x
 

Σύλλογοι

Οι πρέσβεις Πάιατ και Παπαδοπούλου τιμήθηκαν από την AHEPA

ΑΘΗΝΑ. Οι αμοιβαίες εκφράσεις εκτίμησης ήταν για ακόμη μια φορά αισθητές σε μία από τις τελικές εκδηλώσεις του 99ου επετειακού Ανώτατου Συνεδρίου της AHEPA, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα. Η δεξίωση των Προέδρων στην αίθουσα Tudor του ξενοδοχείου «King George» στάθηκε η αφορμή για να τιμηθούν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ (Geoffrey Pyatt) και η πρέσβειρα της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, αλλά οι τιμώμενοι, σεβαστοί και διακεκριμένοι διπλωμάτες, βρήκαν την ευκαιρία να επαινέσουν και να ευχαριστήσουν όχι μόνον ο ένας τον άλλον, αλλά και το έργο της AHEPA.

Αυτή η συντροφικότητα αναμείχθηκε με την υπέροχη θέα της Ακρόπολης και της Αττικής, μαζί με το παραμυθένιο ελληνικό ηλιοβασίλεμα, ως μια ακόμη ζεστή ανάμνηση του Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2008.

Το κομψό σαλόνι στην ταράτσα ήταν το τέλειο σκηνικό για τη δεξίωση – αλλά η ζέστη ήταν αρκετή, καθώς η Αθήνα βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες εν μέσω καύσωνα. Αυτό προκάλεσε το καλοπροαίρετο σχόλιο του παρουσιαστή της εκδήλωσης, του Υπατου Προέδρου Γιώργου Χωριάτη, προς τους ευεργέτες της εκδήλωσης Καρλ και Σίνθια Χόλιστερ (Karl και Cynthia Hollister), ότι θα έπρεπε να είχαν… πιο δυνατό κλιματισμό.

Ο Καρλ Χόλιστερ, πρώην Υπατος πρόεδρος της AHEPA, απένειμε στους πρεσβευτές Πάιατ και Παπαδοπούλου, τα βραβεία «George Marshall» και «Periclean» της AHEPA, αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της ευχαριστήριας ομιλίας του, ο κ. Πάιατ ευχαρίστησε θερμά και εκ μέρους της συζύγου του Μαίρης, την κ. Παπαδοπούλου για την ηθική υποστήριξη και τις συμβουλές της, όταν πρωτοήρθαν στην Αθήνα.

Η μακρά και διακεκριμένη θητεία του στην Αθήνα πλησιάζει στο τέλος της -κατά τη διάρκεια της οποίας ανέπτυξε θερμούς και ισχυρούς δεσμούς με ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, όπως η AHEPA. Ο κ. Πάιατ ήταν γενναιόδωρος με τις ευχαριστίες του, ιδίως προς τη διοικητική του βοηθό Λόρι ΜακΛιν (Lori McLean), που τον ενημέρωνε δεόντως και εντός χρονοδιαγράμματος για τις 400 με 500 δημόσιες εκδηλώσεις του, τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο κ. Πάιατ έδωσε έμφαση στην πρόσφατη πρόοδο των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία εξελίχθηκε σε έναν πλήρη στρατηγικό διάλογο υπό την επιτυχή εποπτεία του, και της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της εξωτερικής πολιτικής της «η Αθήνα έχει οικοδομήσει μια νέα γεωγραφία συνεργασίας» σε μια ταραγμένη περιοχή. Επαίνεσε επίσης την αντιμετώπιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στην πανδημία της Covid.

Η πρέσβειρα κ. Παπαδοπούλου αποκάλυψε ότι η αδελφή της γιαγιάς της μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και η πρέσβειρα τη θυμάται να μιλάει για την AHEPA. Αργότερα, έμαθε περισσότερα μέσω φίλων και της δικής της προσωπικής εμπειρίας για τις φιλανθρωπικές και εκπαιδευτικές προσπάθειες της AHEPA και την υποστήριξή της προς την Ελλάδα και την Κύπρο, για την οποία τους ευχαρίστησε.

Η AHEPA παρουσίασε επίσης τη διπλωμάτη Ελένη Τσακοπούλου Κουναλάκη, πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγγαρία και νυν υποδιοικητή της Καλιφόρνια, η οποία μίλησε στο επίσημο δείπνο το προηγούμενο βράδυ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβρίου θα συνεχιστεί η διαδικασία συλλογής επικαιροποιημένων στοιχείων και συνδρομών των Συλλόγων-μελών της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης από πλευράς της Επιτροπής Διαφάνειας, όπως είχε προαναγγελθεί από το προεδρείο πριν από τρεις εβδομάδες.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ