x
 

Κύριο Άρθρο

Οι κίνδυνοι μιας κακής λύσης

04 Απριλίου 2021
Κύριο Αρθρο

Καθώς κορυφώνονται οι διεργασίες για τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό (27-29 Απριλίου στη Γενεύη), αυξάνονται και οι ανησυχίες για το πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η διάσκεψη, τη σύγκληση της οποίας, ως γνωστόν, έχει υποστηρίξει σθεναρά και η τουρκική πλευρά για να ζητήσει αλλαγή της βάσης των συνομιλιών για λύση του προβλήματος. Όπως κατ’ επανάληψη έχουν διακηρύξει τον τελευταίο καιρό οι Τούρκοι (Αγκυρα και ψευδοκράτος μιλούν με μια φωνή πλέον μετά την εκλογή Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα) θα πάνε στη Γενεύη για να καταθέσουν τη νέα τους θέση για εγκατάλειψη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και επιδίωξη λύσης στη βάση δύο κυριαρχικά ισότιμων κρατών.

Η τουρκική πλευρά γνωρίζει, βεβαίως, ότι η θέση της για λύση δύο κρατών αντιβαίνει όλων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για λύση διζωνικής ομοσπονδίας και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα Ηνωμένα Εθνη. Επιμένει ωστόσο σε αυτή τη μαξιμαλιστική θέση με απώτερο στόχο να οδηγήσει τα πράγματα σε μια άλλη συζήτηση για κάποια ενδιάμεση λύση ανάμεσα στην ομοσπονδία και τα δύο κράτη, στηριζόμενη στην προσφιλή τακτική των Ηνωμένων Εθνών να προσεγγίζουν το πρόβλημα με μια λανθασμένη και ετεροβαρή λογική «ίσων αποστάσεων». Αλλωστε, σε όλη τη διαδρομή του Κυπριακού αυτό που κάνουν τα Ηνωμένα Εθνη είναι να εξισώνουν τις θέσεις θύτη και θύματος και στην προκειμένη περίπτωση του εισβολέα -που συνεχίζει να κατέχει παράνομα με τη δύναμη των όπλων το 37% του βορείου τμήματος της νήσου- με τους Ελληνοκύπριους.

Η συνομοσπονδία ανάμεσα σε δύο κυρίαρχες χωριστές οντότητες και η διατήρηση των σημερινών απαράδεκτων «εγγυητικών παρεμβατικών δικαιωμάτων» είναι ο πρώτος τουρκικός στόχος, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει η Τουρκία να ασκήσει γεωστρατηγικό έλεγχο σε ολόκληρο το νησί, κάτι που δεν μπορεί να πράξει ούτε σήμερα, μήτε σε περίπτωση λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας σε ένα κυρίαρχο ενιαίο κράτος ενταγμένο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ακόμη και σε περίπτωση αδιεξόδου, σε μια λύση τουρκικών προδιαγραφών θα είναι πλέον ευκολότερο για τους Τούρκους με όχημα την κυριαρχική ισότητα να πετύχουν και διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Για την ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά το ζητούμενο από τη συνάντηση της Γενεύης πρέπει να είναι ξεκάθαρο: Μια συμφωνία που θα επιτρέπει επανέναρξη συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν τον Ιούλιο του 2017 στο Κρανς Μοντάνα, με μοναδικό στόχο λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως την καθορίζουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Καμιά συζήτηση για οποιαδήποτε αλλαγή της βάσης των συνομιλιών δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή. Επιπρόσθετα θα πρέπει να διασφαλιστεί η ενεργός συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διάσκεψη, γιατί όπως έχει διευκρινιστεί και από τις Βρυξέλλες, το κράτος που θα προκύψει και μετά τη λύση θα είναι ενταγμένο στην Ενωση. Η ευρωπαϊκή παρουσία και προοπτική είναι η εγγύηση για αποτροπή μιας κακής και μη λειτουργικής λύσης γι’ αυτό και εναντιώνεται με σφοδρότητα η Τουρκία…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εχουν περάσει σχεδόν 250 χρόνια από τη δημιουργία της Αμερικανικής Ομοσπονδίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ