x
 

Οικονομία

Οι κληρονόμοι θα διατηρήσουν για λίγο ακόμη τα χρήματά τους στους κληρονομημένους συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς

18 Απριλίου 2024

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πολλοί Αμερικανοί που κληρονόμησαν συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς από το 2020 δεν θα χρειαστεί να αρχίσουν να «σηκώνουν» χρήματα φέτος, αφού η Υπηρεσία Εσωτερικών Προσόδων (IRS) δήλωσε ότι αναβάλλει περαιτέρω την εφαρμογή ενός νόμου που ψηφίστηκε το 2019, σημειώνει ρεπορτάζ της «Wall Street Journal».

Μέρος του νόμου απαιτούσε από τους περισσότερους κληρονόμους, εκτός των συζύγων, να αδειάσουν τους λογαριασμούς IRA εντός 10 ετών, όχι κατά τη διάρκεια της ζωής τους, όπως επιτρεπόταν προηγουμένως. Πολλοί κληρονόμοι θεώρησαν ότι αυτό σήμαινε πως μπορούσαν να αναβάλουν την ανάληψη των χρημάτων μέχρι το 10ο έτος, επιτρέποντάς τους να προγραμματίσουν τις αναλήψεις τους για να μειώσουν τους φόρους τους, ενώ το υπόλοιπο ποσό συνέχιζε να αυξάνεται.

Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2022, η Υπηρεσία Εσωτερικών Προσόδων πρότεινε κανόνες που επέβαλαν ετήσιες αναλήψεις γι’ αυτούς τους κληρονόμους κατά τη διάρκεια αυτής της 10ετούς περιόδου, εάν ο ιδιοκτήτης του αρχικού λογαριασμού είχε ήδη προχωρήσει σε αναλήψεις.

Μετά από παράπονα από φορολογούμενους και εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σχετικά με τον τρόπο τήρησης των νέων κανόνων, η IRS δήλωσε ότι δεν θα επιβάλει κυρώσεις για την παράλειψη των απαιτούμενων ελάχιστων διανομών, ή RMDs (required minimum distributions), έως ότου οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες, επιτρέποντας ουσιαστικά σε αυτούς τους κληρονόμους να παραλείψουν τη ανάληψη χρημάτων. Αυτή η αναστολή έχει τώρα παραταθεί έως το 2024.

Το πρόστιμο για την παράλειψη λήψης των απαιτούμενων ποσών του IRA εκτιμάται στο 25% του ποσού που θα έπρεπε να είχε ληφθεί.

«Είναι πολύ δύσκολο στην καλύτερη περίπτωση να το καταλάβεις», δήλωσε ο Λάρυ Στέκμεστ (Larry Steckmest), συνταξιούχος δικηγόρος στο Νοβάτο της Καλιφόρνιας, που κληρονόμησε έναν μέτριο IRA από τη μητέρα του, η οποία πέθανε σε ηλικία 101 ετών το 2022.

Οι αναλήψεις από τους παραδοσιακούς κληρονομημένους λογαριασμούς συνταξιοδότησης αντιμετωπίζονται ως εισόδημα από την IRS, οπότε ο χρόνος αυτών των διανομών έχει σημασία για τη φορολογία. Για κάποιον που βρίσκεται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης, η καθυστέρηση θα μπορούσε να μειώσει τους φόρους.

Ενας 66χρονος που κληρονόμησε τον IRA των 200.000 δολαρίων ενός γονέα το 2020 θα έπρεπε να βγάλει περίπου 26.000 δολάρια μέχρι στιγμής, αν δεν υπήρχε η ελάφρυνση της IRS μέχρι το 2023. Η απαιτούμενη διανομή του 2024 θα ήταν περίπου 9.000 δολάρια.

«Γίνεται φορολογικό ζήτημα», δήλωσε η Ντενίζ Απλμπι (Denise Appleby), σύμβουλος IRA στο Γκρέισον της Τζόρτζια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αξίζει να περιμένει κανείς, ενώ σε άλλες, μπορεί να είναι πιο αποδοτικό από φορολογική άποψη να δρομολογήσει τις διανομές μέσα στα 10 χρόνια.

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο για τους διάδοχους δικαιούχους, εκείνους που κληρονομούν έναν κληρονομημένο λογαριασμό.

Σκεφτείτε μια 75χρονη γιαγιά που κληρονόμησε έναν IRA πριν από το 2020 από έναν μεγαλύτερο αδελφό της. Αρχισε να λαμβάνει ετήσιες διανομές με βάση το προσδόκιμο ζωής της. Στη συνέχεια πέθανε το 2020 και άφησε τον κληρονομημένο IRA στην εγγονή της. Η εγγονή υποχρεούται να συνεχίσει να παίρνει ετήσιες διανομές και να εξαντλήσει τον κληρονομημένο IRA μέχρι το τέλος του 2030, με βάση το προσδόκιμο ζωής της γιαγιάς. Θα λάβει την αναστολή για τα έτη 2021, 2022, 2023 και 2024, συνεπώς της μένουν έξι χρόνια για να αδειάσει τον λογαριασμό.

Πηγή: «The Wall Street Journal»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Δευτέρα ότι οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από τον Οκτώβριο «δεν είναι γενοκτονία».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ