x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι νέοι και οι εκλογές

Λίγες μέρες μετά τις εκλογές, όπως είναι φυσικό, αμέτρητοι εμπειρογνώμονες και κοινοί πολίτες προσπαθούν να αναλύσουν και να κατανοήσουν το πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι η λαϊκή ετυμηγορία σημείωσε πολλές πρωτιές και δημιούργησε ένα μεγάλο αριθμό πρωτόγνωρων πολιτικών δεδομένων που προοιωνίζουν καινούργιες συνθήκες για το πολιτικό μέλλον του τόπου.

Φυσικά, όλοι προσπαθούν να ανιχνεύσουν τους λόγους και τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την εντυπωσιακή εικόνα.

Στο πλαίσιο αυτό, ας ξεφύγουμε λίγο από τις εμβριθείς γενικότερες αναλύσεις και ας εξετάσουμε σε συντομία τον τρόπο που οι ηλικίας 17-24 ετών νέοι ψηφοφόροι κατέθεσαν, πολλοί για πρώτη φορά, την ψήφο τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν από τα Εxit Polls οι ειδικοί, οι νέοι της ηλικίας αυτής προτίμησαν κατά πλειοψηφία το κυβερνών κόμμα έναντι της κεντροαριστεράς αντιπολίτευσης.

Η διαπίστωση αυτή είναι πρωτοφανής για την ελληνική πολιτική ιστορία και αποτελεί ίσως και μια παγκόσμια πρωτιά.

Η οποία προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία εάν συνεκτιμήσει κανείς το στοιχείο του τραγικού σιδηροδρομικού ατυχήματος των Τεμπών που προηγήθηκε μόλις μερικές εβδομάδες των εκλογών και το οποίο, ως γνωστόν κόστισε την ζωή σε πάρα πολλούς νέους φοιτητές που επέστρεφαν στα σπίτια τους.

Τι συνέβη άραγε ώστε η νεολαία η οποία εθεωρείτο ότι παραδοσιακά «ανήκε» μέχρι σήμερα κατά πλειοψηφία στην Αριστερά, να γίνει ξαφνικά «συντηρητική».

Η απάντηση είναι απλή και ξεπερνάει τις ρηχές πολιτικές ετικέτες.

Το κυβερνών κόμμα με τη σύνθεση της κυβέρνησης αλλά και με τις πολιτικές του πράξεις υπερέβη τους παραδοσιακούς χαρακτηρισμούς.

Κορυφαία και επιτυχημένα στελέχη του ανήκαν και στον χώρο του Κέντρου και της Κεντρο-Αριστεράς ενώ η ίδια η κυβερνητική πολιτική γενικότερα και ιδιαίτερα στον τομέα της ανώτατης παιδείας, κινήθηκε μακριά από δημαγωγικές και εύκολες λύσεις και σκόπευσε σε στόχους που εξυπηρετούσαν το αληθινό συμφέρον της σπουδάζουσας νεολαίας αλλά και της χώρας.

Ο αποφασιστικός όμως παράγοντας που τράβηξε τη νεολαία ήταν η απλή και χαρισματική προσωπικότητα του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Με λαμπρές σπουδές, ολοκληρωμένη επαγγελματική εμπειρία, αληθινό ενδιαφέρον για τους νέους και συγκροτημένο γι’ αυτούς όραμα, επικοινώνησε απ’ ευθείας μαζί τους με φυσική, σεμνή, προσγειωμένη και ουσιαστική παρουσία.

Ηταν αυτός που φωτογραφήθηκε αμέτρητες φορές μαζί τους, συζήτησε ζωντανά στις τηλεοπτικές κάμερες με όλες τις ηλικίες ακόμη και με παιδιά, τους ανέδειξε σε ουσιαστικούς συνομιλητές του και αντί για δογματικές υποσχέσεις, τους έδωσε ρεαλιστικές απαντήσεις αναγνωρίζοντας, όπου υπήρχαν, ελλείψεις και λάθη και χαράζοντας μαζί τους ένα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό για αυτούς μέλλον.

Εκπροσωπώντας ο ίδιος έναντι του χθες την πραγμάτωση του Σπαρτιάτικου «Αμμες δε γ’εσόμεθα πολλώ κάρρονες», τους έδειξε ένα επιτεύξιμο όραμα για να γίνουν και εκείνοι καλύτεροι αύριο.

Στο πλαίσιο της ανάλυσής μας δεν είναι υπερβολικό να σημειωθεί ότι η ριζικά καινούργια πολιτική τοποθέτηση της νεολαίας στις πρόσφατες εκλογές αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές πολιτικές εξελίξεις.

Οι νέοι δεν έγιναν πιο συντηρητικοί αλλά με πολιτική ωριμότητα πρωτόγνωρη για την ηλικία τους, έδειξαν την έντονη επιθυμία τους να απομακρυνθούν από την τοξικότητα και τον λαϊκισμό και να απορρίψουν εύκολες και αδιέξοδες υποσχέσεις.

Διατύπωσαν μια ισχυρή κατάφαση στην προτεινόμενη προσπάθεια για ουσιαστική κατοχύρωση του μέλλοντός τους.

Επιβάλλεται δε να λεχθεί ότι ο τρόπος που ψήφισαν οι νέοι στις πρόσφατες εκλογές πρέπει να αποτελέσει οδηγό για ολόκληρη την πολιτική ηγεσία ανεξαρτήτως κομμάτων και να κατευθύνει την πορεία της έναντι της νεολαίας μας η οποία τόσο ταλαιπωρείται να βρει το βηματισμό της ανάμεσα σε κρίσεις εσωτερικού και εξωτερικού χαρακτήρα.

Το μέλλον της χώρας τούς ανήκει αλλά η διαχείριση της σημερινής πραγματικότητας θα είναι στα χέρια των ηγετών που θα προκύψουν από τις επερχόμενες νέες εκλογές.

Η ίδια η νεολαία, με περισσή ωριμότητα και ευθύνη, έδειξε ήδη το δρόμο και την πορεία με την προ ημερών δική της ετυμηγορία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εχουμε αναφερθεί αρκετά στις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που συνεπάγεται η ξαφνική ανάπτυξη και εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ στα Αγγλικά).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ