικό όσο και στο αγγλικό κείμενο των εκθεμάτων «Καλοί Ποιμένες» παρουσιάζονται τόσο τα αποτρόπαια εγκλήματα που διαπράττονται από ανθρώπους σε συνανθρώπους τους – αποτέλεσμα ενός παρηκμασμένου κόσμου – όσο και οι ενθαρρυντικές μαρτυρίες του θριάμβου του ανθρώπινου πνεύματος έναντι του κακού, όπως αποδεικνύεται από τις πράξεις των “Καλών Ποιμένων”.

Από το δείπνο των εγκαινίων της Εκθεσης: “Οι καλοί ποιμένες: Αρχιερείς και Ραβίνοι ενώπιον του Ολοκαυτώματος”.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

Στο μήνυμα του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος προέτρεψε να γίνει δεκτή η έκθεση ως παρότρυνση για δράση. Είπε ανάμεσα στα άλλα πως «οι γενναίοι ραβίνοι και οι κληρικοί που συναντήθηκαν και βρήκαν έναν τρόπο να διατηρήσουν τη ζωή, το ανθρώπινο πνεύμα και την αξιοπρέπεια που ο Θεός δίνει στον άνθρωπο, μας καλούν να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους. Ήταν καλοί ποιμένες, πρόθυμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους για χάρη του ποιμνίου τους».

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2018 ως αποτέλεσμα μιας «τριετούς προγραμματικής συνεργασίας μεταξύ του Εβραϊκού Μουσείου και της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα» και εκτέθηκε στην Ελλάδα μέχρι το 2020. Για πρώτη φορά, η έκθεση αυτή μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες με πρωτοβουλία του κ. Δρακούλη Μπεχράκη, Προέδρου της Εθνικής Ελληνικής Εταιρείας, ο οποίος είναι επίσης Επικεφαλής της Επιτροπής του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου, καθώς και της σύμπραξης των Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος.

Το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο  επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει την έκθεση λόγω του εξέχοντος ρόλου του στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα, της εγγύτητάς του στο Ελληνικό Κολλέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, καθώς και της λειτουργίας του στη Βοστώνη, μια μητροπολιτική πόλη με πολλαπλές Eβραϊκές, Eλληνικές και ακαδημαϊκές κοινότητες.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής, κ. Γιώργος Καντώνης, σημείωσε στην ομιλία του ότι η «ελληνική υπερηφάνεια» υπερβαίνει κατά πολύ τα εθνικά, γεωγραφικά ή θρησκευτικά σύνορα, εορτάζοντας τις «κοινές αξίες που μας ενώνουν και αποτελούν παράδειγμα της αρμονίας σε έναν διχασμένο κόσμο, όπως έκαναν οι Καλοί Ποιμένες».

Η εκδήλωση περιελάμβανε δείπνο και ένα σύντομο πρόγραμμα με ομιλίες ηγετών της Eλληνικής και Eβραϊκής κοινότητας, ενώ ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης. Ομιλητές ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Αγγλία Πρέσβης κ. Meron Reuben, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη κ. Στράτος Ευθυμίου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής  κ. Γεώργιος Καντώνης, ο Πρόεδρος των Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος κ. Solomon Asser και ο Περιφερειακός Διευθυντής της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής της Νέας Αγγλίας κ. Robert Leikind, που ήταν και κεντρικός ομιλητής. Ο κ. Δρακούλης Μπεχράκης συντόνισε την εκδήλωση.

Ο κ. Δρακούλης Μπεχράκης, Πρόεδρος της Εθνικής Ελληνικής Εταιρείας, και Επικεφαλής της Επιτροπής του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου ομιλεί στη εκδήλωση: “Οι καλοί ποιμένες: Αρχιερείς και Ραβίνοι ενώπιον του Ολοκαυτώματος”.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

Οι ομιλίες χαρακτηρίστηκαν από έκφραση ευγνωμοσύνης προς τους «Καλούς Ποιμένες» για τη θυσία τους και περιλάμβαναν προσωπικές αφηγήσεις ιστοριών διάσωσης Εβραϊκών οικογενειών από τις φρικαλεότητες του ολοκαυτώματος . Οι απόγονοι των ανθρώπων που επέζησαν χάρη στην ελληνική γενναιότητα εξακολουθούν να είναι ευγνώμονες προς τους «Καλούς Ποιμένες», που έσωσαν τους γονείς και τους παππούδες τους με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο.

Ελπίζεται ότι η σημαντική αυτή έκθεση θα είναι το πρώτο από μία σειρά πολιτιστικών γεγονότων που η Ελληνορθόδοξη και η Εβραϊκή Κοινότητα της Βοστώνης θα διοργανώσουν από κοινού. Προγραμματίζεται μία σειρά εκδηλώσεων και κινηματογραφικών προβολών που σχετίζονται με την έκθεση “Καλοί Ποιμένες”.

Για την επιτυχία της εκδήλωσης εργάσθηκαν ο κ. Δρακούλης Μπεχράκης, η Εκτελεστική διευθύντρια του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου, Χρυσούλα Κουρκουντή και η υποδιευθύντριας Μαρκέλλας Πατίτσα,  ενώ η Εθνική Ελληνική Εταιρεία προέβη σε γενναιόδωρη χορηγία.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Για μια περιήγηση στην έκθεση ή για έρευνες που σχετίζονται με αυτή οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση  maliotis@hchc.edu

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ξεκάθαρη απάντηση, όσον αφορά στις πραγματικές διαστάσεις των διατυπώσεων που εντάχθηκαν ή αφαιρέθηκαν στο κείμενο του Αμυντικού Προϋπολογισμού του 2023 (NDAA 2023) αναφορικά με την αναβάθμιση των τουρκικών F-16, έδωσε ο φιλέλληνας πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Μπομπ Μενέντεζ (Bob Menendez).

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

«Μικροί δημοσιογράφοι» της Τρίπολης «ανέκριναν τον Πρωθυπουργό

ΤΡΙΠΟΛΗ. Την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2022 η Τρίπολη υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Ρωσία απελευθέρωσε την Μπρίτνεϊ Γκράινερ, σε ανταλλαγή κρατουμένων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Ρωσία απελευθέρωσε την Πέμπτη τη σταρ του WNBA Μπρίτνεϊ Γκράινερ (Brittney Griner), στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, με τις ΗΠΑ να απελευθερώνουν τον διαβόητο Ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ (Viktor Bout), δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας