x

ΑΜΕΡΙΚΗ

Οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας μετέφεραν λάθος πληροφορίες στον Πούτιν

19 Αυγούστου 2022

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Η εφημερίδα «Washington Post» προχωρά σε μια ακόμη δημοσίευση μιας πολύμηνης έρευνάς της, η οποία αφορά τον πόλεμο των μυστικών υπηρεσιών στην Ουκρανία και βασίζεται σε ένα πλούσιο απόρρητο υλικό, που εμπεριέχει υποκλαπείσες συνομιλίες Ρώσων πρακτόρων, καθώς και αναλυτικές συνεντεύξεις με ανώτερους Ουκρανούς, Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ακολουθούν ορισμένα βασικά ευρήματα της έρευνας:

  1. Ενα παράνομο παρακλάδι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB) συμμετείχε ενεργά στο αποτυχημένο πολεμικό σχέδιο του Κρεμλίνου, διαβεβαιώνοντας αξιωματούχους στη Μόσχα ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα έπεφτε γρήγορα και τοποθετώντας πράκτορες για την εγκατάσταση μιας κυβέρνησης-μαριονέτας στο Κίεβο.

Το παρακλάδι της FSB, γνωστός εσωτερικά ως Τμήμα Επιχειρησιακών Πληροφοριών, πραγματοποιούσε επί χρόνια μυστικές επιχειρήσεις για να διεισδύσει στα ανώτερα αξιώματα της Ουκρανίας, να πληρώσει φιλορώσους πολιτικούς και να εμποδίσει τη χώρα να βγει από την τροχιά της Μόσχας. Παρά την έντονη εστίασή της στην Ουκρανία, δήλωσαν αξιωματούχοι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, η FSB είτε δεν κατάλαβε πόσο σθεναρά θα αντιστεκόταν η Ουκρανία, είτε το κατάλαβε, αλλά δεν ήθελε να δυσαρεστήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

  1. Οι αξιωματικοί της FSB ήταν τόσο σίγουροι ότι θα καταλάμβαναν τις θέσεις εξουσίας στο Κίεβο, ώστε πέρασαν τις τελευταίες ημέρες πριν από τον πόλεμο κανονίζοντας πού θα μείνουν στην πόλη.

Οι επικοινωνίες που υπέκλεψαν οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας δείχνουν αξιωματικούς της FSB να ζητούν από συναδέλφους τους λεπτομέρειες για διαμερίσματα και άλλα καταλύματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως ασφαλή σπίτια, κατοικίες ή βάσεις επιχειρήσεων. Λίγες ημέρες πριν οι ρωσικές δυνάμεις περάσουν στην Ουκρανία, είπαν αξιωματούχοι, οι πληροφοριοδότες της FSB ενημερώθηκαν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα αλλά να αφήσουν πίσω τα κλειδιά των κατοικιών τους για τους Ρώσους πράκτορες που έφταναν.

  1. Το τμήμα της FSB στην Ουκρανία επεκτάθηκε σημαντικά κατά την περίοδο που προηγήθηκε της εισβολής, σύμφωνα με Ουκρανούς και Δυτικούς μυστικούς πράκτορες.

Ο αριθμός των Ρώσων αξιωματικών εκτοξεύθηκε από περίπου 30 το 2019 σε έως και 160 την παραμονή της εισβολής στην Ουκρανία.

  1. Η FSB συνεργάστηκε στενά με επιφανείς πολιτικούς και έβαλε τουλάχιστον δύο φιλορωσικές κυβερνήσεις σε αναμονή.

Στους κύριους συμμάχους της FSB περιλαμβάνονταν ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος κατέφυγε στη Ρωσία το 2014, και ο Βίκτορ Μεντβέντσουκ, ένας ολιγάρχης που έγινε αρχηγός του κύριου φιλορωσικού κόμματος της Ουκρανίας αφού δημιούργησε στενή σχέση με τον Πούτιν. Ο Γιανουκόβιτς βρέθηκε δύο φορές προ των πυλών της κατάληψης της εξουσίας εν μέσω πολέμου.

  1. Παρά τις επανειλημμένες αποτυχίες, οι ηγέτες της FSB παραμένουν στις θέσεις τους και η υπηρεσία έχει ανασυγκροτηθεί, τοποθετώντας αξιωματικούς σε τρίμηνη εναλλαγή σε περιοχές που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Αμερικανοί και άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία απόδειξη ότι ο Πούτιν θα αλλάξει την ηγεσία των ρωσικών κατασκοπευτικών υπηρεσιών ή έχει θέσει τους ανώτερους αξιωματούχους προ των ευθυνών τους για τις λανθασμένες εκτιμήσεις. Αντιθέτως, ο διευθυντής της FSB Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ και ο επικεφαλής της διεύθυνσής της για την Ουκρανία, Σεργκέι Μπεσέντα, παραμένουν στις θέσεις τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Το συγκρότημα «Sounds of Cyprus» στους δρόμους του Μανχάταν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ελενα Χρίστου, ο Πήτερ Δούσκαλης και ο Αλεξ Τασόπουλος πραγματοποίησαν μια συναυλία κυπριακής μουσικής για Νεοϋορκέζους και τουρίστες στο κέντρο του Μεγάλου Μήλου, την Times Square.

«Ταξιδεύω Γρεβενά» – Στη Λίμνη Μαυραναίων (Βίντεο)

ΓΡΕΒΕΝΑ. Το ένατο διαδικτυακό βίντεο της τουριστικής καμπάνιας του Δήμου Γρεβενών με τίτλο «Ταξιδεύω Γρεβενά», παρουσιάζει την πανέμορφη τεχνητή λίμνη της κοινότητας Μαυραναίων, η οποία απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας