x
 

Οικονομία

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο μικροσκόπιο κλιμακίου τους στην Κύπρο

15 Σεπτεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στο μικροσκόπιο της αξιολόγησης των εποπτικών αρχών που είναι αρμόδιες για την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και του οικονομικού εγκλήματος των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται οι κυπριακές αρχές τα τελευταία 24ωρα και οι ενδείξεις από τα πρώτα σχόλια των Αμερικανών είναι ότι «τα μέτρα που λαμβάνει η Κύπρος και οι ασφαλιστικές δικλείδες που εφαρμόζει, περιορίζουν αποτελεσματικά τη διακίνηση παράνομων κεφαλαίων και ειδικότερα, αυτών που προέρχονται από τη Ρωσία».

Η αξιολόγηση της Κύπρου γίνεται στο πλαίσιο των μέτρων και δεσμεύσεων που λαμβάνει η Λευκωσία για αποτελεσματική αντιμετώπιση και πάταξη της διακίνησης παράνομων κεφαλαίων και κυρίως ροών κεφαλαίων από τη Ρωσία και στον απόηχο της καταχώρησης τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο στους εθνικούς καταλόγους κυρώσεων των ΗΠΑ και των αντίστοιχων αρχών της Βρετανίας, νομικών και φυσικών προσώπων και υπηκόων που δραστηριοποιούνται οικονομικά στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τριμελές κλιμάκιο των αρμόδιων εποπτικών αρχών των ΗΠΑ, έχουν προστεθεί και δύο μέλη της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, οι οποίοι διαχειρίζονται το χαρτοφυλάκιο των αμερικανικών κυρώσεων στην Κύπρο. Θα έχουν σειρά επαφών με την Προεδρία, το ΥΠΟΙΚ, την Κεντρική Τράπεζα, τη ΜΟΚΑΣ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ενδεχομένως και επηρεαζόμενους οικονομικούς φορείς της αγοράς περιλαμβανομένου και του τραπεζικού τομέα.

Επικεφαλής του αμερικανικού κλιμακίου είναι η Αnna Morris, Αναπληρώτρια Βοηθός Γραμματέας του Τμήματος Παγκόσμιων Υποθέσεων του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, που είναι αρμόδιο για την αντιμετώπιση της διακίνησης παράνομων κεφαλαίων.
Στο κλιμάκιο συμμετέχουν επίσης ο Lambert de Genay και ο Drukker Makenzie εκ των ανώτατων τεχνοκρατών του Γραφείου χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και οικονομικού εγκλήματος του ΥΠΟΙΚ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στους δύο καταλόγους που είχαν αποστείλει οι Αμερικανικές εποπτικές αρχές προς την κυπριακή κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο και τον περασμένο Μάιο, περιλαμβάνονταν συνολικά 14 κύπριοι πολίτες, εκ των οποίων οι έξι έχουν διπλή υπηκοότητα και κάποιοι άλλοι, τριπλή υπηκοότητα.

Με βάση τον σχετικό κατάλογο των εποπτικών αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου, περιλαμβανόταν ένα νομικό και ένα φυσικό πρόσωπο από τη Κύπρο ο οποίος μεν πρώτος βρισκόταν πίσω από διεθνείς εταιρείες που χρησιμοποίησε ο Ρομάν Αμπραμόβιτς για να κρύψει 760 εκατ. στερλίνες, πριν του επιβληθούν κυρώσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022 και ο δεύτερος ήταν πίσω από τον Ρώσο μεγιστάνα Αλισέρ Ουσμάνοφ.

«Είναι σαφής η ικανοποίηση που εκφράζει το κλιμάκιο των αρμόδιων εποπτικών αρχών των ΗΠΑ για την πλήρη ανταπόκριση που επιδεικνύει η κυπριακή κυβέρνηση στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που έχουν να κάνουν με την πάταξη φαινομένων διακίνησης παράνομων κεφαλαίων ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», δήλωσε αρμόδια πηγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι Τούρκοι επιδιώκουν να αφήσουν έξω από την «θετική ατζέντα» των ελλαδοτουρκικών το Κυπριακό, υποστηρίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η συμπερίληψή του θα λειτουργήσει ως εστία που θα βραχυκυκλώσει την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων Τουρκίας- Ελλάδας παρά να τη διευκολύνει.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ