x
 

Κορωνοϊός

Οι παιδίατροι λένε ότι τα κρούσματα Covid σε παιδιά αυξάνονται

23 Νοεμβρίου 2021

NEA YOΡΚΗ («ΝΥΤ») – Τα κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξηθεί κατά 32% από περίπου δύο εβδομάδες πριν, μια απότομη αύξηση που σημειώνεται καθώς η χώρα σπεύδει να εμβολιάσει παιδιά ενόψει της χειμερινής περιόδου των διακοπών, δήλωσαν παιδίατροι.

Περισσότερα από 140.000 παιδιά βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό μεταξύ 11 και 18 Νοεμβρίου, από 107.000 την εβδομάδα που έληξε στις 4 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε τη Δευτέρα από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και την Ενωση Νοσοκομείων Παίδων.

Αυτοί οι αριθμοί αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τέταρτο του φόρτου υποθέσεων της χώρας για την εβδομάδα, ανέφερε η ανακοίνωση. Τα παιδιά κάτω των 18 ετών αποτελούν περίπου το 22 τοις εκατό του πληθυσμού των ΗΠΑ.

«Υπάρχει λόγος ανησυχίας; Οπωσδήποτε», είπε ο Δρ Σιν Ο’Λίρι (Sean O’Leary), αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μολυσματικών Ασθενειών της Παιδιατρικής Ακαδημίας, σε συνέντευξή του, το βράδυ της Δευτέρας. «Αυτό που συντελεί στην αύξηση μολύνσεων των παιδιών είναι ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων συνολικά».

Τα παιδιά αντιπροσώπευαν μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων από τότε που τα εμβόλια έγιναν ευρέως διαθέσιμα στους ενήλικες, είπε ο Δρ Ο’Λίρι, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής Παιδιατρικής στο University of Colorado School of Medicine and Children’s Hospital Colorado.

Αν και τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό από τους ενήλικες να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια από τον Covid, εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο και μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον ιό στους ενήλικες. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι τα παιδιά πρέπει να εμβολιάζονται για να προστατεύονται από πιθανά μακροχρόνια συμπτώματα Covid, Φλεγμονώδες Πολυστημικό Σύνδρομο και νοσηλεία.

Στα τέλη Οκτωβρίου, περίπου 8.300 παιδιά από την Αμερική ηλικίας 5 έως 11 ετών νοσηλεύτηκαν με Covid και τουλάχιστον 172 έχουν πεθάνει, από περισσότερες από 3,2 εκατομμύρια νοσηλείες και 740.000 θανάτους συνολικά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Παρασκευή, η Δρ Τζάνετ Γούντκοκ (Janet Woodcock), εν ενεργεία επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), είπε ότι οι νοσηλείες και οι θάνατοι μεταξύ παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών ήταν «πραγματικά εκπληκτικοί». Ο Δρ Ο’Λίρι είπε ότι δεν βοήθησε το γεγονός ότι πολλά σχολεία είχαν χαλαρώσει τα πρωτόκολλα ασφαλείας τους τους τελευταίους μήνες. «Ετσι δεν υπάρχει καμία προστασία στα σχολεία», είπε.

Οι εμβολιασμοί των μικρότερων παιδιών είναι πιθανό να βοηθήσουν να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Τα κρούσματα ιών ανάγκασαν περίπου 2.300 σχολεία να κλείσουν μεταξύ των αρχών Αυγούστου και του Οκτωβρίου, επηρεάζοντας περισσότερους από 1,2 εκατ. μαθητές, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε C.D.C. συνάντηση στις 2 Νοεμβρίου.

Ολα τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι πολύ πιο ασφαλή από ένα κρούσμα Covid, ακόμη και για παιδιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ