x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι οπτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία συνιστά μια εξόχως σημαντική εξέλιξη με σύνθετες και ίσως ανεπιθύμητες συνέπειες.

Κατ’ αρχάς, η απόφαση χαιρετίστηκε από το Κίεβο αλλά και το σύνολο του Δυτικού κόσμου, ως νίκη της αμυνόμενης κατά της ρωσικής εισβολής χώρας, η οποία ανοίγει πλέον το δρόμο για τη σύνδεσή της με τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Στο πνεύμα αυτό, αναμφίβολα, η αναγγελία μελλοντικής έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ήταν κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, μια πολιτική κίνηση με προφανή σκοπό να ενισχυθεί το ηθικό της κυβέρνησης του Κιέβου ιδιαίτερα εν όψει της, κατά τα φαινόμενα, δύσκολης συγκυρίας στα πεδία των μαχών.

Εν τούτοις, όσο και εάν η απόφαση αυτή χαρακτηρίστηκε ιστορική, δεν μπορεί να παραγνωρισθεί το γεγονός ότι η Ουκρανία, και φυσικά η Μολδαβία, θα χρειαστούν πολλά και δύσκολα χρόνια για να πραγματώσουν τις αναγκαίες πολιτικές, θεσμικές, οικονομικές και νομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποκτήσουν τα απαραίτητα προσόντα και εχέγγυα για την ένταξή τους.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ουκρανίας, ο συνεχιζόμενος πόλεμος, του οποίου ο τερματισμός ούτε καν διαφαίνεται, θα εξακολουθήσει να είναι βαριά και καταλυτική υποθήκη.

Ως εκ τούτου, με απλά λόγια, η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα με την Ουκρανία, συνιστά μια καθαρά πολιτική πράξη, επιβεβαιωτική μεν της ευρωπαϊκής της προοπτικής αλλά με προφανή σκοπό την έκφραση αλληλεγγύης προς τη δοκιμαζόμενη χώρα.

Ενθάρρυνση δηλαδή με ισχνές άμεσες πρακτικές συνέπειες.

Ο αντίκτυπος όμως της απόφασης αυτής για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι διαφορετικός.

Η αποδοχή ενταξιακής πορείας με χώρες οι οποίες εμφανώς δεν διαθέτουν, και για ικανό χρόνο δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν τα απαραίτητα προσόντα ένταξης, αποτελεί επιβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση απομακρύνεται από μια από τις στρατηγικές φιλοδοξίες και σκοπούς της για εμβάθυνση και ολοκλήρωση των σχέσεων μεταξύ των μελών της.

Το δίλημμα μεταξύ διεύρυνσης με νέα μέλη και εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των ήδη υφιστάμενων μελών είχε ήδη αντιμετωπισθεί στο τέλος του προηγούμενου αιώνα, όταν η ΕΕ είχε κληθεί να αποδεχθεί την ένταξη όλων των ευρωπαϊκών χωρών που μόλις είχαν απαλλαγεί από τον εναγκαλισμό της κομμουνιστικής Σοβιετικής Ενωσης.

Οι Βρυξέλλες είχαν τότε απομακρυνθεί προσωρινά από την προοπτική της περαιτέρω εμβάθυνσης και για προφανείς ιστορικούς και πολιτικούς λόγους είχαν εγκρίνει τη διεύρυνση με ένα πολύ μεγάλο αριθμό νέων κρατών μελών.

Είναι γνωστό ότι η απόφαση εκείνη στοιχίζει ακόμη στην Ενωση τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.

Σήμερα, με την αποδοχή έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την εμπόλεμη Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ εντείνει την αποξένωσή της από τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δύναμη, αδυνατίζει περαιτέρω την προοπτική περαιτέρω εμβάθυνσής της.

Επιβεβαιώνει, γενικά, την από πολλούς αποδεκτή εκτίμηση ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει επιφέρει ουσιαστικές και ίσως πολύ μακροπρόθεσμες συνέπειες στην εξέλιξη αυτής της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η οποία, ως ο κύριος, ανεξάρτητος ευρωπαϊκός πολιτικός συνδετικός θεσμός αποδέχεται την αυξανομένη εξασθένιση της ολοκλήρωσής της προς χάριν της Διατλαντικής σύμπραξης.

Πολλοί, ως εκ τούτου, διαπιστώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, με την ως άνω απόφασή της αυτή εξακολουθεί να συμπλέει πλήρως με τη Δυτική συναφή πολιτική, απομακρύνεται όμως ταυτόχρονα από την προοπτική εμβάθυνσής της και βλέπει το αρχικό όραμά της να ξεθωριάζει και να χάνει σε δύναμη και κύρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σήμερα, Τετάρτη 22 Μαϊου, στα ελληνικά σχολεία διεξάγονταν οι εξετάσεις «PISA» (με τη συμμετοχή 660 σχολείων και συνολικά 12.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ