x
 

Οικονομία

Οι μεσαίες τράπεζες ζητούν ολοκληρωτική εγγύηση από την FDIC

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια σύμπραξη μεσαίων τραπεζών από όλη τη χώρα, η οποία περιλαμβάνει και ορισμένα γνωστά τραπεζοπιστωτικά ιδρύματα από τη Νέα Υόρκη, ζήτησε από τους ομοσπονδιακούς ρυθμιστές να ασφαλίσουν πλήρως όλες τις καταθέσεις για τα επόμενα δύο χρόνια, όπως αναφέρει το «Bloomberg».

Στην επιστολή τους, που βρίσκεται στη διάθεση του «Bloomberg», το συλλογικό αυτό όργανο, που υπογράφει ως «Mid-Size Bank Coalition of America – MBCA» (Συμμαχία Μεσαίων Τραπεζών Αμερικής) ανέφερε ότι «μια ενδεχόμενη παροχή εγγύησης ασφαλίστρων της FDIC για όλες τις καταθέσεις θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη σε αυτό, ούτως ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω κρίσεις στον κλάδο». Υπενθυμίζεται ότι οι καταθέσεις σε τράπεζες που ασφαλίζονται από την FDIC καλύπτονται έως το ποσό των 250.000 δολαρίων, γεγονός που έχει αποτελέσει «πονοκέφαλο» για πολλούς μεγαλοκαταθέτες, στους οποίους έγκειται και η διατήρηση της ρευστότητας των τραπεζών.

Η επιστολή της MBCA επέρχεται μετά την κατάρρευση, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, της Silicon Valley Bank και της Signature Bank. Στο διάστημα αυτό, ένα τρίτο τραπεζικό ίδρυμα, η First Republic, πήρε επιδότηση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων από 11 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Αμερικής την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από μια εβδομάδα αναταραχής στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ.

Υπολογίζεται ότι οι τράπεζες της «Συμμαχίας» έχουν κεφάλαια που κυμαίνονται, κατά μέσο όρο, στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, που φτάνουν όμως, κατά περίπτωση, στα 100 δισεκατομμύρια. Υπάρχουν περίπου 110 τράπεζες – μέλη ανά τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ, όπως επίσης και σε τρεις ακόμη περιοχές που ανήκουν στις ΗΠΑ. Κάθε μια από τις τράπεζες αυτές απασχολεί, κατά μέσο όρο, περίπου 2500 άτομα, όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα της MBCA.

Από πλευράς των τραπεζών της Νέας Υόρκης, στο σχήμα αυτό περιλαμβάνονται και συνυπογράφουν οι IDB Bank, Apple Bank, NBT Bank, Popular Bank, New York Community Bank (NYCB), Sterling National Bank και Community Bank, ενώ μέλος αποτελούσε και η Signature Bank, η οποία βρίσκεται σε περίοδο αναζήτησης διαδόχου οντότητας, μετά την κατάρρευσή της, πριν από περίπου 10 ημέρες.

Σύμφωνα με την επιστολή, η οποία εστάλη απευθείας στην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζανετ Γέλεν, τον εγγυητικό κορμό των καταθέσεων των ΗΠΑ, τον ελεγκτή των Νομισματικών Υποθέσεων και το Συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, η επέκταση της εγγύησης «θα σταματήσει αμέσως τη φυγή καταθέσεων από μικρότερες τράπεζες, θα σταθεροποιήσει τον τραπεζικό τομέα και θα μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες για περισσότερες τραπεζικές αποτυχίες».

Αμέσως μετά τα συμβάντα σε SVB και Signature, καταθέτες των περιφερειακών τραπεζών μεταφέρουν τα χρήματά τους σε μεγαλύτερες τράπεζες που θεωρούνται πολύ ισχυρές για να καταρρεύσουν. Κατόπιν τούτου, η «Συμμαχία» εκφράζει ανησυχία για μια αλυσιτελή αντίδραση και για ευρύτερη φυγή καταθετών σε περίπτωση που δεν υπάρξουν περαιτέρω εγγυήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

NEA YOΡΚΗ. Αμερικανική πολιτεία απάλλαξε μεταθανάτια δώδεκα πρόσωπα που είχαν καταδικαστεί για «μαγεία» σε δίκες που είχαν διεξαχθεί πριν από σχεδόν 400 χρόνια, την περίοδο της αποικιακής Αμερικής.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ