x
 

Πολιτική

Οι νέες ανακαλύψεις στον «Κρόνο» προκαλούν κινητικότητα, στην Αίγυπτο ο υπουργός Ενέργειας

16 Φεβρουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στην Αίγυπτο, για σειρά επαφών, μεταβαίνει το βράδυ της Κυριακής ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου με κύριο θέμα συζήτησης το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τα τερματικά της Αιγύπτου, όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο ο ίδιος ο κ. Παπαναστασίου.

Ο Υπουργός απαντούσε σε ερώτηση κατά πόσον, μετά την θετική εξέλιξη στο κοίτασμα «Κρόνος 2», του τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει επαφές με γειτονικές χώρες ή με τις εταιρείες που εμπλέκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στόχος των επαφών του, όπως είπε ο κ. Παπαναστασίου, είναι να ακούσει «τι σκέφτεται η γειτονική Αίγυπτος, ως χώρα που έχει υποδομές έτοιμες για να χρησιμοποιηθούν».

Κληθείς να πει αν βρίσκονται ακόμη στις σκέψεις της κυπριακής Κυβέρνησης τα δύο τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου που διαθέτει η Αίγυπτος, ο κ. Παπαναστασίου απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι «είναι τα πιο γρήγορα τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου».

«Πρέπει να είναι στις σκέψεις μας. Αν δεν είναι, τότε αφήνουμε μια επιλογή εκτός των αξιολογήσεων που κάνουμε», σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποια κοιτάσματα να προσελκύσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατά τις συζητήσεις που θα έχει στην Αίγυπτο.

Τα δυο αιγυπτιακά τερματικά, συνολικής δυνατότητας 610 bcf (δισεκατομμυρίων κυβικών ποδών) ετησίως, βρίσκονται το ένα στην Νταμιέτα και το δεύτερο στο Ιντκού.

Αναμένονται σχέδια ανάπτυξης

Κληθείς να αναφέρει τι θα ακολουθήσει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών γεώτρησης αξιολόγησης στο «Κρόνος 2», από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited (Διαχειριστής) και TotalEnergies EP Cyprus B.V, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «στο συγκεκριμένο κοίτασμα, επειδή ήταν πολύ επιτυχής η γεώτρηση θα πρέπει τώρα η εταιρεία να προχωρήσει σε ανάπτυξη του κοιτάσματος και παραγωγή», προσθέτοντας ότι και η ίδια η κοινοπραξία «επείγεται μετά από αυτή την επιτυχία».

«Στις επόμενες εβδομάδες περιμένουμε να μας φέρουν μια πρώτη εισήγηση για το πώς σκέφτονται να το αναπτύξουν», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθεί ένα επίσημο έγγραφο που να υποδεικνύει με λεπτομέρεια -όπως αυτό που υπογράφηκε το 2019 για το κοίτασμα «Αφροδίτη»– για την ανάπτυξη και την παραγωγή και πρέπει να συμφωνήσουν τα μέρη σε μία σύμβαση».

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι «αφού τα μέρη συμφωνήσουν σε μία σύμβαση θα πρέπει πλέον να αρχίσει να γίνεται η εμπορική εκμετάλλευση στην οποία αν εμπλέκεται άλλη χώρα τότε θα πρέπει να εμπλακεί και η άλλη χώρα είτε στις υποδομές είτε στην εμπορική εκμετάλλευση».

Εξηγώντας την αναφορά του για ενδεχόμενη εμπλοκή άλλης χώρας, ο Υπουργός είπε ότι αυτό θα αφορά «που θα πάει το αέριο, τι ποσοστό θα πάει σε υγροποίηση και τι ποσοστό θα πάει σε άλλη αγορά».

Επείγονται οι εταιρείες

Ερωτηθείς αν αναμένονται συνέργειες μεταξύ των εταιρειών που εμπλέκονται στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Παπαναστασίου, αφού σημείωσε ότι επί τούτου δεν μπορεί να δεσμεύσει τις εταιρείες οι οποίες θα πάρουν τις σχετικές αποφάσεις, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «επειδή επείγονται πολύ οι εταιρείες να βγάλουν στην επιφάνεια το αέριο», λόγω και της συγκυρίας την οποία πρέπει να εκμεταλλευτεί η Κυπριακή Δημοκρατία, «η πρώτη φάση της εκμετάλλευσης του Κρόνου και των άλλων γειτονικών κοιτασμάτων που ανήκουν στην ίδια κοινοπραξία ενδεχομένως να είναι χωρίς συνέργεια με άλλη εταιρεία».

Δηλαδή, όπως εξήγησε, «να προχωρήσουν, αρχικά, σαν πρώτη φάση, στην εκμετάλλευση του συγκεκριμένου κοιτάσματος (Κρόνος) και μετά, σαν δεύτερη φάση, να δουν συνέργειες με άλλα κοιτάσματα και άλλες εταιρείες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Τουρκία ακολουθεί μια à la carte προσέγγιση προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς τα ως παρωχημένα ή απορρίπτοντας το περιεχόμενό τους, όταν δεν ταιριάζουν στο αφήγημά της, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι το αποτέλεσμα της επιθετικότητάς της έχει ένα νομικά έγκυρο αποτέλεσμα, ανέφερε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη σε επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ