x
 

Γενικά Νέα

Οι Κύπριοι Φλόριδας Θα χορέψουν πάλι στηρίζοντας λεμόνια στα μέτωπά τους

ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Το ταγκό έχει τη δική του τρυφερότητα στις κινήσεις. Το βαλς χρειάζεται ταχύτητα και ανάλαφρη κίνηση. Οι παραδοσιακοί χοροί έχουν ομορφιά θεάματος με δυναμισμό και χάρη. Και οι νεότεροι έχουν, συνήθως, αυτοσχεδιασμούς. Πώς θα σας φαινόταν, όμως, αν βλέπατε ζευγάρια να χορεύουν με… λεμόνια στο μέτωπο;

Για τους Κυπρίους της Φλόριδας, δεν είναι κάτι που θα τους ξαφνιάσει. Για άλλη μια φορά, ο Παγκύπριος Σύλλογος αποφάσισε σε συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, να οργανώσει και πάλι τον καθιερωμένο ετήσιο παραδοσιακό «Χορό του Λεμονιού», όπως λέγεται.

Αποφασίστηκε, συγκεκριμένα, να πραγματοποιηθεί, την Κυριακή, 2 Μαρτίου, στο Κρητικό Σπίτι στο Παλμ Χάρμπορ. Η εκδήλωση αυτή συνδυάζεται με αποκριάτικο γλέντι του Συλλόγου και συγκεντρώνει πολλούς ομογενείς.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, τα ζευγάρια στην πίστα χορεύουν με ένα λεμόνι ανάμεσα στα μέτωπά τους. Πρέπει να χορεύουν στους ρυθμούς της μουσικής, που γίνεται όλο και πιο γρήγορη. Εάν τους πέσει το λεμόνι, πρέπει να φύγουν από την πίστα, οπότε χάνουν την πιθανότητα να είναι οι νικητές του διαγωνισμού με τα χρηματικά βραβεία. Εκτός από τα ζευγάρια, πολλές φορές συμμετέχουν στο χορό αυτό και γονείς με τα παιδιά τους.

Ο Χορός του Λεμονιού στην Αμερική, έχει τη δική του ιστορία. Μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, αρκετοί Κύπριοι από το κατεχόμενο χωριό Καραβάς με τη μεγάλη παραγωγή λεμονιών, μετανάστευσαν στην Αμερική. Ο παραδοσιακός Χορός του Λεμονιού άρχισε να ξαναζεί στη νέα τους πατρίδα, μέσω του συλλόγου τους στη Νέα Ιερσέη στον οποίο ήταν πρόεδρος ο αείμνηστος Ευριπίδης Κόντος, ο οποίος και υιοθέτησε την ιδέα.

Ο Παγκύπριος Φλοριδας, συνδυάζει το “Χορό του λεμονιού” με το αποκριάτικο γλέντι και μεταμφιέσεις. Αριστερά, η οργανωτική υπεύθυνη και πρώην πρόεδρος, Αντζελα Γεωργιάδου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Μερικά χρόνια αργότερα, όταν ο Ευριπίδης Κόντος άρχισε να διαμένει και στη Φλόριδα, ο Χορός του Λεμονιού επεκτάθηκε και στην πολιτεία αυτή, μετά από πρόταση του Τέλη Φιουρή ο οποίος είχε βοηθήσει πολύ στη Ν. Ιερσέη.

Οργανωτική υπεύθυνη της εκδήλωσης αυτής είναι για πολλά χρόνια, η πρώην πρόεδρος του Παγκύπριου της Φλόριδας, Αντζελα Γεωργιάδου.

Κατά την ίδια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου, αυτή την εβδομάδα, έγινε αναφορά και στον επόμενο ετήσιο χορό της οργάνωσης, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2025, στο Safety Harbor Resort & Spa.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί ποιο πρόσωπο θα τιμηθεί, όπως συνηθίζεται, κατά την εκδήλωση αυτή.

Φέτος, είχε τιμηθεί η μεγαλύτερη ελληνοαμερικανική οργάνωση AHEPA, η οποία συμπλήρωσε  100 χρόνια από την ίδρυσή της, καθώς και ο ύπατος πρόεδρός της, Σάββας Τσίβικος. Πέρυσι, είχε τιμηθεί η ομογενής ομοσπονδιακή βουλευτής Ν. Υόρκης, Νικόλ Μαλλιωτάκη, με το βραβείο «Κερύνεια» για τις προσπάθειές της υπέρ της δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού.

Στην εκδήλωση, είχε παραβρεθεί, όπως κάθε χρόνο, και ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος είχε τονίσει ότι οι θέσεις όλου του Ελληνισμού, είναι να υποστηρίζεται κάθε Ελληνοαμερικανός πολιτικός.

«Η παρουσία της Νικόλ Μαλλιωτάκη, για πρώτη φορά στη Βουλή, ήταν όχι μόνο καλή, αλλά επαναστατική και μας έχει κάνει υπερήφανους», είχε τονίσει. «Εκλέγεται σε μια περιοχή, την οποία οι Τούρκοι διεκδικούν και γι’ αυτό ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα. Είναι υποχρέωση όλων μας, όχι μόνο να την τιμήσουμε, αλλά να τη βοηθήσουμε να συνεχίσει να είναι μέλος της Βουλής. Η Νικόλ Μαλλιωτάκη έχει ελληνική ψυχή και είμαι υπερήφανος που την υποστηρίζω, γιατί υποστηρίζει κάθε ελληνικό θέμα».

Ο κ. Κρίστοφερ είχε εκφράσει την ικανοποίησή του που ο Παγκύπριος της Φλόριδας επέδωσε στην Νικόλ Μαλλιωτάκη το βραβείο «Κερύνεια» το οποίο, πρόσθεσε, «αντιπροσωπεύει όλους τους πρόσφυγες της Κύπρου οι οποίοι αγωνίζονται από το 1974 για επιστροφή».

Αναφέρθηκε, ακόμα, στην ελληνική καταγωγή του πατέρα της κ. Μαλλιωτάκη και την πραγματοποίηση στο πρόσωπό της του «αμερικανικού ονείρου». Αναφέρθηκε, επίσης, στους αγώνες για τα ελληνικά δίκαια, από τον ομοσπονδιακό βουλευτή Φλόριδας, Γκας Μπιλιράκη, και τους άλλους ομογενείς πολιτικούς.

Από τη Ν. Υόρκη, είχε έλθει, επίσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο οποίος είχε αναφερθεί στην υποστήριξη των  εθνικών δικαίων της Ελλάδος και της Κύπρου από την Νικόλ Μαλλιωτάκη.

Κατά την ίδια συνεδρίαση αυτής της εβδομάδος, το Δ. Συμβούλιο του Παγκύπριου Φλόριδας αποφάσισε τη δωρεά χρηματικού ποσού στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Greek Childre’s Fund της Φλόριδας, καθώς και την επίδοση χρηματικών βραβείων σε μαθητές ελληνικών κοινοτικών σχολείων της περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΕΝΤ ΛΟΥΪΣ. Η τοπική ελληνοαμερικανική κοινότητα ένωσε τις δυνάμεις της με δημόσιους αξιωματούχους στο Millennium Student Center του Πανεπιστημίου του Μιζούρι–Σεντ Λούις για να γιορτάσει τα 30 χρόνια του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών.

thumbnail image

Σχόλια

arrow

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κύριο Άρθρο

Το φιάσκο των Γάλλων με τα μνημειώδη λάθη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μας έφερε στο νου τους αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΒΙΝΤΕΟ