x
 

Αμερική

Οι προοδευτικοί υποψήφιοι επικράτησαν στο Δυτικό Κουίνς

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι προοδευτικοί υποψήφιοι, προερχόμενοι, ως επί το πλείστον, από τη σοσιαλιστική πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, επικράτησαν ως επί το πλείστον στις εσωκομματικές μάχες για τις περιφέρειες της Αστόριας και του Λονγκ Αϊλαντ Σίτυ στην Πολιτειακή Βουλή, σε αντίθεση με την εικόνα στο σύνολο της Πολιτείας.

Ειδικότερα, στην 36η Περιφέρεια, ο Ζοχράν Μαμντάνι (Zohran Mamdani), ο οποίος το 2020 επικράτησε της ομογενούς επί χρόνια βουλευτή Αραβέλας Σιμωτά (Aravela Simotas), εξελέγη χωρίς να έχει κάποιο αντίπαλο, έχοντας «κλειδωμένη» την ανανέωση της θητείας του τουλάχιστον για δυο ακόμη χρόνια.

Ασφαλώς, η περιφέρεια του Μαμντάνι παρουσιάζει μια αλλαγή, αφού, μετά την επαναχάραξη, δεν περιλαμβάνει πλέον την περιοχή του Ντίτμαρς. Αντίθετα, η συνοικία αυτή, με την έντονη παρουσία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, έχει περάσει στην 34η Περιφέρεια, που αναμένεται να αντιπροσωπεύσει η επίσης προοδευτική Τζέσικα Γκονζάλες – Ρόχας (Jessica Gonzalez – Rojas), που επίσης πήρε το χρίσμα χωρίς κάποια αντιπρόταση. Επί της ουσίας, Μαμντάνι και Ρόχας έχουν επανεκλεγεί, αφού το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να ορίσει ανθυποψήφιο, αφού οι συσχετισμοί δυνάμεων στις συνοικίες αυτές είναι συντριπτικά υπέρ των Δημοκρατικών.

Προοδευτικός εξελέγη και στην 37η Περιφέρεια, με τον Χουάν Αρντίλα (Juan Ardila) να πετυχαίνει μια άνετη επικράτηση, συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό που ξεπερνούσε το 44%, απέναντι στους τρεις αντιπάλους του, οι οποίοι δεν κατάφεραν να τον απειλήσουν. Επρόκειτο για μια ανασχεδιασμένη περιφέρεια, η εκλογική συμπεριφορά της οποίας είχε προβλεφθεί, βάσει των αποτελεσμάτων προηγούμενων εκλογών.

Η Κορτέζ «ανακάτεψε την τράπουλα»

Η αλλαγή της εκλογικής συμπεριφοράς στην Αστόρια και το Λονγκ Αϊλαντ Σίτυ, που επρόκειτο για συνοικίες που ψήφιζαν, ως επί το πλείστον, μετριοπαθείς Δημοκρατικούς πολιτικούς, έχει παρατηρηθεί έντονα ιδίως μετά την εκλογή της Αλεσάντρια Οκάζιο – Κορτέζ (Alexandria Occasio – Cortez) στην Ομοσπονδιακή Βουλή, μετά τη νίκη της στις προκριματικές εκλογές το καλοκαίρι του 2018.

Η νίκη αυτή της Κορτέζ, μιας θιασώτριας των πολιτικών που κέρδισαν σε δημοφιλία χάρη στην πρότερη παρουσία του Μπέρνι Σάντερς (Bernie Sanders), αποτέλεσε και την αφετηρία για να αλλάξουν τα δεδομένα σε συνοικίες όπως η Αστόρια, όπου διαμένουν και δραστηριοποιούνται πολλοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων, που δεν ανήκουν στην εκλογική δεξαμενή της σοσιαλιστικής πτέρυγας.

Μια εξήγηση που έδωσε πρόσφατα, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο πολιτειακός γερουσιαστής Μιχάλης Γιάνναρης (Michael Gianaris) είναι πως οι πολιτικοί συσχετισμοί και τα δημογραφικά στην Αστόρια και το Λονγκ Αϊλαντ Σίτυ έχουν αλλάξει. Από την άλλη πλευρά, αντιπαραβάλλεται το επιχείρημα αφενός της πολύ χαμηλής συμμετοχής και αφετέρου των αλλαγών που επήλθαν λόγω της εκλογής της Κορτέζ, που παρουσιάζεται ως αιτία και όχι ως αποτέλεσμα της μεταβολής αυτής στις επιλογές του εκλογικού σώματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την ικανοποίησή τους για την συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασαν στον «Εθνικό Κήρυκα» ορισμένοι από τους εκπροσώπους των ελληνοαμερικανικών οργανισμών που έδωσαν το «παρών» στην οικία του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, την περασμένη Τετάρτη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ