x
 

Κοινωνία

Οι πενθούντες μπορούν τώρα να μιλήσουν σε μια AI εκδοχή του νεκρού. Αλλά θα βοηθήσει αυτό στο πένθος;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οταν ο Μάικλ Μπόμερ (Michael Bommer) έμαθε ότι ήταν ανίατα άρρωστος με καρκίνο του παχέος εντέρου, πέρασε πολύ χρόνο με τη σύζυγό του, Ανέτ, μιλώντας για το τι θα συνέβαινε μετά το θάνατό του.

Του είπε ότι ένα από τα πράγματα που θα της λείψει περισσότερο είναι να μπορεί να του κάνει ερωτήσεις όποτε θέλει, επειδή είναι τόσο καλά διαβασμένος και πάντα μοιράζεται τη σοφία του, θυμήθηκε ο Μπόμερ κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης που παραχώρησε στο «Associated Press», στο σπίτι του σε ένα προάστιο του Βερολίνου.

Αυτή η συζήτηση γέννησε μια ιδέα για τον Μπόμερ: Να αναδημιουργήσει τη φωνή του χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη για να συνεχίσει με έναν τρόπο να υπάρχει μετά τον θάνατό του.

Ο 61χρονος επιχειρηματίας νεοφυών επιχειρήσεων συνεργάστηκε με τον φίλο του στις ΗΠΑ Ρόμπερτ ΛοΚάσιο (Robert LoCascio), διευθύνοντα σύμβουλο της πλατφόρμας Τεχνητής Νοημοσύνης Eternos. Μέσα σε δύο μήνες δημιούργησαν «μια ολοκληρωμένη, διαδραστική εκδοχή Τεχνητής Νοημοσύνης».

Ο Michael Bommer, αριστερά, ο οποίος πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου, κοιτάζει τη σύζυγό του Anett Bommer κατά τη διάρκεια συνάντησης με το Associated Press στο σπίτι του στο Βερολίνο, Γερμανία, Τετάρτη 22 Μαΐου 2024. (AP Photo/Markus Schreiber)

Η Eternos είναι μία από τις πολλές εταιρείες που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια σε αυτό που έχει γίνει ένας αναπτυσσόμενος χώρος για την τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης που σχετίζεται με το πένθος.

Μία από τις πιο γνωστές νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα αυτό, η Story File με έδρα την Καλιφόρνια, επιτρέπει στους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν με προηχογραφημένα βίντεο και χρησιμοποιεί τους αλγορίθμους της για να εντοπίζει τις πιο σχετικές απαντήσεις στις ερωτήσεις που θέτουν οι χρήστες. Μια άλλη εταιρεία, με την ονομασία Here After AI, προσφέρει παρόμοιες αλληλεπιδράσεις μέσω ενός «Life Story Avatar» που οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν απαντώντας σε προτροπές ή μοιραζόμενοι τις δικές τους προσωπικές ιστορίες.

Υπάρχει επίσης το «Project December», ένα chatbot που κατευθύνει τους χρήστες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο απαντώντας σε βασικά στοιχεία για ένα άτομο και τα χαρακτηριστικά του – και στη συνέχεια να πληρώσουν 10 δολάρια για να προσομοιώσουν μια συνομιλία με τον χαρακτήρα που βασίζεται σε κείμενο.

Ενώ ορισμένοι έχουν αγκαλιάσει αυτή την τεχνολογία ως έναν τρόπο αντιμετώπισης του πένθους, άλλοι αισθάνονται ανήσυχοι για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την αλληλεπίδραση με εκείνους που έχουν πεθάνει. Αλλοι πάλι ανησυχούν ότι θα μπορούσε να κάνει τη διαδικασία του πένθους πιο δύσκολη, επειδή δεν υπάρχει κανένα τέλος σε όλο αυτό.

Η Καταρζίνα Νοβάτσικ-Μπασίνσκα (Katarzyna Nowaczyk-Basinska), ερευνήτρια στο Κέντρο για το Μέλλον της Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, η οποία είναι συν-συντάκτρια μιας μελέτης για το θέμα, δήλωσε ότι είναι πολύ λίγα γνωστά για τις πιθανές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της χρήσης ψηφιακών προσομοιώσεων για τους νεκρούς σε μεγάλη κλίμακα. Ετσι, προς το παρόν, παραμένει «ένα τεράστιο τεχνο-πολιτιστικό πείραμα».

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

thumbnail image

Σχόλια

arrow

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κύριο Άρθρο

Το φιάσκο των Γάλλων με τα μνημειώδη λάθη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μας έφερε στο νου τους αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΒΙΝΤΕΟ