x

Επιστήμη

Οι κλειστές πόρτες σε μία φωτιά σώζουν ζωές

12 Ιανουαρίου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ («ΝΥΤ») – Μετά από την πυρκαγιά σε πολυώροφο κτίριο στο Μπρονξ που στοίχισε τη ζωή σε 17 άτομα, οι αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής επικεντρώνονται σε απλά μέτρα ασφαλείας που μπορούν να βοηθήσουν στις πρώτες στιγμές της πυρκαγιάς.

Ο Μάμαντου Βαγκ (Mamadou Wague), ο οποίος ζούσε με την οικογένειά του στο δυάρι του τρίτου ορόφου όπου ξέσπασε η φωτιά, είπε στη «New York Post» ότι στη βιασύνη του ξέχασε να κλείσει την πόρτα του διαμερίσματος πίσω του. Στη συνέχεια, ένας μηχανισμός αυτόματου κλεισίματος δυσλειτουργούσε, ανοίγοντας ένα μονοπάτι για τον καπνό για να αρχίσει να γεμίζει το κτίριο των 19 ορόφων.

Να γιατί οι πυροσβέστες λένε ότι το κλείσιμο της πόρτας μπορεί να είναι μια από τις πιο κρίσιμες ενέργειες που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να σταματήσουν την εξάπλωση και να σώσουν ζωές όταν αντιμετωπίζουν μια πυρκαγιά.

Τι ακριβώς συμβαίνει όταν κλείνουν οι πόρτες;

Οι φωτιές τρέφονται με οξυγόνο. Ο Ντάνιελ Μαντρζικόβσκι (Daniel Madrzykowski), διευθυντής Ερευνας για το Ερευνητικό Ινστιτούτο Πυρασφάλειας «Underwriters Laboratories», είπε ότι όταν μια πόρτα μένει ανοιχτή παρέχει μια πηγή αέρα που «λειτουργεί ουσιαστικά ως αντλία» τροφοδοτώντας τις φλόγες.

Το κλείσιμο των θυρών μπορεί να κόψει την «αντλία» και σιγά σιγά να αδυνατίσει η φωτιά. Μπορεί επίσης να προσφέρει ένα από τα πιο αποτελεσματικά εμπόδια για την προσωρινή αναστολή της εξάπλωσης των φλογών και του καπνού, δίνοντας στους πυροσβέστες κρίσιμο χρόνο για να ανταποκριθούν. «Το κλείσιμο της πόρτας περιορίζει την εξάπλωση του καπνού και περιορίζει το οξυγόνο που είναι διαθέσιμο για καύση», είπε ο Δρ Μαντρζικόβσκι.

Αυτά τα οφέλη είναι γιατί η Νέα Υόρκη απαιτεί οι πόρτες διαμερισμάτων σε οποιοδήποτε κτίριο με τρεις ή περισσότερες μονάδες να είναι εξοπλισμένες με ειδικούς μεντεσέδες για να κλείνουν μόνες τους και γιατί η πόλη ενθαρρύνει τους κατοίκους να κλείνουν τις πόρτες στα υπνοδωμάτια ενώ κοιμούνται.

Μια ανακοίνωση δημόσιας υπηρεσίας που εκδόθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το NY1, που προέτρεπε τους κατοίκους να «κλείσουν την πόρτα» σε περίπτωση πυρκαγιάς, κέρδισε ένα Emmy το 2000, μία χρονιά με δύο φονικές πυρκαγιές σε πολυώροφα κτίρια της πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

«Αποστολή…», η νέα σειρά ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ του «Ε.Κ.» με την Κλέλια Χαρίση (Trailer)

Κάθε Σαββατοκύριακο ο «Εθνικός Κήρυκας» και η Κλέλια Χαρίση θα έχουν .

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας