x
 

Υγεία

Οι πολυβιταμίνες μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της απώλειας μνήμης σε ηλικιωμένους, σύμφωνα με μελέτη

OYAΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Μια καθημερινή πολυβιταμίνη -ένα φθηνό συμπλήρωμα διατροφής χωρίς ιατρική συνταγή- μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της απώλειας μνήμης σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, σύμφωνα με μια μεγάλη κλινική δοκιμή σε εθνικό επίπεδο.

Η έρευνα, μια συνεργασία μεταξύ επιστημόνων στο «Brigham and Women’s Hospital» και στο Πανεπιστήμιο Columbia, δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition την Τετάρτη.

Ηταν η δεύτερη τέτοια κλινική μελέτη πολυβιταμινών στο πλαίσιο της Μελέτης Συμπληρώματος και Πολυβιταμινών Αποτελεσμάτων COcoa (COSMOS) -ένας μεγαλύτερος όγκος έρευνας που εξετάζει τις επιπτώσεις ορισμένων συμπληρωμάτων διατροφής στην υγεία- που καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα.

Η πιο πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έπαιρναν πολυβιταμίνες εμφάνισαν περίπου 3,1 λιγότερα χρόνια απώλειας μνήμης σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου που έλαβε εικονικό φάρμακο. Με άλλα λόγια, η ομάδα πολυβιταμινών ήταν περίπου 3,1 χρόνια «νεότερη» όσον αφορά τη λειτουργία της μνήμης από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

«Οι ηλικιωμένοι ανησυχούν πολύ για τη διατήρηση της γνώσης και της μνήμης, επομένως αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα», δήλωσε η Τζο Αν Μάνσον (JoAnn Manson), επικεφαλής του τμήματος προληπτικής ιατρικής του Brigham και συνεπικεφαλής της μελέτης με τον Χάουαρντ Σέσο (Howard Sesso), αναπληρωτή διευθυντή του τμήματος. «Αναζητούν ασφαλείς και αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης. Το γεγονός ότι δύο ξεχωριστές μελέτες κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα είναι αξιοσημείωτο».

Ο Μάνσον, επίσης καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, περιέγραψε την επίδραση των συμπληρωμάτων ως «ουσιαστική». Τόνισε, ωστόσο, ότι ένα συμπλήρωμα διατροφής «δεν θα είναι ποτέ υποκατάστατο μιας υγιεινής διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής».

Η μελέτη χρησιμοποίησε μια κοινώς διαθέσιμη πολυβιταμίνη -Centrum Silver- αλλά «πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε πολυβιταμίνη υψηλής ποιότητας είναι πιθανό να μεταφέρει παρόμοια αποτελέσματα», είπε η Μάνσον. Το Centrum Silver περιέχει βιταμίνες D, A και B12, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και μαγγάνιο, μεταξύ άλλων ουσιών.

Η Μάνσον και ο Σέσο ανέφεραν επιχορηγήσεις στο ίδρυμά τους από το «Mars Edge», το οποίο είναι μονάδα της εταιρείας τροφίμων, Mars, και η οποία εστιάζει στη διατροφική έρευνα και παράγει το συμπλήρωμα διατροφής CocoaVia. Αρκετοί από τους 10 συγγραφείς της έρευνας ανέφεραν επίσης οικονομική υποστήριξη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ΝΙΗ).

Η Mars Edge και η Pfizer Consumer Healthcare (τώρα Haleon), κατασκευαστής του Centrum Silver, δώρησαν τις πολυβιταμίνες και τα δισκία εικονικού φαρμάκου και τη συσκευασία. Η COSMOS υποστηρίζεται επίσης από επιχορηγήσεις του NIH.

Ο Σέσο ανέφερε επίσης επιχορηγήσεις από την εταιρεία συμπληρωμάτων, την Pure Encapsulations και την εταιρεία βιοφαρμακευτικών προϊόντων, την Pfizer, και τιμητική υποστήριξη ή ταξιδιωτική υποστήριξη για διαλέξεις από την εμπορική ομάδα για τη βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής, Συμβούλιο Υπεύθυνης Διατροφής, χημική εταιρεία, BASF NIH και μια ομάδα που εστιάζει στη διατροφική έρευνα, American Society for Nutrition.

Η πιο πρόσφατη δοκιμή περιελάμβανε περισσότερους από 3.500 συμμετέχοντες ηλικίας 60 ετών και άνω, οι οποίοι ολοκλήρωσαν ετησίως αξιολογήσεις της μνήμης και της γνωστικής ικανότητας μέσω διαδικτύου για τρία χρόνια. Οι εργασίες ήταν η ανάκληση λέξεων και η αναγνώριση νέων αντικειμένων και ένα μέτρο εκτελεστικού ελέγχου. Σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου, οι συμμετέχοντες που τυχαιοποιήθηκαν σε συμπληρώματα πολυβιταμινών τα πήγαν σημαντικά καλύτερα στην άμεση ανάκληση των λέξεων μετά από ένα χρόνο και διατήρησαν αυτό το όφελος για επιπλέον δύο χρόνια παρακολούθησης, σύμφωνα με τη μελέτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ