x
 

Πολιτισμός

Οι μελέτες για τη μετατροπή του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας σε Διαχρονικό Μουσείο, δωρεά στο ΥΠΠΟ από το «Ιδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου»

14 Φεβρουαρίου 2024

ΑΘΗΝΑ. Σύμβαση δωρεάς με αντικείμενο την εκπόνηση του συνόλου των μελετών για τη μετατροπή του κτηρίου του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας σε Διαχρονικό Μουσείο της πόλης, υπέγραψαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου», Νέλλος Κανελλόπουλος και η ταμίας Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου-Μπενοπούλου. Οπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, το συγκρότημα του Παλαιού Ελαιουργείου είχε περιέλθει στην κυριότητα της Εθνικής Τράπεζας και εξαγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Ιούλιο του 2022, έναντι τιμήματος 5.000.000 ευρώ, προκειμένου εκεί να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει το νέο Διαχρονικό Μουσείο.

Το κτήριο του Παλαιού Ελαιουργείου στην Ελευσίνα είναι ένας χώρος που περικλείει τη βιομηχανική και πολιτιστική ιστορία της πόλης. Το 1875 ιδρύθηκε το πρώτο εργοστάσιο στην Ελευσίνα, το Σαπωνοποιείο Χαριλάου. Το βιομηχανικό συγκρότημα λειτούργησε έως το 1960. Από το 1995 φιλοξενεί το μοναδικό πολιτιστικό φεστιβάλ της πόλης, τα Αισχύλεια, ενώ στους χώρους του φιλοξενήθηκαν, το 2023, πολλές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Οπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη: «Η συνεισφορά του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου στην πόλη της Ελευσίνας είναι διαρκής και διαχρονική. Το Ίδρυμα, πολύτιμος αρωγός και του Υπουργείου Πολιτισμού, συνέβαλλε καθοριστικά, με μια γενναιόδωρη χορηγία προς το ΥΠΠΟ, στο έργο της επανέκθεσης του υφιστάμενου Αρχαιολογικού Μουσείου της Ελευσίνας, που ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2023. Με τη σημερινή δωρεά του θεμελιώνει τη δημιουργία του Διαχρονικού Μουσείου της πόλης. Πλέον, η μετατροπή του χώρου του παλαιού Ελαιουργείου σε Μουσείο – δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη – αποκτά σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Η πόλη της Ελευσίνας αποκτά ένα Αρχαιολογικό Διαχρονικό Μουσείο αντάξιο της ιστορίας και του τεράστιου αρχαιολογικού της πλούτου. Η Ελευσίνα αποτελεί ένα μοναδικής σημασίας αρχαιολογικό χώρο και μείζον τοπόσημο της Αττικής. Το Υπουργείο Πολιτισμού εκτελεί στον αρχαιολογικό έργο της Ελευσίνας μεγάλης κλίμακας αρχαιολογικά έργα, που ξεπερνούν τα 8.000.000 ευρώ. Μεταξύ αυτών, η δυνατότητα καθολικής πρόσβασης στο μεγαλύτερο μέρος του αρχαιολογικού χώρου. Η φιλοξενία του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το 2023, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία βασικών υποδομών στην πόλη, αλλά και ένα πολύ σημαντικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το οποίο η Ελευσίνα επανασυστήθηκε στον κόσμο. Η δημιουργία του Διαχρονικού Μουσείου προσφέρει στην πόλη έναν ακόμη σημαντικό πολιτιστικό πόλο, συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή προοπτική της».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του «Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλόπουλου», Νέλλος Κανελλόπουλος επεσήμανε: «Η εμπεριστατωμένη, αναλυτική μελέτη για τη μετατροπή του κτηρίου του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας σε Διαχρονικό Μουσείο αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα μιας πρωτοβουλίας μείζονος πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας για την πόλη της Ελευσίνας. Πρόκειται για ένα έργο που θα συμβάλει στην προώθησή της – στην Ελλάδα και το εξωτερικό – ως κέντρου συνεχούς έμπνευσης και μάθησης. Για τον λόγο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποδέχθηκε με χαρά την πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβει τη χρηματοδότηση της μελέτης. Με την αφορμή αυτή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την ηγεσία και τα αρμόδια στελέχη του για τη συνεργασία και τη δυνατότητα να συμβάλουμε στην υλοποίηση του σπουδαίου αυτού έργου».

Από την πλευρά της, η Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου-Μπενοπούλου, ταμίας του Ιδρύματος, ανέφερε: «Το Ιδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου δίνει ανέκαθεν το “παρών” στην πόλη, μέσα από ποικίλες δράσεις και δωρεές που έχουν στόχο να αναδείξουν τη σημασία της Ελευσίνας ως πολιτιστικού προορισμού. Με τη χρηματοδότηση εκπόνησης μελέτης για τη δημιουργία νέου Διαχρονικού Μουσείου, όπως και πρόσφατα της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελευσίνας, συμμετέχουμε έμπρακτα στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της και τη δημιουργία άυλων και υλικών υποδομών που θα μείνουν παρακαταθήκη για το μέλλον».

Στο αντικείμενο της σύμβασης δωρεάς περιλαμβάνονται: Ελεγχος και επεξεργασία του υφιστάμενου τοπογραφικού διαγράμματος, Αποτύπωση αρχιτεκτονική και φέροντος οργανισμού των κτιρίων, Διερεύνηση και τεκμηρίωση του φέροντος οργανισμού των υφιστάμενων δομημάτων, Αρχιτεκτονική μελέτη, Στατική μελέτη, Μελέτη των Η/Μ εγκαταστάσεων, Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης, Ακουστική μελέτη, Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας (ΣΑΥ) και Φάκελος Ασφάλειας και Υγείας (ΦΑΥ), Έντυπο για την Πυροπροστασία και έκδοση της σχετικής έγκρισης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, Μελέτες έργων υποδομής και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος Χώρου, Μελέτη Εφαρμογής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Ιδιαίτερα θετικά καταγράφονται τα πρώτα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό και συγκεκριμένα για τον προορισμό της πρωτεύουσας, με βάση τα στοιχεία των αφίξεων στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη νέα τουριστική σαιζόν.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ