x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι πόλεμοι ως συνήθεια

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, πράγμα που σημαίνει ότι σε λίγες εβδομάδες θα συμπληρώσει 2,5 χρόνια. Ο έτερος πόλεμος, αυτός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, έκλεισε ήδη επτά μήνες και παρά τις προσπάθειες που γίνονται για κατάπαυση του πυρός (έστω προσωρινή) το πιο πιθανό σενάριο είναι η κλιμάκωσή του, ιδίως μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και την κατάληψη του περάσματος της Ράφα από το Ισραήλ.

Υστερα από τις αρχικές έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, αμφότεροι οι πόλεμοι αυτοί έχουν αρχίσει δυστυχώς να αντιμετωπίζονται ως μέρος της καθημερινότητάς μας: εν πολλοίς έχουν φύγει (ιδίως αυτός της Ουκρανίας) από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και δεν καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος στα τηλεοπτικά δελτία των ειδήσεων. Ναι μεν οι αντιδράσεις των φοιτητών στα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια γίνονται η αφορμή για να στρέφει ο κόσμος το βλέμμα του στον πόλεμο στη Γάζα, αλλά για πόσο ακόμα;

Ισως βέβαια αυτός ακριβώς να ήταν εξ αρχής και ο στόχος όσων κινούν τα νήματα των πολέμων αυτών: η χρονική επιμήκυνση του πολέμου είναι σκόπιμη ώστε να κουραστεί η κοινή γνώμη, να μην ασχολείται μαζί τους, ώστε οι ίδιοι να μπορούν απρόσκοπτα να συνεχίζουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις με σκοπό την τελική νίκη.

Σε κάθε πόλεμο, όμως, δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι. Ολοι είναι νικημένοι, άσχετα αν στο τέλος κάποια πλευρά θριαμβολογεί.

Χαμένοι ουσιαστικά είμαστε όλοι μας, ακόμα και όσοι βρισκόμαστε μίλια μακριά από τα πεδία των μαχών και παρακολουθούμε ανήμποροι να πράξουμε το οτιδήποτε. Ακόμα περισσότερο χαμένοι είμαστε όταν μοιραία χάνουμε ακόμα και το ενδιαφέρον μας να παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα και επιστρέφουμε στην δική μας καθημερινότητα, μακριά από τους βομβαρδισμούς και τις κάθε είδους φρικαλεότητες του πολέμου.

Δυστυχώς αυτή είναι η ανθρώπινη φύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οπως διαφάνηκε και στην τελευταία περιοδεία της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η τουρκική πλευρά ακολουθεί επιμελώς μια στρατηγική αδιεξόδου στο Κυπριακό, με αποκλειστικό στόχο να οδηγήσει σε ναυάγιο, και τη νέα πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ