x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι κοινωνίες λειτουργούν ως σύνολο

Σε μια κοινωνία, τα μέλη της παρά τη μοναδικότητα και τις ιδιαιτερότητές τους, λειτουργούν ομαδικά, εναρμονισμένα. Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα της κοινωνίας. Αυτός είναι και ο λόγος που η Αυστρία οδηγήθηκε σε καθολικό απαγορευτικό (lockdown), αυτός είναι ο λόγος που εκεί είναι πιθανό να οδηγηθεί η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και μιας από τις μεγαλύτερες του Κόσμου, η Γερμανία. Αυτός είναι ο λόγος που το ίδιο μπορεί να συμβεί (μοιραία) και στην Ελλάδα παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις των κυβερνητικών αξιωματούχων, που στο κάτω κάτω είναι υποχρεωμένοι να διακηρύσσουν κάτι τέτοιο.

Οι κοινωνίες δεν μπορεί να λειτουργούν με δύο ταχύτητες ως προς τους κανονισμούς τους. Ανισότητες υπήρχαν, υπάρχουν και ενδεχομένως θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, αλλά οι δυτικές (τουλάχιστον) κοινωνίες (αν θέλουν να λέγονται δυτικές) δεν μπορεί να διαχωρίζουν τους πολίτες τους. Ναι μεν επιβάλλεται να εφαρμόζονται μέτρα για τους ανεμβολίαστους αλλά από ένα σημείο και μετά τα μέτρα δεν μπορούν να θέτουν διαχωριστικές γραμμές. Δεν είναι μόνο ηθικά και νομικά ανεφάρμοστο. Είναι πρακτικά αδύνατο. Αν για παράδειγμα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε όλη την επικράτεια γεμίσουν, απλά δεν γίνεται οι γιατροί να εισάγουν σε αυτές μόνο τους εμβολιασμένους και να αφήνουν έξω τους ανεμβολίαστους.

Για αυτό ακριβώς και από τα μέτρα που αφορούν μόνο όσους δεν είχαν κάνει το εμβόλιο στην Ευρώπη έχουμε αρχίσει να περνάμε και πάλι στα καθολικά μέτρα.

Ο κορωνοϊός, λοιπόν, δεν είναι μόνο μια μεγάλη υγειονομική δοκιμασία. Είναι παράλληλα μια δοκιμασία της κοινωνίας ως προς τη συνοχή της. Εφερε στο προσκήνιο αξίες και ιδέες που ενδεχομένως να είχαμε ξεχάσει. Το πνεύμα του ατομικισμού συγκρούεται ευθέως με την πανδημία και συνθλίβεται.

Ο κορωνοϊός είναι μια καλή ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι οι κοινωνίες για να λειτουργούν ορθά χρειάζονται τη συμμετοχή αν όχι όλων, τουλάχιστον της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών τους. Οσο πιο γρήγορα το εμπεδώσουμε αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγούμε από την πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πρόσκληση του «Εθνικού Κήρυκα» την περασμένη Τρίτη για διαβούλευση πάνω στην πρόταση του απερχόμενου γενικού προξένου Νέας Υόρκης Κωνσταντίνου Κούτρα, περί ανάγκης συνεργασίας των διοργανωτών της Εθνικής Παρέλασης της 5ης Λεωφόρου του Μανχάταν με το ελληνικό δημόσιο και τον αμερικανικό και ελληνικό ιδιωτικό τομέα, ανοίγει το ομογενειακό «Κουτί της Πανδώρας».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Μητσοτάκης: Ανοίγει ξανά τη Δευτέρα η Διώρυγα της Κορίνθου για τρεις μήνες (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ.Η Διώρυγα της Κορίνθου θα ανοίξει ξανά την Δευτέρα για τρεις μήνες για εξυπηρετηθεί η καλοκαιρινή κίνηση, μετά από ενάμιση χρόνο που διήρκεσαν οι εργασίες αποκατάστασης όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στη Διώρυγα της Κορίνθου, όπου εκτελούνται έργα αποκατάστασης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας